G4Media.ro

Kosovo anunţă că va depune o cerere oficială de aderare la UE…

Sursa foto: Pixabay

Kosovo anunţă că va depune o cerere oficială de aderare la UE până la sfârşitul anului

Premierul kosovar Albin Kurti a anunţat vineri că Pristina va cere statutul de candidată la Uniunea Europeană până la finalul anului, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Europa este destinul nostru, Europa este viitorul nostru”, a declarat prim-ministrul kosovar într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul primei vizite pe care o desfăşoară acesta în Balcanii de Vest.

„Aspirăm mereu la statutul de ţară candidată la UE şi vom înainta cererea până la sfârşitul anului”, a spus şeful guvernului din această fostă provincie sârbă a cărei independenţă, declarată în 2008, nu a fost încă recunoscută de Belgrad.

Normalizarea relaţiilor rămâne principalul obstacol în calea europeană atât a Pristinei, cât şi a Belgradului, în ciuda mai multor ani de dialog sub egida UE. Marea majoritatea a ţărilor din UE recunosc independenţa Kosovo, însă nu şi Serbia şi nici aliaţi ai săi precum Rusia şi China, care blochează aderarea Pristinei la ONU.

Scholz a făcut apel la reconcilierea dintre cei doi inamici, la peste două decenii de la războiul dintre aceştia, care a făcut circa 13.000 de morţi, în majoritate kosovari albanezi.

„Pentru Kosovo este important ca dialogul dintre Kosovo şi Serbia, dirijat de UE, să avanseze”, a spus cancelarul german.

Cele două părţi trebuie „să găsească o soluţie politică, printr-un acord global şi durabil care să contribuie de asemenea la stabilitatea regională”, a afirmat el.

Scholz a subliniat necesitatea de a lupta împotriva influenţei Moscovei în Balcani, salutând alinierea Kosovo la sancţiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina.

„Prin sprijinul său faţă de toate măsurile şi sancţiunile”, Kosovo a arătat „că este un partener fiabil care se ţine aproape de noi şi de comunitatea europeană şi internaţională”, a spus el.

De la izbucnirea războiului din Ucraina la sfârşitul lunii februarie, autorităţile kosovare insistă asupra necesităţii apropierii de Occident şi cer de asemenea aderarea la NATO. În ceea ce o priveşte, Serbia a condamnat războiul la ONU, dar refuză să se alinieze la sancţiunile occidentale.

Olaf Scholz a început vineri un turneu de două zile în Balcanii de Vest.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. România nu recunoaște Kosovo. Printre puținele acte deștepte făcute de România.

    • Nu doar România, ci si Spania, Grecia, Slovacia, Cipru, iar Ungaria a blocat si ea in 2018, impreuna cu celelalte 5 tari admiterea regiunii in Interpol. Deci nicio sansa pana regiunea nu isi normalizeaza relatiile cu Serbia.

  2. Majoritatea UE a recunoscut dreptul albanezilor de a se separa de Serbia; nimeni nu vrea să recunoască dreptul sârbilor (din nordul regiunii) să se separe de Kosovo. N-am văzut nici o explicație coerentă.

    • Nordul e propus pentru un schimb teritorial cu Derbia, in care Serbia ar ceda doua parti aflate in nordestul si sudestul regiunii Kosovo.

  3. Kosovo trebuie sa adere la USA

  4. Kosovo e Serbia! Asa cum HarCov apartin Romaniei! E adevarat ca acolo, majoritari sunt albanezi, respectuv maghiari/ secui, ca nu-i clar! Si HarCov au dreptul de a se separa de Romania, cum acelasi drept il are Kosovo….. e doar o diferenta de sustinere armata! In cazul Kosovo, nu a explicat nimeni, niciodata, de unde au avut UCK arme…. inclusiv arme grele, ……tunuri! Multi erati copii cand au inceput violentele acolo! Nu cunoasteti decat superficial istoria zonei, asa ca abtineti-va cu pareri neavenite sau solutii neaplicabile!