G4Media.ro

Kenya a descoperit primele sale depozite de coltan, un mineral rar care…

pixabay.com

Kenya a descoperit primele sale depozite de coltan, un mineral rar care este folosit la fabricarea bateriilor de mașini electrice, a telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice

Kenya a descoperit primele sale depozite de coltan, un mineral valoros, a a anunțat ministrul minelor. Acest mineral rar este folosit la fabricarea bateriilor de mașini electrice, a telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice, transmite BBC.

Republica Democrată Congo deține peste 70% din rezervele mondiale de coltan, care au alimentat timp de decenii conflicte violente în estul țării.

Nu este clar cât de mari sunt depozitele de coltan găsite în Kenya.

Oficialii din domeniul minier au sugerat anterior că Kenya ar putea avea urme ale acestui minereu extrem de valoros, însă ministrul kenyan al minelor, Salim Mvurya, a declarat miercuri că anunțul său înseamnă că „acum este oficial” că Kenya are rezerve de coltan.

Zăcăminte ale mineralului au fost descoperite în șase comitate din țară, dar valoarea lor nu a fost încă determinată.

„Vom lăsa echipele noastre să facă verificări la sol, astfel încât să putem începe acum să evaluăm valoarea economică a acestui mineral”, a declarat Mvurya.

Locuitorii din comitatul Embu din estul Kenyei, unul dintre cele șase comitate cu rezerve de acest mineral, au fost sfătuiți să își păstreze terenurile.

„Un mineral prețios a fost găsit aici și, dacă doriți să beneficiați de el, nu ar trebui să vă vindeți terenurile”, a declarat Nebart Muriuki, un parlamentar din acest comitat, citat de ziarul privat East African.

Ministrul Mvurya a declarat că se așteaptă ca această descoperire să creeze mai multe locuri de muncă și să extindă industria minieră din Kenya.

Mineritul reprezintă mai puțin de 1% din PIB-ul Kenyei, dar are potențialul de a contribui cu până la 10%, potrivit Camerei Naționale de Comerț și Industrie din Kenya (KNCCI).

Coltanul este adesea rafinat în tantal metalic, o pulbere rezistentă la căldură care este utilizată pentru a produce condensatori, care sunt apoi folosiți la fabricarea de dispozitive electronice.

Prețul coltanului depinde de cantitatea de tantal pe care o conține, dar, în medie, un kilogram din acest minereu rar ajunge la 48 de dolari, potrivit Forbes.

Analiștii spun că cererea internațională de coltan este în creștere rapidă și a devenit una dintre forțele motrice din spatele conflictului din estul RD Congo, deoarece milițiile rivale se luptă pentru controlul minelor care produc coltan și alte minerale valoroase.

RD Congo, împreună cu țara vecină Rwanda, sunt doi dintre cei mai importanți furnizori de coltan din lume.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează