G4Media.ro

Kelemen Hunor: Nu văd cum se poate ajunge să existe o susţinere…

Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis

Kelemen Hunor: Nu văd cum se poate ajunge să existe o susţinere din partea aliaţilor pentru Iohannis în acest moment. Nu exclud, dar situaţia este destul de, cum se spune la noi, ”naşpa”

Preşedintele UDMR, fostul vicepremier Kelemen Hunor, este de părere că ar fi indicat ca la conducerea NATO să se afle o persoană din flancul estic al Alianţei. „Dar nu văd cum se poate ajunge să existe o susţinere din partea aliaţilor pentru Iohannis în acest moment. Nu exclud, pentru că nu putem exclude nimic, dar situaţia este destul de, cum se spune la noi, naşpa”; afirmă liderul UDMR, transmite News.ro.

„Astăzi, competiţia pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, prima dată în istorie este o competiţie publică. Niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva, dacă vă uitaţi cum au fost numiţi, nu e jobul care se scoate la concurs. Acuma, Iohannis a făcut să fie concurs deschis, cu ce rezultate, vom vedea”, a afirmat Kelemen Hunor în emisiunea Insider Politic, sâmbătă, la Prima Tv.

Acesta a fost întrebat şi despre şansele pe care le are, în opinia sa, Klaus Iohannis de a accede în această funcţie.

„Când americanii spun că îl susţin pe Rutte e foarte greu să ajungi în situaţia să spună americanii ”Dom-le, ne-am răzgândit”. Şi dacă se răzgândesc, nu ştiu dacă se răzgândesc în favoarea lui Iohannis. E greu de spus. Trebuie acolo unanimitate, nici măcar nu se votează, în flancul estic există reţineri serioase în ceea ce priveşte pe Rutte nu are Rutte majoritate, în sensul că în afară de 2-3 state, îl susţin doar pe el”, adaugă Kelemen.

Acesta îl cataloghează pe Mark Rutte drept un politician foarte experimentat, e „cel mai cinic om politic din Europa la acest moment” spunând că acesta „are capacitatea de a aduna susţinere pentru el”.

Kelemen Hunor, este de părere că ar fi indicat ca la conducerea NATO să se afle o persoană din flancul estic al Alianţei, explicând că aceasta este zona „cea mai vulnerabilă şi cea mai sensibilă”.

„Dar nu văd cum se poate ajunge să existe o susţinere din partea aliaţilor pentru Iohannis în acest moment. Nu exclud, pentru că nu putem exclude nimic, dar situaţia este destul de, cum se spune la noi, naşpa”, adaugă Kelemen.

El spune că are informaţii conform cărora premierul maghiar Viktor Orban nu îl susţine pe Mark Rutte, subliniind că Orban este cel care trebuie să spună dacă l-ar susţine pe Iohannis.

„Sunt convins că din analizele lui (Viktor Orban – n.r.) soluţia să fie cineva din regiune e mult mai important, mult mai relevant decât a găsi argumente pentru a-l susţine pe Mark Rutte. Eu cred că în acest moment, în această zonă încă există susţinere pentru un candidat din zona noastră. (…) Cineva s-ar putea să apară la un moment dat cu un alt candidat. Cooperarea regională pentru Orban este extrem de importantă. El este un om politic care permanent caută în regiune, caută aliaţi şi susţine alianţele regionale, ceea ce este absolut normal într-o lume în care fiecare îşi caută aliaţi şi interesele naţionale pot fi puse în valoare doar dacă ai şi aliaţi regionali permanent. Nu pot să dau un răspuns, eu spun că dacă ar trebui să aleagă Orban între Rutte şi Iohannis sunt convins că l-ar alege pe Iohannis. Nu că sunt apropiaţi, că nu sunt, ideologic nu. Pur şi simplu din interesele comune regionale cred că acolo ar merge el, dar e analiza mea, nu e răspunsul lui”, mai spune Kelemen Hunor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Aș zice că situația e de-a dreptul tâmpită. I se sugerează elegant omului că nu e cazul să se cramponeze și domnul Goe bate nervos și energic din piciore că el vrea acolo. Orice i-ar spune mamița, mam-mare sau tanti Mița