G4Media.ro

Președintele UDMR, Kelemen Hunor: Rotația guvernamentală este înţelegere asumată între PNL și…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Președintele UDMR, Kelemen Hunor: Rotația guvernamentală este înţelegere asumată între PNL și PSD / Nu suntem parte nici în ceea ce priveşte premierul, nu suntem parte nici în ceea ce priveşte ministerele

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat, luni, că rotaţia guvernamentală este o înţelegere asumată între PNL şi PSD, iar dacă aceasta se respectă, spre finalul lunii mai, aşa cum s-a convenit, se poate ajunge la învestirea noului Guvern.

El a fost întrebat, la Europa FM, ce se întâmplă cu rotativa guvernamentală, pornind de la informaţiile pe surse lansate în spaţiul public potrivit cărora ba PNL, ba PSD şi-ar dori să nu mai facă parte din Guvern după momentul rotaţiei asumat pentru luna mai a acestui an.

„Nimeni nu a zis, nici domnul Ciucă, nici domnul Ciolacu, aşa ceva nu am auzit la ei, am avut şi săptămâna trecută în coaliţie discuţii şi, până la urmă, în această rotativă UDMR nu se regăseşte. Deci, ei au semnat în 2021, PNL şi PSD, şi noi nu am făcut parte din această rotativă, cum nu suntem parte nici în ceea ce priveşte premierul, nu suntem parte nici în ceea ce priveşte ministerele. Este o înţelegere între cele două partide: PSD, PNL. Noi ştiam de această înţelegere, am participat la discuţii, dar, cum nu ne priveşte, nu ne privea nici atunci. Noi nu am semnat acest acord, deci, din acest punct de vedere, noi nu facem parte din rotativă, dacă pot să spun aşa”, a afirmat Kelemen Hunor.

El a explicat că textul asumat de PSD şi PNL în privinţa rotativei guvernamentale este unul foarte simplu.

„Ceea ce scrie acolo este foarte simplu, până la urmă. (…) Nu este ceva uzual, este ceva mai neobişnuit, acolo se spune: se schimbă premierul, vine PSD-ul cu un premier, se schimbă secretarul general şi şeful Cancelariei, bineînţeles, încrucişate, aşa cum e şi acum, premierul aduce şeful Cancelariei şi partidul celălalt aduce secretarul general al Guvernului şi sunt patru ministere nominalizate pentru a fi schimbate între cele două partide – Transporturile cu MIPE şi Justiţia cu Finanţele – şi cam atât”, a precizat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, în măsura în care se respectă înţelegerea între PNL şi PSD, atunci, într-o săptămână cel mult, se poate ajunge la învestirea noului Guvern.

Vicepremierul a subliniat că o eventuală preluare de portofolii dintre cele deţinute de UDMR nu face parte din înţelegerea dintre PSD şi PNL.

„E treaba celor de la PNL şi PSD, punct. Deci, din acest punct de vedere, lucrurile sunt extrem de simple. Sigur, dacă între ei vor să mai discute e treaba lor. Deci, din acest punct de vedere, în ceea ce ne priveşte lucrurile sunt extrem de simple, rotativa se face cum s-au înţeles partidele politice, UDMR nu face parte din această înţelegere şi, bineînţeles, noi vom respecta ceea ce fac ei în cadrul rotativei”, a transmis Kelemen Hunor.

El a susţinut că perfomanţa miniştrilor UDMR este una vizibilă şi, din punctul său de vedere, aceştia ar trebui să-şi păstreze portofoliile şi după momentul rotativei la guvernare.

„Cum s-a creat această coaliţie în 2021, pentru o stabilitate şi pentru o guvernare bună, eu cred că în 2023 nu s-a schimbat nimic din această perspectivă – tot avem nevoie de o coaliţie. (…) În 2023, ai nevoie, în continuare, de o stabilitate şi mai mare din punct de vedere politic, dar, eu recunosc, la o adică, există majoritate, cel puţin, pentru o anumită perioadă de vreme şi fără noi, dar nu am auzit… (…) Nu se pune nicio schimbare în ceea ce ne priveşte. Eu, personal, sunt mulţumit de ce miniştri avem în Guvern. (…) Premierul oricând poate face o remaniere, acest lucru este clar constituţional„, a adăugat preşedintele UDMR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ei nu sunt parte din nimic, dar pretentii au tot timpul.

  2. Ca de obicei, când cu unii, când cu alții. Care dă mai mult. C…e politice. Și nu numai.