G4Media.ro

Jurnalistă din Republica Moldova, reținută la Tiraspol de serviciul secret transnistrean și…

Foto: G4Media.ro

Jurnalistă din Republica Moldova, reținută la Tiraspol de serviciul secret transnistrean și eliberată după intervenția guvernului de la Chișinău

Încă o jurnalistă din Republica Moldova a fost reținută miercuri de structurile represive separatiste de la Tiraspol, transmite Deutsche Welle. Ea a fost eliberată după intervenția Guvernului de la Chișinău.

Jurnalista Viorica Tătaru a fost eliberată de către structurile separatiste de securitate după ce a fost interogată. „Ne-au reținut în timp ce discutam cu oamenii care au venit la protest. Ne-au spus că suntem „presă internațională” și că am încălcat legea lor (despre acreditarea jurnaliștilor străini – n.n.). Ne-au spus că vor să ne interogheze și să mergem la MGB-ul lor. Le-am spus că am venit să reflectăm manifestația”, a comunicat jurnalista în discuția telefonică avută cu redacția.

Viorica Tătaru filma așa-zisul protest organizat la Tiraspol de către administrația separatistă pro-rusă împotriva taxelor vamale aplicate de Chișinău, de pe 1 ianuarie 2024, inclusiv în raport cu agenții economici din regiunea transnistreană. Până acum companiile transnistrene efectuau aceste plăți, cu acordul Chișinăului, către bugetul administrat de structurile separatiste, fortificând regimul ilegal.

Dosar penal pentru răpire de persoane

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a Republicii Moldova a inițiat o cauză penală pentru răpirea jurnalistei Viorica Tătaru și a unui cameraman de către reprezentanții structurilor represive din stânga Nistrului. Potrivit PCCOCS, împotriva celor doi a acționat „un grup de necunoscuți în uniforma așa-ziselor structuri de ordine” din stânga Nistrului, au aplicat forța și i-au răpit pe cei doi reprezentanți mass media.

Nu este primul caz

În septembrie 2023, separatiștii i-au blocat accesul în stânga Nistrului și au declarat-o indezirabilă pe fotojurnalista Elena Covalenco fără nicio explicație. Ea mergea la Tiraspol la un meci de fotbal. Atunci, Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a difuzat un comunicat în care menționa că „practicile abuzive ale Tiraspolului față de reprezentanții presei și ai societății civile, îngrădirea constantă a libertății de circulație, alte limitări brutale ale drepturilor omului în regiune nu mai pot fi tolerate” și că „autoritățile constituționale vor aplica măsuri legitime de răspuns, capabile să descurajeze acest gen de acțiuni”. La modul practic nu s-a întâmplat însă nimic, așa că abuzurile regimului separatist continuă.

Viorica Tătaru a fost reținută în timpul „protestului” de miercuri de către reprezentanții pretinsului „minister al securității” de la Tiraspol (MGB). Colegii ei de redacție au comunicat pentru DW că jurnalista a fost dusă la sediul MGB pe jos, deoarece Viorica Tătaru a refuzat să urce în mașina securiștilor separatiști. Din acel moment, telefonul jurnalistei a fost deconectat.

Avocații cer acțiuni rapide și coordonate

Asociația „Promo-Lex” de la Chișinău, care monitorizează abuzurile și oferă asistență juridică victimelor regimului separatist transnistrean, susține că acest caz grav „necesită o reacție imediată și coordonată”. Avocații „Promo-Lex” au informat imediat Biroul politici de reintegrare de la Chișinău, Delegația UE în Republica Moldova, misiunile diplomatice și Oficiul Avocatului Poporului. Ei au cerut „acțiuni rapide pentru asigurarea siguranței și eliberarea jurnalistei”.

ONG-urile de media de asemenea au cerut autorităților de la Chișinău să intervină imediat pentru eliberarea jurnalistei Viorica Tătaru și să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării drepturilor și libertăților garantate de lege presei.

S-a terminat cu paradisul fiscal de la Tiraspol

La Tiraspol are loc un „protest” coordonat împotriva Chișinăului. La așa-zisa „manifestație” a fost observat și șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, dar și primul așa-zis „președinte” al autoproclamatei republici transnistrene, Igor Smirnov. Cei aduși la „protest” cer Chișinăului să înceteze ceea ce ei numesc „blocada economică a Transnistriei”. Pe pancartele lor scrie: „Moldova – agresoare”, „Transnistria vrea să trăiască”, „Cerem egalitate, fericire și pace”.

În coordonare cu Kievul, Chișinăul este determinat să ducă la bun sfârșit integrarea economică a regiunii transnistrene în câmpul constituțional al Republicii Moldova până la aderarea țării la UE (termen asumat – 2030). Integrarea vamală este prima etapă în acest sens. Urmează etapa a doua – obligarea companiilor transnistrene de a achita TVA și accize în bugetul național al Republicii Moldova – și etapa a treia – înlocuirea „rublei transnistrene” cu leul moldovenesc în regiunea transnistreană.

Războiul lui Putin i-a vulnerabilizat pe separatiștii de la Tiraspol

Tiraspolul încearcă să se opună și să șantajeze Chișinăul, dar nu mai are pârghiile de altă dată iar Rusia nu mai poate ajuta regimul separatist, deoarece Ucraina rezistă. Segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene este închis ermetic de către Ucraina din februarie 2022. Așa că, economic, Transnistria este în totalitate la discreția Chișinăului.

Ca măsură de răspuns la aplicarea taxelor vamale de către Chișinău companiilor transnistrene, pe 17 ianuarie 2024, Tiraspolul a anulat „regimul preferențial” pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari care au terenuri agricole după traseul Tiraspol – Camenca, aceștia fiind obligați să achite pretinse „plăți vamale” în bugetul regiunii. Chișinăul a anunțat că ar putea compensa pierderile fermierilor moldoveni.

Acțiuni haotice ale Tiraspolului

În ajunul „protestului” de miercuri din stânga Nistrului, șeful grupării separatiste Vadim Krasnoselski a cerut pretinsului „minister de externe” de la Tiraspol să majoreze numărul de cetățenii ruse oferite tinerilor din regiunea transnistreană. Asta după ce anterior președintele rus Vladimir Putin a simplificat la maximum procedura de acordare a cetățeniei ruse străinilor care semnează un contract cu armata rusă pe parcursul desfăşurării războiului din Ucraina.

De asemenea, Tiraspolul a anunțat că va introduce sancțiuni împotriva „propagandei relațiilor sexuale netradiționale”. Există deja un proiect de „lege” în acest sens, care copiază întocmai legea adoptată în 2013 în Federația Rusă – un contrast absolut cu progresele înregistrate în acest sens, în ultimii ani, de Republica Moldova.

Chișinăul, tot mai ferm în raport cu exponenții regimului separatist

Luni, 22 ianuarie, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova i-a interzis intrarea în Moldova unei „judecătoare” de la Tiraspol cu pașaport rusesc și „cetățenie transnistreană”. Este vorba de Anna Mamei, responsabilă de condamnarea ilegală a mai multor cetățeni moldoveni care s-au plâns la CEDO. Ea a fost întoarsă de la aeroportul din Chișinău. Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a precizat că autorizarea trecerii frontierei de stat nu este permisă în baza documentelor emise de către autoritățile ilegale din regiunea transnistreană, din considerentul că sunt acte nerecunoscute și nu fac parte din lista documentelor de călătorie omologate internațional.

În legătură cu acest caz, Tiraspol a denunțat „încălcarea gravă a drepturilor și libertăților universale, inclusiv a Pactului internațional ONU cu privire la drepturile civile și politice”.


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează