
Judecătorii francezi îi refuză fondatorului Telegram, Pavel Durov, o cerere de călătorie la Oslo
Justiţia franceză i-a refuzat fondatorului Telegram, Pavel Durov, care este anchetat pentru complicitate la activităţi criminale, cererea de a călători la Oslo pentru a participa la o conferinţă, a indicat sâmbătă Parchetul din Paris, citat de AFP, transmite Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Human Rights Foundation (HRF), organizatoare a Oslo Freedom Forum, a anunţat sâmbătă într-un comunicat că „justiţia franceză i-a respins cererea lui Durov de a călători în Norvegia pentru a vorbi marţi la Oslo Freedom Forum”.
Durov fusese invitat să ia cuvântul la această reuniune anuală „despre libertatea de exprimare, supravegherea şi drepturile digitale”.
„Este regretabil că justiţia franceză îl împiedică pe Durov să participe la un eveniment la care vocea sa ar fi atât de utilă”, a declarat fondatorul şi preşedintele HRF, Thor Halvorssen, în comunicat.
„Tehnologiile precum Telegram sunt instrumente de bază pentru cei care se opun tiraniei. Aceasta este mai mult decât o dezamăgire pentru comunitatea noastră: este un regres pentru libertate”, a adăugat Halvorssen.
Comunicat a adăugat că Durov va vorbi totuşi la eveniment prin videoconferinţă din Franţa.
Avocaţii săi nu au răspuns solicitărilor AFP pentru comentarii.
La mijlocul lunii mai, justiţia franceză i-a mai respins lui Durov o cerere de a călători în Statele Unite pentru a se întâlni cu investitori. Cu toate acestea, i s-a permis să călătorească la Dubai între mijlocul lunii martie şi începutul lunii aprilie.
Pe 17 mai, omul de afaceri rus de 40 de ani, care a devenit cetăţean francez în 2021, a postat diverse mesaje pe platforma X, aducând în discuţie „un guvern din Europa de Vest” care, potrivit lui, voia să „reducă la tăcere vocile conservatoare” în România, cu ocazia alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică. Şi a adăugat: „ghiciţi care?”, postând un emoticon sub formă de baghetă (franţuzească) drept indiciu.
Pe aceeaşi reţea de socializare X, Ministerul francez de Externe a denunţat „acuzaţii total nefondate”.
Dar câteva ore mai târziu, Pavel Durov a mers mai departe. „În primăvară, la Salon des Batailles de la Hotel de Crillon (Paris), Nicolas Lerner, şeful serviciilor secrete franceze, mi-a cerut să blochez vocile conservatoare în România înainte de alegeri”, a scris el.
„Am refuzat. Nu am blocat manifestanţi în Rusia, Belarus sau în Iran. Nu vom începe să o facem în Europa”, a spus el.
Direcţia Generală de Securitate Externă (DGSE), serviciile de informaţii externe franceze, „a respins ferm” luni acuzaţiile lui Durov, indicând în acelaşi timp că „a fost obligată efectiv, de mai multe ori în ultimii ani, să intre în contact direct cu Pavel Durov pentru a-i reaminti cu fermitate responsabilităţile companiei sale (…) în ceea ce priveşte prevenirea ameninţărilor teroriste şi a pornografiei infantile”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii