G4Media.ro

Cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheş, respinsă de Instanța Supremă…

Cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheş, respinsă de Instanța Supremă / Decizia este definitivă

Update Ora 15.27: Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins, joi, ca nefondată cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheş, în care fost condamnat la cinci ani de închisoare, pentru luare de mită în formă continuată.

Decizia magistraților Instanței Supreme este definitivă.

Minuta instanței: „Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Chirica Mihai privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 4050/99/2022/a1* al Curţii de Apel Iaşi. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 decembrie 2023.”

Știrea inițială: Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au judecat, joi, cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheş, în care fost condamnat la cinci ani de închisoare, pentru luare de mită în formă continuată, anunță News.ro.

Avocatul Răzvan Doseanu a recunoscut că şansele de admitere a unei cereri de strămutare ar fi fost probabil mai mari dacă clientul său era prezent. Instanţa a rămas în pronunţare.

Apărătorul lui Cătălin Cherecheş, Răzvan Doseanu, a declarat, joi, la ÎCCJ, că a fost termen pentru cererea de strămutare depusă de fostul primar din Baia Mare.

“Astăzi este termen pentru soluţionarea cererii de strămutare. Este vorba de solicitarea formulată anterior datei de 24 noiembrie, dată la care s-a dat hotărârea definitivă la Curtea de Apel Cluj. Deci, nu este o cerere de strămutare făcută ulterior. Nici nu s-ar fi putut dacă deja hotărârea era definitivă. Din motive administrative, probabil că termenul a fost fixat după finalizarea cauzei la Curtea de Apel Cluj. Curtea de Apel Cluj s-a grăbit să termine dosarul înainte de soluţionarea cererii de strămutare. Poate fi un semn de lipsă de imparţialitate pe care noi l-am invocat”, a afirmat Cătălin Cherecheş.

El a explicat că legislaţia permite admiterea unei cereri de strămutare chiar dacă rămâne definitivă o hotărâre.

“Din punct de vedere legal, Codul de procedură penală permite admiterea unei cereri de strămutare, chiar după rămânerea definitivă a unei hotărâri dată în apel şi chiar dacă hotărârea este de condamnare.

Dacă instanţa admite cererea de strămutare, atunci hotărârea dată în apel este desfiinţată şi practic apelul se rejudecă”, a explicat apărătorul fostului primar din Baia Mare.

Răzvan Doseanu susţine că, dacă clientul său era prezent la instanţă, şansele admiterii unei cereri de strămutare ar fi fost mai mari.

“M-aş fi bucurat ca domnul Cherecheş să fie astăzi prezent aici, probabil şansele ar fi fost mai mari în admiterea unei cereri de strămutare, pentru că sincer vorbind şi pe bună dreptate este întemeiată până la urmă, nu în fiecare zi ne confruntăm cu astfel de situaţii”, a mai precizat avocatul.

El a mai anunţat că a mai cerut ca fostul edil să fie citat prin videoconferinţă.

“Am făcut o solicitare prin care am cerut ca domnul Cherecheş să fie citat în străinătate. Din ceea ni s-a comunicat din Germania astăzi ar trebui să fie transferat de la Augsburg la Munchen, la noul loc de detenţie. Am şi făcut o solicitare către locul de detenţie să mi se permită contactul cu dumnealui. Vom cere astăzi, vom vedea dacă instanţa aprobă sau nu, pentru că până la urmă este decizia instanţei  ca domnului Cherecheş să i se permită să participe prin intermediul unei videoconferinţe. Înalta Curte va decide astăzi dacă îi va permite domnului Cherecheş ca pe cererea de strămutare să îşi facă şi o apărare, prin propria persoană”, a mai precizat Răzvan Doseanu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „Dumnealui” … „Domnia Sa” … nu mai asa se vorbeste (doar) in Romania la adresa unor hoti nenorociti, condamnati penal cu executare, deci puscariasi!

  2. Legi facute pentru smecheri.. sa se poata prescrie.