G4Media.ro

Izolarea ne ajută să detectăm în avans cutremure. Seismologii citați de publicația…

Foto: Twitter

Izolarea ne ajută să detectăm în avans cutremure. Seismologii citați de publicația spaniolă EL PAÍS certifică informația în baza unor mărturii recente care au implicat și seismul din Croația

Măsurile de izolare generate de pandemia de Coronavirus ne țin blocați în case, fapt care, iată, ne dezvoltă și o abilitate neobișnuită.  Publicația spaniolă EL PAÍS arată că lipsa forfotei, a mișcării umane, ne sporește capacitatea de a detecta cutremure, ba chiar pe cele imperceptibile.

Seismologul Laure Fallou a observat, în urmă cu câteva săptămâni, un fenomen inedit. Aproximativ 200 de persoane au utilizat o aplicație de pe telefonul mobil pentru a raporta că au simțit că terenul s-a mișcat în Zagreb, capitala Croației (este vorba despre cutremulul care a avut loc în 22 martie, 2020). „Ceea ce este uimitor, este că în 2 aprilie au existat alte trei cutremure mai mici, cu o magnitudine în mod normal neperceptibilă, între 0.6 și 1, iar izolarea populației din cauza Coronavirusului chiar pare să sporească capacitatea umană de a detecta cutremurele”, a sps Fallou, citată EL PAÍS. 

Laure Falluu lucrează la Centrul euro-mediteranean de seismologie (SEM), o organizație științifică care combină mărturii cetățenești cu date seismice colectate de 70 de organizații, inclusiv Institutul Național Geografic din Spania.

Seismologiștii din diferite țări consultați de El PAÍS indică scăderi de până la 60% din așa-numitul zgomot ecologic: vibrațiile solului generate de activitatea umană, în special de mașini și metrou, precum și de alți factori naturali, cum ar fi valurile mării. „Ceea ce observați, dincolo de reducerea zgomotului, este că oamenii stau în casele lor. Izolarea poate spori interesul pentru seismologia, mai ales oamenilor care trăiesc în zone seismice”, a spus Falluu.

Aproximativ 130.000 de persoane din întreaga lume utilizează o aplicație pe telefoanele lor mobile, denumită Lastseism, pentru a alerta CSEM în privința producerii cutremurelor.

Și seismologul Jordi Díaz, de la Institutul de Științe ale Pământului, a detectat o scădere de 60% a zgomotului din mediul înconjurător în seismometrele de la Barcelona. „De obicei, în dispozitivele noastre putem detecta cutremure de magnitudine 6 care au loc în Japonia sau oriunde altundeva în lume. În acest moment investigăm în ce măsură a fost coborât acest prag de detectare a cutremurului”, a explicat specialistul pentru EL PAÍS. .

Oamenii de știință folosesc viteza de transmisie a undelor seismice pentru a deduce compoziția subsolului. „Încă nu este clar pentru noi dacă vom putea profita de această criză provocată de epidemie, pentru a obține noi date de interes. Teoretic, un zgomot local mai redus, o poluare mai scăzută a vibrațiilor, poate permite o mai bună ascultare a Pământului. Acum putem măsura mai ușor micile explozii din cariere, deoarece semnalele sunt mai curate în toate stațiile de măsurare”, arată ordi Díaz.

Díaz este unul dintre experții care au răspuns la apelul seismologul belgian Thomas Lecocq, care a cerut la 1 aprilie colaborarea internațională pentru a studia efectul izolării asupra zgomotului seismic global. „Suntem deja aproximativ 40 de persoane de pe tot globul: Italia, SUA, Mexic, Noua Zeelandă, Germania, Regatul Unit, Țările de Jos, India, Nepal”, a transmis  Lecocq de la Observatorul regal din Belgia.

„Această situație ne oferă oportunitatea de a încerca să vedem dacă în Paris și în jurul acestuia au loc cutremure mici”, a comentat și seismologul francez Claudio Satriano. Geofizicianul Lucile Bruhat de la École Norman Supérieur de Paris consideră și el că izolarea generată de pandemie nu este o „oportunitate” doar pentru oamenii de știință, ci și pentru cetățeni: „Faptul că oamenii se află în casele lor, într-un mediu liniștit, fără zgomot de fond în transport, de exemplu, îi face mai sensibili la vibrațiile ușoare legate de cutremure. În mod normal, zgomotul antropic ascunde semnalele cutremurelor sau ale altor fenomene naturale. Acum zgomotul este mai mic și aceste semnale vor fi probabil mai clare”.

Citește mai mult in EL PAÍS.

 

Sursa Foto: Agerpres 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...