G4Media.ro

Iulia Motoc, judecător CEDO: Cauzele românești pe rolul Curţii Europene a Drepturilor…

Sursa foto: CEDO / Facebook

Iulia Motoc, judecător CEDO: Cauzele românești pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului au scăzut de la 7500 la sub 5000 în ultimul an

Cauzele româneşti pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au scăzut de la 7.500, la începutul anului 2021 la sub 5.000 de cauze, potrivit judecătoarei Iulia Motoc.

”Dacă urmăm acest ritm, în 2022 putem spera ca România să nu mai fie a patra ţară ca număr de cauze la CEDO”, a scris aceasta pe Facebook.

Cauzele soluţionate s-au referit la subiecte foarte diferite, însă cele mai multe cauze pe rolul CEDO rămân cele legate de condiţiile de detenţie, scrie Iulia Motoc la 29 decembrie, rezumând principalele dosare implicând România soluţionate anul acesta de CEDO.

Astfel, instanţa de la Strasbourg a soluţionat o cauză care se referea la carantina pe durata stării de urgenţă din 2020 considerând că dispoziţiile art 5, dreptul la libertate şi securitate, nu se aplică (Terheş împotriva României). De asemenea, în februarie 2021, CEDO a considerat că România nu a încălcat dreptul la un proces echitabil atunci când minuta unei decizii este semnată de cinci judecători şi motivarea este redactată de magistratul asistent şi preşedintele ICCJ semnează în locul magistraţilor pensionaţi (Iancu împotriva României). Acelaşi raţionament a fost formulat de Curte în cauza repetitivă Dragnea împotriva României, soluţionată în noiembrie 2021.

În schimb, România a fost condamnata de CEDO pentru lipsa unei investigaţii efective a incidentelor homofobe de la Muzeul Ţăranului Român din 2013 (Accept împotriva României), pentru obligaţia trangenderilor de a avea o operaţie pentru a fi recunoscută schimbarea lor de gen (X şi Y împotriva României), sau pentru faptul că autorităţile nu au luat măsurile necesare la punerea sub interdicţie a persoanelor cu handicap psihic (N împotriva României).

În fine, au fost mai multe cazuri în care Curtea a soluţionat problema echilibrului între libertatea de expresie şi dreptul la viaţa privată. În una dintre ele care a avut ecou internaţional, Ion Ţiriac a pierdut cauza în faţa României.

La finalul anului, CEDO a considerat că instanţele româneşti au respins pe bună dreptate înregistrarea unui partid comunist.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: CEDO / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Normal , CEDO a vazut ce abuzuri a facut DNA.

  2. Normal că scade numărul de cauze, când în Românica se violează corespondenţa ca în Belarus. Sau când băieţii şi fetiţele vorbitori de română de la CEDO sunt cu ochii albaştri şi mai fac să dispară nişte foi pentru „interesul naţional”… În faţa CEDO ajung cauzele de unde au de câştigat diverşi băieţi şi fete deştepte. Sau cele trimise din alte ţări, formulate în alte limbi.

    Dacă ar ajunge aplicaţiile INTACTE şi ÎN TERMEN, Românica ar fi NUMERO UNO LA CONDAMNĂRI.

  3. De parca nu cunoasteti reteaua de crima organizata romaneasca ce masluieste dosarele.

  4. Felicitări doamna Motoc! Sa speram ca Romania devine mai proeuropeana

  5. Subsemnatul Groze Gheorghe din bihor disident anticomunist am trimis la Cedo 2 cereri în 2011care au fost admise dar. nu au fost soluționate nici de peste 10 ani.