G4Media.ro

Italia, preocupată de importul muncitorilor sezonieri din România, de care depinde recolta…

Sursa: Gazetaromaneasca

Italia, preocupată de importul muncitorilor sezonieri din România, de care depinde recolta de fructe și legume

Ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova, s-a întâlnit luni cu ambasadorul României în Italia, George Bologan, cu obiectivul de a semna în curând un acord între cele două țări: din România sosește o treime din forța de muncă agricolă sezonieră în Italia și fără ei recolta de fructe și legume pe câmpurile agricole italiene suferă o lovitură grea, transmite IlSole24ore, citată de Rador.

„O problemă de evitat, dacă nu vrem să ajungem să ne confruntăm și cu o urgență alimentară”, a declarat ministrul Bellanova.

Italia l-a asigurat pe ambasadorul român cu privire la protecția sănătății și securității muncitorilor și a spus că este disponibilă să consulte asociațiile comerciale pentru a facilita întâlnirea dintre cerere și ofertă, în conformitate cu legalitatea și demnitatea tuturor.

Însă, un protocol de acord real, deocamdată, pare a fi departe: ambasadorul Bologan s-a angajat să aducă solicitările italiene în fața „autorităților competente”, invitând Italia, în timp ce așteaptă, „să ia în considerare în primul rând forța de muncă românească prezentă în Italia, ținând cont că există deja cetățeni români în Peninsulă, care au fost afectați de restricționarea activităților economice, în contextul pandemiei”.

Și Germania, la fel ca toate țările din Europa Occidentală, se confruntă în prezent cu un deficit de forță de muncă pe câmpuri, înainte de sezonul de însămânțare și recoltare: 300.000 de lucrători sezonieri lipsesc la apel pe câmpurile agricole germane, potrivit DBV, asociația care îi reprezintă pe fermieri.

O cifră nu foarte diferită de cea italiană. Spre deosebire de Italia, însă, Germania s-a mișcat mai repede. Imediat ce Comisia UE a dat drumul la așa-numitele „coridoare verzi”, care autorizează tranzitul lucrătorilor agricoli dintr-o țară în alta, Berlinul a semnat rapid trei protocoale de acord cu Polonia, Bulgaria și Ucraina. Astfel, Germania a asigurat două tranșe de 40.000 de sezonieri – în total 80.000 – pentru luna aprilie și pentru luna mai.

Sursa: Ilsole24ore.com/ Rador/ Traducerea: Oana Avram/ Sursa: Gazetaromaneasca

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Italia este plina de extracomunitari veniti din Africa , de ce nu ofera aceste locuri de munca acestora persoane si italianilor care au ramas farà munca? Aceste persoane nu vor s-a munceasca pentru un pumn de maruntis cum lucra români nostri si 15 ore pe zi. Autoritatile române trebuie sa-si asume responsabilitatea ca la intoarcerea tuturor sezonierilor intorsi din Italia in tara vor continua contagiile iar sistemul nostru sanitar nu va fi in stare s-a infrunte aceasta situati.

  2. Italia Germania cata ipocrizie,ei nu se coboara la nivelul taranilor sa isi munceasca pamantul.
    Pacat ca avem un mototol de presedinte ca asa ar merita una peste bot italienii.

  3. Problema similara in Franta unde s-au înscris foarte multi voluntari(150k), studenti, someri(proaspeti), cam 0 migranti etc. Dar care locuia la mare distanta de ferme(nord fata de sudul franteisa zicem).
    Autoritatile, grijulii, isi pun im schimb problema ca oasemenea muscate de populatiein vreme de epidemie nu e sanatoasa…. Importul de forta de munca fiind probabil complet imun la virus!?

  4. Salut !
    Italia, in special, va asteapta, tot mai tare, pe zi ce trece, ca sezonul agricol n-are treaba cu covidul !
    In Italia, munca la negru, larg tolerata de autoritatile di acea tara, se lasa cu un perdant sigur:
    Tu, sclav roman, te duci sa muncesti , fara contract, stai in baraca la gramada si tragi nadejde, sa te alegi cu ceva, ca, samsarii romani care va duc, va exploateaza cam echivalent cu negrii pe plantatiile de sfecla de zahar. Ce protectie sociala, controbutii la pensie, concediu……zero!
    Nu zic, sa nu kergi , e dreptul tau , dar, gaseste calea prin care petsoana si viata ta sa fie respectata. Nu mergeti fara contract real, mai bine
    va gasiti ceva in tara, si cel putin nu va mai face nimeni putane si cazzo di merda !

  5. Salut
    Chiar acum urmaresc TELESTAR, program din Italia
    Tineti-va bine
    4 000 000. lucreaza in Italia la negru !( sau, lucrau ,inainte de covid)
    250 000 sunt necesari, urgent pentru a lucra in agricultura.