G4Media.ro

Italia dorește o închidere la nivel european a părtiilor de schi în…

Sursa Foto: Facebook/ Ski Austria Alpin

Italia dorește o închidere la nivel european a părtiilor de schi în perioada Crăciunului / Austria: Dacă Uniunea Europeană dorește cu adevărat să aplice restricțiile pentru sezonul de schi, va trebui să asigure 80 la sută din încasări

„Am avut un schimb excelent de opinii cu Von der Leyen cu privire la coordonarea europeană a măsurilor de sănătate privind Covid-19 în perioada Crăciunului”, scrie pe Twitter Giuseppe Conte, ca o dovadă a presiunii pe care o face Italia la nivel european pentru a asigura o închidere de comun acord a tuturor stațiunilor de schi în perioada Crăciunului, transmite Rainews, citată de Rador.

Austria însă nu este de acord

Austria spune nu cererii Italiei de a închide instalațiile de schi din cauza urgenței coronavirusului. „Nu vom accepta cererea Italiei de a închide pârtiile din cauza urgenţei coronavirusului”, a declarat ministrul turismului, Elisabeth Koestinger.

„Vacanțele de iarnă în Austria vor fi sigure, companiile noastre au deja concepte de siguranță deplină pentru vacanțele la schi”, a adăugat el. „Dacă Uniunea Europeană dorește cu adevărat să aplice restricțiile pentru sezonul de schi, va trebui să asigure 80 la sută din încasări, în conformitate cu prevederile statului austriac privind compensația acordată întreprinderilor închise”, a adăugat ministrul austriac de finanțe, Gernot Bluemel.

Bavaria este în favoarea închiderii

Ca și Italia, Bavaria este şi ea în favoarea închiderii teleschiurilor din întreaga Europa. „Dacă vrem să menținem granițele deschise, avem nevoie și de un acord clar în ceea ce privește sporturile de iarnă”, a declarat guvernatorul bavarez Markus Soeder, pe marginea unei sesiuni a parlamentului regional de la München, potrivit Spiegel online.

În caz contrar, continuă el, „o persoană care merge la schi în zone cu risc, trebuie să se supună unei perioade de carantină de zece zile. Cu toate acestea, aș prefera o înțelegere comună la nivel european”.

Strigătul de alarmă al hotelierilor italieni

Sectorul ospitalității va închide anul cu o pierdere de 14 miliarde de euro, înregistrând o scădere de 57% față de 2019. Acestea sunt estimările asociaţiei italiene Federalberghi, prezentate în ședința Comisiei pentru activități productive a Camerei privind Legea bugetului. „Impactul asupra afacerilor și locurilor de muncă este devastator.

De la începutul crizei, hotelurile și restaurantele au folosit 390 de milioane de ore de disponibilizări. Iar în octombrie, cifra a crescut dramatic cu 51 de milioane de ore, comparativ cu 30,5 milioane în septembrie. Din păcate, companiile din sectorul turismului știu deja că 2021 va fi un nou annus horribilis” – a subliniat directorul general al Federalberghi, Alessandro Massimo Nucara.

Bocca: „Decizia privind vacanţele de iarnă trebuie să fie una europeană”

„A închide o stațiune de schi de Crăciun este ca și cum ai închide un hotel lângă mare pe 15 august, nu vreau să intru în problema protocoalelor de sănătate care nu sunt preocuparea mea, dar spun doar că, dacă trebuie făcută această alegere, ea trebuie făcută la nivel european. Haideţi să nu facem figura premianţilor, aceasta Europă este doar pentru sancțiuni, sau şi pentru politici comune?”, întreabă președintele asociaţiei Federalberghi, Bernabò Bocca comentând fraza prim-ministrului Giuseppe Conte conform cărora „nu ne putem permite sărbători nediscriminatorii pe zăpadă”.

„Este important să fie o alegere europeană, pentru că dacă țările din jurul nostru, Austria, Elveția, Franța și Germania țin totul deschis, în timp ce noi avem totul închis, se va înțelege imediat ce înseamnă a dărui altor ţări turiști italieni. Inacceptabil, mai ales în acest moment de criză neagră” – reiterează Bocca.

Anef și Federturismo: „Crăciunul cu piste de schi închise este o lovitură de grație”

Asociațiile comerciale Federturismo și Anef – Asociația Națională a Operatorilor de Teleferic, își exprimă îngrijorarea puternică „pentru linia riguroasă adoptată în aceste ore de către Guvern” care, în ajunul inaugurării sezonului de iarnă și în ciuda protocoalelor stricte de siguranță adoptate de toți operatorii, cer închiderea stațiunilor de schi.

„Companiile de telecabine prezente în Italia sunt peste 400, cu 1.500 de teleschiuri. Facilitățile sunt deservite de aproximativ 3.200 km de pârtii, dintre care 72% sunt echipate cu zăpadă programată care necesită peste 100 de milioane de euro. Zona montană, doar Alpii, oferă locuri de muncă a peste 120 de mii de oameni. Dacă este experimentat în mod responsabil, schiatul este unul dintre cele mai sigure sporturi din acest punct de vedere: individual, distanțat, în aer liber, cu nasul și gura de cele mai multe ori acoperite”.

Regiunea Alto Adige revocă lockdownul

După screeningul în masă, Alto Adige revocă lockdownul total. „Luni, 30 noiembrie, magazinele, piețele, precum și coaforii și cosmeticienii se redeschid. Se reîncepe predarea personală pentru clasa a VI-a”, a anunțat guvernatorul Arno Kompatscher. „Pe 4 decembrie, a adăugat el, vor fi deschise toate școlile, precum și barurile și restaurantele”, iar pârtiile de schi ar putea fi şi ele, redeschise.

Provincia Veneto: „Sănătatea în primul rând”

Niciun fel de opoziție faţă de măsurile prevăzute de guvern pentru Crăciun și interzicerea deschiderii pârtiilor de schi. „Nu mă simt în opoziție cu nimeni. Pentru mine sănătatea este pe primul loc”, a subliniat marţi, președintele regiunii Veneto, Luca Zaia.

Aosta: „Suntem penalizaţi în comparație cu vecinii elvețieni”

„Oprirea sportului la munte va avea cu siguranță consecințe foarte grave asupra zonelor montane și asupra economiei lor”, a afirmat într-o notă Comitetul federal al Uniunii Valdostane.

„Mii de afaceri și familii vor precipita într-o criză profundă, accelerând depopularea acestor ținuturi montane care nu vor putea depăși acest moment dificil”. Potrivit UV, „prestigioasele stațiuni elvețiene din apropiere par să-și desfășoare activitățile în mod regulat, cu protocoale specifice de sănătate. Dacă s-ar verifica această situație, teza conform căreia muntele nu prezintă un domeniu de interes pentru statul italian, ar fi confirmată”.

Sursa: Rainews/ Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel

Sursa Foto: Facebook / Ski Austria Alpin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. „„Vacanțele de iarnă în Austria vor fi sigure, companiile noastre au deja concepte de siguranță deplină pentru vacanțele la schi”–> Si in ce constau aceste concepte de siguranta? Din cate imi aduc aminte, in Ianuarie si Februarie, marile focare de Covid au izbucnit in statiunile de schi din Austria de unde s-au raspandit in intreaga Europa. Daca vrem sa stopam raspandirea virusului, atunci haideti s-o facem cu totii si sa sacrificam o iarna la schi, asa cum am sacrificat poate si vacantele la mare anul asta. Imi pare rau pentru hotelieri, insa nu cred ca Europa isi permite noi focare in statiunile de schi.

  2. Ai nostri se gandesc la 20 %, iar voi vreti 80%?Discriminare, doar nu suntem cetateni de mana a 2 a!

  3. Tare in gura Austria! Si oricum, zonele cu partii din Italia nu sunt de acord. Aia din Veneto isi dau cu parerea!

  4. Italia vrea să moară și capra vecinului.
    Tipic macaronar

  5. INCREDIBIL !!!
    Elvetia are probleme de locuri disponibile in sectiile ATI si sfatuieste batranii sa-si precizeze optiunile in avans in caz de Covid grav, dar tin statiunile deschise. Austria a mai comis-o o data anul trecut cu Ischgl si acum ne povestesc despre aberatii cu masurile de precautie si faptul ca totul e sigur.
    Cum poate sa fie ceva sigur intr-o telegondola in care intra si pana la 80 de oameni care stau ca sardelele timp de 10-15 minute ??? Faptul ca deschizi geamurile ??
    O asemenea ipocrizie e absolut inacceptabila.
    Sper ca ceilalti (Franta, Germania, Italia) vor inchide si vor impune carantina fara concediu medical platit tuturor celor care calatoresc in tari cu partii deschise. Sunt tare curios sa vad daca fara turistii germani o sa le mai convina sa tina instalatiile deschise. S-ar putea sa constate brusc ca pierzi mai mult sa le tii deschise degeaba decat sa inchizi complet.

    • De ce iti doresti sa intre in faliment mii de afaceri si in somaj sute de mii de oameni? Stii ce industrie uriasa este ce a sporturilor de iarna in Austria, Italia etc? Nu te gandi la ce caricaruri de statiuni de ski sunt in Romania, in caz ca nu ai fost niciodata in vestul Europei la ski.
      Ce vina au oamenii aia care au ca principal mijloc de supravietuire turismul legat de sporturile de iarna? Pe ei cine ii tine in viata? Un sezon mort, la cat de uriase sunt costurile de intretinere chiar si fara niciun schior pe partie inseamna faliment sigur pentru marea majoritate.
      Plus ca cine le garanteaza ca in iarna urmatoare situatia revine la normal? Sansele sa avem aceleasi restrictii din cauza Covid si peste 1 an sunt foarte mari.
      Dupa pandemia asta multi o sa fie nevoiti sa ridice preturile pana la cer pentru a putea reporni business-ul, putini ne vom mai putea permite mersul la ski.
      Nu toti suntem roboti care stiu doar sa munceasca, unii au nevoie de vacante cu adevarat relaxante, unde sa te simti bine, sa nu fii tratat prost, in locuri unde nivelul de civilizatie al celor din jur este mai mare decat ce poate sa ofere o „vacanta in fata blocului cu baietii la un mic si o bere”.

  6. Problema exploziei covid in Ischgl nu a fost partia de ski ci petrecerea la apreski.