G4Media.ro

Italia cere UE crearea imediată a unui sistem comun de stocare a…

Foto: Pexels/ Loïc Manegarium

Italia cere UE crearea imediată a unui sistem comun de stocare a gazelor

Italia a cerut UE să înceapă să lucreze imediat la un plan de creare a unui sistem comun de stocare pentru rezervele strategice de gaze, a anunţat vineri premierul Mario Draghi, transmite Agerpres.

Bruxelles-ul trebuie să întocmească un inventar al rezervelor de gaze disponibile în acest moment în blocul comunitar, le-a spus Draghi jurnaliştilor, după summitul UE. „În domeniul energiei, Italia a subliniat necesitatea intervenţiei imediate la nivel european”, a declarat premierul.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Aceste evoluţii au determinat unele state membre să ceară un răspuns la nivelul UE, iar Spania, Italia şi Grecia au propus ca ţările UE să achiziţioneze în comun gaze pentru a forma rezerve strategice.

Pe termen scurt, este dificilă renunţarea la folosirea gazelor, a explicat Draghi.

În 13 octombrie, Comisia Europeană a prezentat un set de măsuri temporare pe care le sugerează statelor membre în ideea de a amortiza impactul creşterii excepţionale a preţurilor la energie la nivel mondial, printre acestea numărându-se sprijinul de urgenţă pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi şi reduceri specifice în materie de taxe şi impozite.

Printre măsurile naţionale pe termen scurt se numără sprijinul de urgenţă pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi şi reduceri specifice în materie de taxe şi impozite. Comisia va sprijini, de asemenea, investiţiile în energia din surse regenerabile şi în eficienţa energetică, va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei şi achiziţionarea de rezerve de gaze naturale şi va evalua actuala organizare a pieţei energiei electrice. (sursa foto: Pexels/ Loïc Manegarium)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Pai cum ? Nu trebuia Greta Tunberg sa ne faca mori de vant , iar noi, precum don quijote sa ne batem cu ele ?

    • Esti un postac rus, care ne vrea dependenti de gazul rusesc. Locul tau e la Balanceanca, la tratament.

  2. De acord, dar cum mai pot demnitarii romani sa ia gaz rusesc la suprapret?

  3. Stiti ce se intampla in Germania pana la sfarsitului anului: vor inchide 3 centrale atomice!
    Iti vine sa-ti smulgi parul din cap!!!!

    • Am sa o spunem, asa, cu putina ironie :
      De la maestri al atomului, la constructori de mori de vant.
      Pe aici vom fi bombardati de :
      ” huooo, postnaci, pro rusi, etc”
      dincolo de aceste zbieraturi zadarnice, ramane adevarul :
      singurele surse de energie capabile sa mentina activa productia industriala sunt cele fosile, nucleare si hidroelectrice ( hidro…cumva tot energie solara inmagazinata pe vasta scara in oceane).
      Are putin sens sa vorbim mult , cei ce zbiara pe aici „nu vrem sa fim dependenti de gazul rusesc”, probabil au in minte aragazul din casa, nu si centrele de reciclare a aluminiului, care consuma mii de metri cubi de gaz pe ora…ca nah…cu doza de bere ( din aluminiu reciclat) in mana la urlat ca nu vor gaze din rusia

    • @Alexandr
      adaug productia de sticla, ciment, caramida, hartie, ingrasaminte, rafinarea siliciului folosit la celule PV etc.
      Sunt cativa hipsteri care cred ca gazul e doar pentru aragaz sau centrala de apartament si ca il putem inlocui fara probleme cu moristi de vant care sa ne alimenteze plitele cu inductie ( o adevarata moda in ultima vreme sa ne inundam casele cu EMI, in trecut era un efect secundar nedorit).

      Avem Uniune al carei principal scop este sa protejeze spatiul economic si sa asigure acorduri comerciale avantajoase dar, in realitate, exista doar situatii de tipul Gazprom care livreaza gaz cand vor muschii lor si la ce pret vor ei.
      UE e piata de desfacere explusa complet de conducerea franco-germana pentru beneficiile exclusive ale statelor de la varf.

  4. Bine, bine …. Il creiam . Dar de unde gaze ca Rusia lui Putin da tot mai putine gaze si la preturi tot mai mari ! Ba ne comunica, acum in Octombrie – cand „n-a dat frigul” – ce ei deja livreaza din rezerve !!?? Pai nu merita „putinica-cracanel” un Hai SIK KTIR ?