G4Media.ro

Iran: Trei femei executate într-o singură zi pentru uciderea soților / Printre…

Sursa foto: Twitter / Ayatollahul Khamenei

Iran: Trei femei executate într-o singură zi pentru uciderea soților / Printre ele, o fostă mireasă-copil

Autoritățile iraniene au executat miercuri trei femei pentru că și-au ucis soții, afirmă o organizație caritabilă pentru drepturile omului, citată de BBC. Potrivit Iran Human Rights Group, cele trei femei făceau parte dintr-un grup de 32 de persoane executate în ultima săptămână.

Printre acestea se numără și o fostă mireasă-copil, condamnată pentru că l-a ucis pe bărbatul cu care fusese căsătorită la vârsta de 15 ani.

Se pare că autoritățile au intensificat în mod substanțial utilizarea pedepsei cu moartea, executând de două ori mai multe persoane până acum în acest an decât anul trecut.

Grupurile pentru drepturile omului raportează că Iranul execută, de asemenea, mai multe femei decât orice altă țară, majoritatea dintre acestea fiind considerate vinovate de uciderea soților lor.

Miercuri, Grupul pentru drepturile omului din Iran a declarat că fosta mireasă-copil Soheila Abadi a fost spânzurată în închisoare după ce a fost condamnată pentru uciderea soțului ei, cu care fusese căsătorită în urmă cu 10 ani, când avea 15 ani.

Instanța care a pronunțat sentința ar fi declarat că motivul crimei ar fi fost „disputele familiale”.

Alte două femei executate miercuri fuseseră, de asemenea, condamnate pentru uciderea soților lor, a precizat grupul.

Activiștii spun că multe dintre cazuri implică acuzații de violență domestică, dar că instanțele iraniene nu iau în considerare acest lucru în mod frecvent.

Nu sunt disponibile cifre precise privind numărul de execuții, deoarece autoritățile iraniene nu anunță oficial fiecare caz în care a fost aplicată pedeapsa cu moartea.

Potrivit unei cercetări publicate în aprilie de două grupuri de apărare a drepturilor omului, doar 16,5% dintre execuțiile despre care se crede că au avut loc în Iran anul trecut au fost anunțate de oficiali.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a acuzat săptămâna aceasta Iranul că s-a lansat într-o serie de execuții „oribile” în ultimele luni. Potrivit sursei citate, Iranul ar fi executat peste 250 de persoane în primele șase luni ale anului 2022 – mai mult decât dublu față de numărul de persoane executate în perioada echivalentă din anul precedent.

„Mașinăria de stat efectuează omoruri în masă în întreaga țară, într-un atac abominabil asupra dreptului la viață”, a declarat Diana Eltahawy, director regional adjunct la Amnesty International.

Unele dintre persoanele condamnate au fost executate în masă, potrivit grupului de apărare a drepturilor omului, inclusiv o duzină de persoane într-o închisoare în 15 iunie și același număr într-o închisoare separată în 6 iunie.

Minoritățile etnice sunt, de asemenea, suprareprezentate în statistici.

Deși reprezintă aproximativ 5% din populația generală a Iranului, membrii minorității Baluchi au reprezentat mai mult de una din patru persoane despre care Amnesty International crede că au fost executate până acum în acest an.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Aliatii putleristilor acesti neanderthali din evul mediu alaturi de cei din Diareea de Nord.

  • Iran, Ruzzia, China, India si Diareea de Nord – Noul Pol Democrat.
   Se simte aerul puternic de libertate, democratie si prosperitate.

  • Se simte mirosul de guuunoi statut de la est! :))

  • Tocmai ce am citit o stire cu unul care si a decapitat nevasta si umbla cu capul ei pe strãzi .. strigând Allah Akbar si care nu a fost nici mãcar arestat. Honor killing .. omul credea cã l însealã si trebuia sã o facã .. Unde s feministele, în tzãrile astea care le trateazã mai rãu ca pe porci (câini era deja binisor)?! SCLAVE DIN NASTERE .. ALLAH AKBAR 💫

 2. Alti psihopati care vor detine bomba atomica in curand. Minunat!

 3. Astia tot pe familie traditionala o ard ca romanasii nostri?