G4Media.ro

BREAKING Iran: Peste 100 de morți după două explozii înregistrate lângă mormântul…

BREAKING Iran: Peste 100 de morți după două explozii înregistrate lângă mormântul generalului Soleimani, asasinat de SUA în 2020

Cel puțin 73 de persoane au murit în urma a două explozii care au avut loc miercuri în apropierea mormântului generalului iranian Qassem Soleimani, care a fost arhitectul operațiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu și a cărui moarte Iranul o sărbătorește pentru a patra oară, a anunțat televiziunea de stat, citată de AFP.

UPDATE 21.20: Liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, a acuzat Israelul pentru explozii, potrivit The Telegraph. El a descris Israelul drept „dușmani malefici și criminali”, promițând că va răspunde atacului cu un „răspuns dur”, retorica sa obișnuită.

UPDATE 16.29: Cele două bombe au explodat la distanță de zece minute și au fost detonate de la distanță, transmite presa oficială iraniană, care citează surse oficiale. Cele două bombe au fost ascunse în bagaje

UPDATE 16.25: Noul bilanț al exploziilor este de 103 morți și peste 140 de răniți, potrivit The Jerusalem Post.

UPDATE 16.22: Directorul Mossad, David Barnea, a făcut miercuri o aluzie puternică la implicarea Israelului în asasinarea șefului adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, spunând că „orice mamă arabă ar trebui să știe că, dacă fiul său a fost partener la măcelul din 7 octombrie, este o țintă”, potrivit Jerusalem Post. Ziarul citat arată că declarația lui Barnea este surprinzătoare, dat fiind că Israelul nu și-a asumat public meritul pentru uciderea lui al-Arouri, probabil pentru a încerca să evite o ripostă dură din partea Hezbollah.

„Și astăzi, suntem în plin război, Mossadul, la fel ca acum 50 de ani, este obligat să regleze conturile cu criminalii care au invadat Gaza pe 7 octombrie”, a declarat Barnea. „Acest lucru va dura ceva timp, așa cum a durat și după măcelul de la Munchen, dar brațul nostru lung îi va ajunge în orice loc s-ar afla”, a mai spus șeful Mossad.

UPDATE 15.16: Presa iraniană de stat citată de AFP anunță un nou bilanț: 73 de morți, 170 de răniți

UPDATE 15:03 Presa de stat iraniană anunță un nou bilanț de 53 de morți, transmite AFP

UPDATE 14:52 Televiziunea de stat iraniană a afirmat că exploziile reprezintă un „atac terorist”. „Incidentul a fost un atac terorist”, a declarat la televiziunea de stat Rahman Jalali, viceguvernator al provinciei Kerman din sudul Iranului.

UPDATE 14:35 Televiziunea de stat a arătat salvatorii din Semiluna Roșie îngrijind răniți la ceremonia în care sute de iranieni s-au adunat pentru a marca aniversarea morții lui Soleimani. Unele agenții de presă iraniene au declarat că cel puțin 50 de persoane au fost rănite.

„Echipele noastre de intervenție rapidă îi evacuează pe răniți… Dar există valuri de mulțimi care blochează drumurile”, a declarat Reza Fallah, șeful Semilunii Roșii din provincia Kerman, la televiziunea de stat.

„O explozie uriașă a fost auzită în apropiere de moscheea Saheb al-Zaman, unde se află mormântul lui Soleimani, în Kerman, în sudul Iranului, a anunțat televiziunea de stat, înainte de a adăuga că o altă explozie s-a auzit câteva minute mai târziu.

Publicația semioficială Nournews a declarat că „mai multe canistre cu gaz au explodat pe drumul care duce la cimitir, iar autoritățile competente monitorizează situația”.

Qassem Soleimani a fost ucis în ianuarie 2020 într-un atac cu dronă americană în Irak.

 

 

Qassem Soleimani a fost ucis în ianuarie 2020, la vârsta de 62 de ani, într-un atac american cu dronă în Irak. Figură-cheie a regimului iranian, el a fost, de asemenea, una dintre cele mai populare figuri publice ale țării.

După ce a servit în războiul dintre Iran și Irak din 1980-1988, Soleimani a avansat rapid în grad, ajungând să devină șeful Forței Qods a Gardienilor Revoluției, responsabilă de operațiunile externe ale Republicii Islamice. În momentul morții sale, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat trei zile de doliu național.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Iranul simte ca pierde sprijinul pop.u.lat.iei asa ca a zis sa le dea „un ghi.ont” sa-i mai motiveze un pic, poate, poate … bine-nteles o sa dea vina pe SUA sau Israel

  2. Iranul e un regim dictatorial ,cu politici fundamentaliste islamice ce tind să devină radicale și cei care au organizat aceste atentate teroriste condamnabile,odioase au înțeles să riposteze în acest mod.

  3. Nu e liniște deci în țara lui Khameney, iar trădarea vine din interior .