G4Media.ro

Iohannnis, la dezvelirea statuii lui Brukenthal în centrul Sibiului: La temelia bunei…

Sursa foto: Facebook Raluca Turcan

Iohannnis, la dezvelirea statuii lui Brukenthal în centrul Sibiului: La temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat sâmbătă, la ceremonia de dezvelire a statuii baronului Samuel von Brukenthal în Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului, cu ocazia aniversării a 300 de la naşterea acestuia, că amplasarea monumentului în acest loc este „un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura”, relatează Agerpres.

„Locul în care ne aflăm este cea mai bună ilustrare a forţelor care au contribuit la dezvoltarea Sibiului şi a perspectivelor sale. În cel mai amplu spaţiu public al comunităţii, între locurile spiritualităţii şi instituţiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii şi europenităţii noastre: palatul, muzeul, colecţia şi biblioteca lui Samuel von Brukenthal. Amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura, forţe care dau posibilitatea participării responsabile a cetăţenilor la construirea propriului viitor. Simbolic, de acum înainte, în această piaţă se întâlnesc fondatorul primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, cea mai strălucită personalitate a saşilor transilvăneni, cu ctitorul şcolii româneşti de peste Carpaţi, Gheorghe Lazăr”, a evidenţiat şeful statului, în alocuţiunea susţinută în cadrul evenimentului.

Preşedintele a subliniat că „educaţia şi cultura mai au un rol esenţial – aşezarea unei societăţi pe temelia solidă dată de un sistem de valori în care performanţa, munca, talentul şi integritatea să aibă un loc de cinste”.

„Aceeaşi misiune o are şi viziunea România Educată, care sunt convins că va însemna reconectarea cu performanţa istorică în domeniul învăţământului, precum şi racordarea cu bunele practici internaţionale, pentru a răspunde provocărilor prezentului, dar şi a viitorului. Cultura, dorinţa de cunoaştere, preţuirea educaţiei sunt pilonii pe care s-au ridicat Sibiul şi multe alte comunităţi, începând cu Mărginimea, aici, în vecinătate, şi încheind cu marile centre universitare care generează prosperitate şi dezvoltare la Cluj, Timişoara, Iaşi, Craiova ori Bucureşti”, a adăugat Iohannis.

El a mai arătat că „Samuel von Brukenthal a fost, într-adevăr, o mare personalitate a timpului şi locului în care a trăit” şi că astăzi „me bucurăm de faptul că România este deseori reprezentată în Europa şi în lume prin comorile lăsate Sibiului” de acest guvernator al Transilvaniei.

„La rândul nostru, trebuie să lăsăm generaţiilor viitoare o ţară mai bogată, mai curată, o societate educată, aptă să-şi fructifice marile atuuri şi oportunităţi. Fie ca moştenirea lui Samuel von Brukenthal să ne fie pe mai departe izvor de inspiraţie şi energie, pentru a face din educaţie şi din cultură piloni naţionali care să susţină o tot mai accelerată dezvoltare a României!”, a mai afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Anul 2021 este dedicat la Sibiu personalităţii lui Brukenthal, iar instalarea acestui monument în inima oraşului, între palatul care găzduieşte muzeul lăsat de acesta moştenire şi sediul primăriei, se înscrie într-o serie de alte manifestări culturale de omagiere a celui care este considerat un adevărat patron cultural al oraşului.

Statuia este realizată din bronz, în stil baroc, având trei metri înălţime şi cântărind peste 4,5 tone, împreună cu soclul. Amplasarea statuii lui Brukenthal este simetrică faţă de cea a cărturarului român Gheorghe Lazăr, aflată la intrarea în Piaţa Mare dinspre strada Avram Iancu.

La evenimentul organizat sâmbătă în Piaţa Mare au mai participat şi diverse personalităţi ale oraşului, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor care s-au implicat în proiectul de realizare a statuii – primarul Astrid Fodor, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, prof. univ. dr Sabin Adrian Luca, dar şi ai Lions Club Sibiu şi Rotary Club Sibiu, precum şi ai companiei Boromir. De asemenea, la eveniment au asistat şi câteva sute de sibieni şi turişti veniţi în Piaţa Mare.

„Astăzi îşi găseşte locul în Piaţa Mare statuia baronului Samuel von Brukenthal, una dintre figurile marcante ale istoriei Sibiului, oraş caracterizat prin multietnicitate, prin deschidere spre Europa şi prin spiritul cultural şi cosmopolit încă de pe vremea baronului (…) Oameni ca Brukenthal au format Sibiul cultural de astăzi”, a menţionat primarul Astrid Fodor.

Totodată, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, a subliniat faptul că Samuel von Brukenthal, în calitatea sa de guvernator al Transilvaniei, a adus în această regiune ideile şi valorile cele mai avansate ale timpului său, iar cea mai importantă moştenire a acestuia este chiar muzeul care îi poartă numele şi care la momentul înfiinţării sale, în 1817, era al treilea muzeu public din lume, după British Museum şi Luvru.

„Datoria noastră era să oferim o umbră a omului la răsărit pe zidurile palatului pe care Brukenthal l-a iubit şi l-a dorit atât de mult, tocmai pentru a arăta puterea culturii, puterea reformelor, pentru că sub sceptrul său de guvernator s-au introdus în Transilvania lucrurile cele mai noi în acel moment în lume, nu numai în Europa”, a menţionat Sabin Adrian Luca.

Statuia a fost realizată în urma unui concurs lansat la începutul anului, în 15 ianuarie, de Ziua Culturii, la care au participat 21 de proiecte din ţară şi străinătate, fiind ales cel al sculptorului Deak Arpad din Oradea. Baronul von Brukenthal este înfăţişat în monument în veşmintele ordinului Sf. Ştefan al Mariei Thereza, aşa cum este înfăţişat în tabloul portret ce se află în salonul de muzică al muzeului din Piaţa Mare.

Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost singurul exponent al comunităţii săseşti transilvănene căruia i s-au atribuit importante funcţii în cadrul imperiului austriac condus de împărăteasa Maria Theresa (1717 – 1780), cea dintâi funcţie ocupată fiind aceea de cancelar aulic al Transilvaniei. Perioada petrecută la Viena în această calitate coincide cu perioada constituirii colecţiei sale de pictură, menţionată în 1773 drept una dintre cele mai valoroase colecţii particulare ce putea fi admirată în mediul cultural vienez al vremii.

Colecţiile iniţiale ale baronului von Brukenthal (constând din pinacotecă, cabinet de stampe, bibliotecă şi o colecţie numismatică) au luat naştere cu precădere în intervalul de timp dintre anii 1759 şi 1774. Numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcţie pe care a ocupat-o între anii 1777 şi 1787, Samuel von Brukenthal a construit în centrul Sibiului un palat în stilul barocului târziu, după modelul palatelor vieneze.

Deoarece nu a avut descendenţi direcţi rămaşi în viaţă, această clădire a fost lăsată moştenire, împreună cu colecţiile şi restul averii sale, către Biserica Evanghelică, împreună cu dorinţa ca acestea să constituie un muzeu de artă europeană.

Sursa foto: Facebook Raluca Turcan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

44 comentarii

  1. Adânc! :)))))
    Ce pana mea să zici la platitudinile astea jalnice, de compunere de clasa a 6-a?
    Câtă plictiseală pe neuronul lui Iohannis! Nu-i invidiez deloc singurătatea! 🙂

    • Doar nu era fraier sa aduca vorba despre Calitate si RENAR

    • Zi-ne ceva și de lega lui Mitraliera nenea Ficus! Tot pt cultura și educație ai promulgat-o, nu?

    • nene Klaun, discursul e scris de Raluca Turcan?….nu cred, Raluca nu stie atatea cuvinte, dar si cine a scris e tot la nivelul ei, poate o idee mai sus

    • Sincer, imi pare bine de ce se intampla.
      Am votat cu iohanis pentru primul mandat, chiar am facut cammpanie pentru el.
      Dar cand am vazut ca a pus-o pe anisie ministru si am vazut cat de prost si-a facut treaba.
      Iar cand am spus ca iohanis e un impostor, las, tradator, ipocrit si ticalos, extrem de multa lume ma acuzau aici ca sunt pesedist.
      Acum, s-a lamurit toata lumea cu cine e iohanis.
      Pe cand cu suspendarea lui iohanis?

  2. Thoamne ferește ce declarație miserupistă și de două parale,băi deci ăsta chiar ne ia de proști, cred că se consideră Bruchentalul moșiei iar pe noi niște iobagi…..

  3. O statuie pur sânge de roman. A dezvelit statuia romanului lui.

    • Roman sau neroman, omul a lasat in urma lui ceva pentru Romania. Si dintre domnitori, Carol 1 si Ferdinand au lasat ceva in urma lor pentru Romania. Ar trebui sa invatam lectia acestora trei si sa punem si noi osul lateaba in loc sa ne manelim pe la mamaia sau prin localurile de fite de aiurea.

  4. „La temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura”!

    Cultura Ralucăi Turcanu, a lui Grindă, a lui Vela, a lui Bode, etc. ?

    • Si educatia lui Cutzu! 😛

    • „La multi ani,Brukenthal!!”Nu a pus-p pe turcanca sa felicite statuia?Pacat,mai radeam si noi..asta e grija lui Iohannis acum,cica presedintele tarii!!!NU ARE SIBIUL PRIMAR,SAU INCA SE CREDE PRIMAR DOMNUL IOHANNIS?Probabil ca atat poate sa fie,doar prmar!!!

  5. Si buzunarul cetateanului plin de modestie! Ce ati enumerat nu tine de foame!

  6. ROMANICA EDUCATA NORMALA girantul FURTULUI A 10 MILIARDE EURO

  7. Nu mai postează pe FB, pentru ca i s-a umplut frigiderul…

  8. Statuia lui Iohannis va fi din gips mucava și câlți. Mana dreapta acoperind ochii și ailalta urechile. În stânga un băț de ski. Neapărat cu ochelari aviator.

  9. Presedintele iohanis este un impostor al democratiei, o rusine absoluta pt zilele care le traim!

  10. Păi, ”Ghinion”! Dacă la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura Domnul Președinte ar trebui să știe ca Guvernul Său nu a dorit sa aloce educatiei si culturii banii necesari pentru ca acestea să facă diferenta si să creeze premisele unel țări civilizate! Iată ce spunea primul ministru actual: “Sunt câteva sectoare în economie unde s-au băgat bani, foarte mulți bani, și rezultatele nu se văd. Și aș pune aici și sănătate, și educație, șamd.
    Surprinzator, educatia și sănătatea produc efecte in societate pe termen lung, dar investitiile se vad si simt cu varf si indesat! Nu exista tari performante economic, tari democratice, in care educatia sa fie lasata de caruta. Romania Educata este si va ramane o poveste din cele peste 1001 de nopti de povesti iar realitatea va fi la sparanghel, pe santiere sau la ingrijit batranii statelor care investesc in educatie! Acele state, conducatorii lor isi pretuiesc cetatenii, cheltuie pentru un invatamand de calitate!
    E tarziu, iar dupa povesti urmează somnul. Noapte buna, români!

  11. #NuAvemPresedinte

    … avem un turist de lux platit din taxele romanilor

    #Halal

  12. Omul n-are notiunea de rusine, de bun simt! Pune plagiatori in functii de sefi impostori fara studii reale si apoi vine cu asemenea discurs: Bode, Cimpeanu, Bogdan Licu, Netejoru, Turcan, Gheorghiu, otevistul de la Cultura, etc…

    • Pe lângă nesimtirea uriașă pe care o arata, eu cred ca omul este un mediocru plin de sine. Adica il doare in dos de noi. Poate chiar rade de fraierii de romani care il critica, pe buna dreptate, pe net. Ne-a prostit pentru ca a mimat lupta cu psd&Dragnea. In rest nu a arătat si demonstrat nimic. Doar imaginea de țâfna de om prost la faza cu paltonul…

    • „la temelia bunei guvernante stau” coruptia, hotia, minciuna, duplicitatea. Aceste vorbe trebuia spus de de acest pseudo presedinte

  13. KLAUN si lumea paralela in care traieste. Ka Cutu vine la o bere? Langa statuie. Te distrezi si de plimbi d.le president, nu te intereseaza de inflatie, de cresterea de pret nemaintalnita la utilitati, de starea deplorabila a drumurilor. Trece si al doilea mandat si te iei de mana cu emil cel invins de sistem.

  14. A se vedea chilotzarul de la Aracip

  15. Iohanis sa uitat la statuie și sa văzut pe sine,”vorbele”adânci ii erau adresate lui,educație,cultura,etc.Statuia arată ca a unui “imperator” .Kwj se vede pe sine .Omul asta chiar are o părere foarte buna despre el,un nimeni in realitate.Votându-l i-am creat senzația de “om providențial” pentru țara .

  16. Pai la noi la temelia bunei guvernanțe sta educația din pușcărie și cultura țepelor.
    🤔

  17. statuia ar fi trebuit sa fie muuult mai inalta… sa arate adevarata statura a lui Brukenthal, in comparatie cu nimicnicia cojilor de oameni alesi sa ne reprezinte
    marele blond – acest cal troian fabricat la atelierele Grivco – e la nivelul genunchiului broastei lui Brukenthal

  18. Clown prin definiție. Ați constatat corect că ne consideră proști. Adevărul este că după cum am votat …. Atitudinea de slugi ne duce la dispariția noastră ca nație și stat. Mai gândiți-vă dacă e cazul să stați deoparte !

  19. „la temelia bunei guvernante stau” coruptia, hotia, minciuna, duplicitatea. Aceste vorbe trebuia spus de de acest pseudo presedinte

  20. Brukental a lasat mostenire o avere.
    Iohanis va lasa mosteniee 7 case pentru Muzeul coruptiei generalizate.
    Intrebare de baraj, cine era guvernator austriac in Transilvania cand Horea,Closca si Crisan sau rasculat contra ordinii austriece?

  21. Ar fi trebuit sa includa si niste „furci”si o roata,ca instrumente ale unei guvernari luminate…

  22. Penibil după ce mizerii a făcut, a destrămat singur o țară întreagă și acuma zâmbește ca și cum nu sar fi întâmplat nimic… Îmi pare foarte foarte rău că l-am votat în turul doi, ca tot aia era.

  23. Greata… penibil, din ce in ce mai penibil, o rusine de Presedinte!!
    Nu m-ar mira ca maine pomaine prezidentul sa posteze pe pagina de Facebook un filmulet cu Supermanul care salveaza EDUCATIA in Romania!!!

  24. Ce este o „guvernanţã”?

  25. Cine se aseamănă se adună.

  26. Păi domnule Johanis dar cand ai aruncat parpalacul pe masina, ca nu ti l-a luat SPP situl, cand erai in vizita in Franta nu este un gest care tine tot de educație sau la dvs . nu este valabil?Cita ipocrizie au politicienii ăștia care dintro conjunctura si pe naivitatea electoratului

  27. Omul d-ar putea sa-si fi pus basca-n cui dupa alegeri,caci toata campania a urlat ca trebuie ales PE NE LE,NU PE SE DEEE! Indicatia asta simpla,credea ca va face ravagii printre alegatorii sai,dar pentru ca nu a facut,se razbuna acum pe Orban,ca nu i-a adus guvernul dorit la nas!!Dar pe cei grupati acum in jurul lui citu,catelul sau,nu i-a deranjat intrebandu-i de ce nu s-au mobilizat decat la locale!!! Stiau bocul si pedistii din PNL cum sa scape de Orban, s-au vazut primari si sefi de consilii si gata!

  28. Totuși, von Brukenthal a fost guvernatorul Transilvaniei când au fost reprimate brutal răscoalele țărănimii române asuprite și când au fost trași pe roată Horea și Cloșca, într-un delir al cruzimii greu de imaginat. Ar trebui să fim mai rezervați cu astfel de personaje istorice, cu valențe multiple.

    • Buna guvernare sa tradus pe atunci prin jaful savarsit contra taranilor pe modelul bolsevic cu mitraliera de mai tarziu, dar dubla masura/dublul limbaj trasforma un expenent al jafului strain in erou model de urmat.
      Ceva demn de 1984 si Ferma animalelor….Ali Pașa din Ioannina oare nu a fost si asta un exponent al bunei guvernari? sau nush ce han tatar?

  29. Prietene, dă înapoi banii de pe chiria casei obținută cu acte false.

  30. Dacă educația și cultura sunt bazele bunei „guvernante”,atunci și guvernarea este ca și educația și cultura adică la pământ.Trebuia măcar să nu mai amintiți de acest proiect in care ați eșuat lamentabil.Ati legitimat mulți nespecialisti in guvern,nu v ai păstrat imparțialitatea in această criza(v ati alăturat lui Catu ,un prim ministru care face totul fara consultari cu partenerii din coaliție)Toate acestea și multe altele au dus la migrarea electoratului spre alte opțiuni.Pacat!