G4Media.ro

Iohannis: România trebuie să pregătească două planuri distincte ce vor fi aprobate…

Iohannis: România trebuie să pregătească două planuri distincte ce vor fi aprobate de Comisia Europeană pentru a primi fondurile de 79,9 miliarde de euro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că România trebuie să depună la aprobare la Comisia Europeană două planuri distincte pentru a putea accesa cele 79,9 miliarde de euro distribuite din două bugete separate.

Primul plan e necesar pentru cele 46,3 miliarde euro fonduri nerambursabile din Bugetul multianual al UE pentru perioada 2021- 2027, iar al doilea plan pentru 33,5 miliarde euro din NextGenerationEU (fondul pentru relansare economică).

Iohannis a spus că ambele planuri sunt deja în lucru și că până în luna octombrie trebuie trimise Comisiei Europene.

”Azi am corelat cele două planuri, pentru a folosi banii europeni în cel mai eficace mod posibil, să aibă un impact major asupra economiei și sistemelor publice”, a mai spus președintele, fără a da însă detalii despre marile direcții strategice de cheltuire a fondurilor și principalele obiective de investiții.

România va primi în total 79,9 miliarde euro prin cele două mari instrumente agreate marți dimineață de Consiliul European (Bugetul multianual pe 7 ani, plus Fondul de relansare numit Next Generation EU).

Constituirea fondului NextGenerationEU este o premieră în istoria UE, pentru că se va baza pe împrumuturi făcute de Comisia Europeană în numele întregii Uniuni, la dobânzi mult mai bune decât ar fi putut atrage majoritatea statelor membre de pe piețele financiare.

Context. Șefii de stat și de guvern din UE au bătut palma marți dimineață, după patru zile de negocieri dure, asupra pachetului financiar destinat ieșirii din criza provocată de pandemia de covid-19.

De remarcat că în textul final al Declarației Consiliului European apare și condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Mecanismul e următorul: Comisia Europeană va propune măsuri în cazul încălcării statului de drept, care vor trebui adoptate de Consiliul UE (statele membre) cu majoritate calificată (ceea ce înseamnă că trebuie aprobată de 15 dintre cele 27 de state membre, care să aibă minimum 65% din totalul populației UE). Apoi, în textul final apare și mențiunea ”Consiliul European va reveni rapid asupra chestiunii respective”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Deci nu ne mai dă nimeni nimic.

  2. In curand, domnul presedinte o sa ne anunte ca nu o sa primim niciun banutz din cele 80 de miliarde de euro pentru ca…..PSD!

    • Gresit, nu primim niciun ban pentru ca Dracnia, sau Puie Monta, sau Bombonel, sau Ilici. Greaua mostenire.

    • @Dacian Julien Soros deci nu vom primi nici un ban pentru ca parlamentul Romaniei condus de psdaldeproromania nu va aproba nici un plan invocand greaua mostenire lasata de psd?

  3. Formularea vaga a Conditionarii celor 750 MIliarde Euro de respectarea Statului de drept(cei din grupul de la Visegrad au ras chiar!) i-a infuriat pe cei din Parlamentul European, unde maretul Plan al dnei Ursula va ajunge la VOT!
    Ia uite Comunicatul emis de Parlamentul European dupa Votarea maretului Plan de redresare economica a UE:
    ”Un compromis inadecvat” – Parlamentul European AMENINTA cu Blocarea Acordului pe Bugetul multianual.
    Parlamentul European ar putea respinge acordul referitor la bugetul UE pe termen lung dacă nu vor fi modificate în creștere bugetele unor ”programe orientate către viitor”, precum Orizont, InvestEU, LIFE, Erasmus+, arată un comunicat emis de Legislativul european.
    Negociatorii Parlamentului European au salutat fondul de relansare economică, dar au avertizat că bugetul multianual nu acordă atenție domeniilor strategice de dezvoltare.
    După 5 zile de discuții intense, șefii de stat și de guvern au ajuns la un compromis politic pe marginea următorului Cadru Financial Multianual al UE..
    „Echipa de negociere a Parlamentului pe Cadrul Financiar Multianual (CFM) și a Propriilor Resurse salută faptul că s-a ajuns în sfârșit la o poziție comună, și că noul instrument de Relansare (Next Generation EU) este finanțat cu un împrumut de 750 de miliarde de euro. Însă Parlamentul este în continuare critic în privința unor aspecte esențiale ale compromisului, în special în ceea ce privește perspectiva pe termen lung”, arată sursa citată.

    Eurodeputații spun că cetățenii au nevoie de siguranță, mai ales în contextul în care cazurile de infectări cu coronavirus sunt din nou în creștere, însă afirmă că „imaginea este mai pesimistă când vine vorba de CFM”.

    „Parlamentul nu poate accepta propunerile de plafonare la un nivel record de scădere, deoarece înseamnă a renunța la obiectivele UE pe termen lung și la autonomia strategică, în vreme ce cetățenii cer mai mult. Mai multă solidaritate europeană, mai multă acțiune europeană în sănătatea publică, în cercetare și digitalizare, tineret, și în lupta istorică împotriva schimbărilor climatice.
    Programele cheie care ajung la aceste obiective au fost diminuate în mod considerabil și și-au pierdut marea parte din fondurile suplimentare din Next Generation EU. Ne vom lupta să asigurăm îmbunătățiri, inclusiv sume mai mari în cazul programelor CMF orientate către viitor, precum Orizont, InvestEU, LIFE, Erasmus+. Și dacă condițiile noastre nu vor fi îndeplinite în mod suficient, vom adopta programele pe baza CMF-ului existent, așa cum a fost prevăzut de Tratat”, transmit membrii echipei de negocieri ai PE.
    Membrii Legislativului văd o PROBLEMA și în privința PLATII Datoriilor pe care le vor ACUMULA Statele membre.
    „Compromisul este și o oportunitate ratată în mod flagrant când vine vorba de modernizarea părții de venituri, făcând-o mai echitabilă și transparentă.
    UE are acum posibilitatea de a Imprumuta fonduri însă nu este o certitudine CUM va fi plătită datoria.(de unde vor DA inapoi Banii Tarile sarace din UE?!)
    Parlamentul a fost clar: relansarea nu ar trebui să reducă capacitatea de investiții sau să dăuneze contribuabilului național.
    În PLUS, Parlamentul European rămâne ferm împotriva DILUARII mecanismului de reducere sau suspendare a Finanțărilor UE dacă un stat membru NU respectă Statul de drept, iar această problemă nu ar trebui amânată, în schimb adresată acum. Parlamentul a fost pregătit să intre în negocieri printr-o decizie comună de a continua construcția Europei drepturilor fundamentale. Parlamentul este pregătit să intre imediat în negocieri pentru a ajunge la un acord mai bun pentru Europa”, precizează europarlamentarii.

    • S-a specializat lumea in minciuni si intoxicari,securismul in gandire ramane dezvoltat la multi romani!Nu e vorba de niciun PE ci e vorba de presedintele Sassoli,social-democrat de compromis,care face ce fac socialistii de pretutindeni:da din gura chiar cand e neputincios!La vot in PE PPE are majoritate,ca si in CE,ca si in guvernele UE,deci planul va fi adoptat,fara probleme.Doar tampiteii ofticosi ca Ciolacu,Basescu sau Tradiceanu,prin goarna Cristoiu ,pot sa nege valoarea pentru Romania a acestor bani,dar cine poate avea o pretentie de la niste ticalosi care stau pe tuse si isi freaca mainile cand mor romani din cauza politicianismului lor marunt!