G4Media.ro

Iohannis: Noi îndeplinim din 2011 criteriile pentru Schengen, acest lucru a fost…

Sursa foto: Pixabay/ michelbossart

Iohannis: Noi îndeplinim din 2011 criteriile pentru Schengen, acest lucru a fost verificat și răsverificat / Premierul olandez Mark Rutte vine săptămâna viitoare în România

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România îndeplinește din 2011 criteriile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen, lucru care „a fost verificat și răsverificat”. Președintele a confirmat că premierul olandez Mark Rutte vine săptămâna viitoare în România.

„Schengen este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite în special pe controlul la granițe, controlul migrației. Noi îndeplinim din 2011. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. De facto suntem într-o serie de planuri și proceduri aferente Schengen. Dacă vorbim de unitate și solidaritate în Europa, trebuie să existe și între noi și părerea noastră este că toate formatele care ne apropie trebuie finalizate”, a declarat Klaus Iohannis presei, la Praga, unde participă la prima reuniune a Comunității Politice Europene.

Președintele a subliniat că „este important pentru români să se considere și ei europeni cu drepturi depline”.

„Sunt convins că securitatea Europei și controlul persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătățit dacă România, Bulgaria și Croația ar fi cooptate în spațiul Schengen”, a susținut șeful statului.

Klaus Iohannis a mai precizat că România îndeplinește condițiile tehnice, dar a oferit din nou posibilitatea unui grup de experți să vină să verifice.

Președintele a confirmat, totodată, că premierul olandez Mark Rutte va veni săptămâna viitoare în România.

„Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze staționate la Cincu”, a menționat Iohannis.

Context.

În 2011, subiectul a fost votat de miniștrii naționali, dar aderarea a fost blocată de guvernele olandez și finlandez. Aderarea la spațiul de călătorie fără pașapoarte Schengen necesită unanimitate de voturi, iar în luna decembrie se va supune din nou la vot această chestiune.

„Președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen”, a declarat ministrul ceh pentru afaceri europene, Mikuláš Bek, în timpul unei dezbateri pe această temă în Parlamentul European, miercuri, relatează Euractiv.

Potrivit sursei citate, o majoritate clară a deputaților europeni sprijină ridicarea controalelor la frontierele celor două țări și vor vota o rezoluție pe această temă în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Doar grupul Identitate și Democrație (ID) rămâne împotrivă, Guido Reil, din partea partidului Alternative für Deutschland, definind România ca fiind „Vestul Sălbatic” din mijlocul Europei și subliniind nivelurile de corupție și crimă organizată din cele două țări.

„Avem două state membre ale UE care îndeplinesc toate condițiile pentru a adera la acest spațiu. Ele sunt pregătite pentru Schengen, dar așteaptă încă din 2011 undă verde din partea Consiliului. 11 ani, niciun progres. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”, a declarat președintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

„Nu există clasa întâi și clasa a doua sau nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei și României acest succes. Au făcut toți pașii necesari și permiteți-mi să îi asigur pe prietenii noștri de la Sofia și București, aveți sprijinul nostru, locul vostru este în Schengen”, a adăugat el.

În mod similar, președintele S&D, Iratxe Garcia Perez, a descris „blocada din Consiliu” ca fiind „discriminatorie”.

„Vorbim mult despre solidaritate, dar aceasta trebuie să se aplice tuturor. Nu poți cere solidaritate din partea Bulgariei și României când Uniunea Europeană nu își respectă propriile angajamente. Este cea mai bună rețetă pentru a alimenta dezamăgirea față de Europa și sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene”, a adăugat ea.

Stânga susține măsura, dar vede un model de schimb între libertatea de circulație și violența împotriva migranților și refugiaților la frontiere.

„Cred cu tărie în libera circulație a absolut tuturor, dar mi-e foarte greu să separ extinderea Schengen de violențele care se petrec la marginile Europei. Violențe și abuzuri grotești și spectaculoase, cu viteză, împotriva refugiaților care încearcă să intre în Croația”, a declarat Clare Daly în numele The Left.

„Bulgaria și România fac foarte greu să scapi de impresia că UE cere ca aceste țări să demonstreze că nu se vor opri de la nimic pentru a ține migranții afară ca preț pentru libera circulație. UE pare să fi dezvoltat obiceiul de a recompensa un comportament îngrozitor cu libera circulație”, a spus ea.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat joi că România are în prezent „șanse mai bune” să se integreze în Spațiul Schengen în comparație cu „alte conjuncturi”. „Nu toate punctele sunt încă lămurite dar cred că de data aceasta avem șanse mai bune decât într-o altă conjunctură”, a declarat Iohannis, la Praga.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, că în data de 8 decembrie se va desfășura Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE ”la care sperăm ca România să fie acceptată în Schengen”. ”Până atunci va exista un raport al unei echipe de experți UE privind managementul frontierelor, cooperarea polițienească și returnarea migranților ilegali”, a declarat Bode.

”Misiunea de evaluare a UE e compusă din experți din 15 state membre. Olanda nu a trimis nici un expert evaluator, deși orice stat membru Schengen putea trimite propriii experți. Primele concluzii ale experților sper să fie prezentate la Consiliul JAI de săptămâna viitoare de la Luxemburg”, a mai spus ministrul de interne.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Daca vine Mark Rutte in Romania se rezolva. Negociaza cu iohannis sa-i lase sa treaca mai multe droguri prin porturile olandeze si se rezolva si intrarea noastra in Schengen.

    • da, ai uitat sa adaugi si ca fiecare transport va fi „dijmuit” cum se face de sute de ani – numai ca asta nu prea intelege holandezul 🙂
      Nu mai stiu ce se aude cu cazul de la vama cind o formatie de rock faimoasa a fost somata de vames de dea darul – parca si atunci rominika indeplinea conditiile tehnice 🙂

  2. România și Bugaria sunt în calea lui Putin spre Serbia, iar Olanda și Finlanda au avut comerț bun cu Rusia.

  3. E clar, tre’ sa-i dam si astuia ceva.
    Cand s-a opus Austria sa intram in UE, i-am dat petrom-ul si bcr-ul.
    Ce a mai ramas de dat ?

    • Portul Constanta, Agigea.

    • Portul Constanța! Și se rezolva intrarea în senghen…nu mai suntem corupții lumii! Pentru orgoliul lui, Iohannis să-r putea să cedeze.Sa spună și el că a făcut ceva pentru România…ne- a băgat în senghen.

  4. Portul Constanța! Și se rezolva intrarea în senghen…nu mai suntem corupții lumii! Pentru orgoliul lui, Iohannis să-r putea să cedeze.Sa spună și el că a făcut ceva pentru România…ne- a băgat în senghen.

  5. Armata olandeza de la Cincu… mare viteji olandezii astia (a se vedea protectia lor la Srebrenica). Mai mult, nu au niciun motiv sa lupte, spre deosebire de uraineni care sunt uimitori de curajosi.

  6. Uite-i și pe urmașii imperialismului neerlandez cum cerșesc și ei o bucată de românică.
    Pentru ăștia n-a m-ai rămas decât gaura de la covrig.

  7. Pentru atitudinea Olandei, firmele olandeze din Romania (banci, asigurari etc) ar trebui boicotate de orice cetatean roman.

    • Ar trebui să ne lăsăm de furat! Asta ar trebui să facă România.