G4Media.ro

Iohannis, la summitul COP26: „Între 1990 şi 2019, România şi-a redus intensitatea…

Sursa foto: Presidency.ro

Iohannis, la summitul COP26: „Între 1990 şi 2019, România şi-a redus intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale. Suntem angajaţi să facem şi mai mult!”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în intervenţia de marţi de la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), că între anii 1990 şi 2019, ţara noastră şi-a redus intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale, însă România este angajată să facă mai mult.

„Nu putem nega faptul că schimbările climatice reprezintă o provocare extraordinară şi că trebuie să dăm dovadă de ambiţie în abordarea ei! Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%.

Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 şi 2019, România şi-a redus şi intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale.

Suntem angajaţi să facem şi mai mult! Va fi o provocare să reducem în continuare emisiile, mai ales pe măsură ce ne apropiem de net zero. Îmi doresc să lucrăm împreună pentru a dezvolta, produce şi utiliza noi tehnologii verzi. Inovaţia este cheia.

Printre alte iniţiative de la Glasgow, România se alătură Misiunii de Inovare în Agricultură pentru Climă (Agriculture Innovation Mission for Climate), propuse de Statele Unite ale Americii. În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă în procesul de tranziţie ecologică, că sunt create locuri de muncă şi că inegalităţile sociale sunt reduse. România sprijină pe deplin eforturile de lider ale Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice şi se angajează să contribuie la reducerea emisiilor UE cu 55% până în 2030.

Am atins deja această rată de reducere la nivel naţional şi ne angajăm să reducem în continuare emisiile”, a afirmat Klaus Iohannis, la Glasgow, în cadrul segmentului la nivel înalt al Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26).

Şeful statului a adăugat că nu există o soluţie magică împotriva schimbărilor climatice.

„Un set de măsuri interconectate ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. Pentru aceasta, vom valorifica însăşi forţa naturii. România are o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic, 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile.

Ne angajăm să creştem acest procent în viitor. Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluţii bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a capta carbonul şi a combate deşertificarea. De asemenea, trebuie să canalizăm forţa oamenilor în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Educaţia este cheia pentru un comportament prietenos cu mediul. Trebuie să promovăm educaţia şi cercetarea privind schimbările climatice. Începând cu 2023, România va găzdui un centru inovator al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, care va ajuta sistemele agricole din Europa să răspundă mai bine la provocările climatice. Impactul schimbărilor climatice nu are graniţe naţionale.

Vă invit să ne unim forţele în a proteja mediul, asigurându-ne că lăsăm generaţiilor viitoare o planetă mai verde şi mai sigură! Nu avem timp de pierdut! Trebuie să acţionăm acum!”, a conchis Iohannis.

Sursa foto: Presidency.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Paralel cu deindustrializarea tarii s a intamplat asta…

    • Exact, nu mai producem noi, dar consumam contribuind la ce poluează alții. Atât de slab acest președinte…..

    • Nu paralel, ci ca o consecinta!

      E ca si cand te-ai lauda ca ti-au scazut cheltuielile cu mancarea, pentru ca ti-a murit jumatate de familie. Asta chiar a predat fizica la viata lui?! Si o fi inteles ceva din ceea ce preda?!

    • Nu am vrut noi sa reducem poluarea, industria a intrat în faliment
      Nici reducerea pădurilor nu o vrem dar totusi se intampla

  2. exact ! putem sa taiem toate padurile 🙂 …

  3. Ca de obicei Faraonul ne ia de proști. Punerea la pământ a industriei românești așa energofagă cum era a dus la scăderea emisiilor CO2. Iar clasa politică se poate felicita pentru acest jaf național. În timp ce unii au privatizat și modernizat cu succes gen Ungaria, Polonia, Slovacia ai noștri au pus totul pe butuci profitând de răbdarea de mămăligă rece a poporului român.

  4. Nu ai industrie nu ai nici poluare. Plus ca multe gospodarii folosesc surse regenerabile la incalzire (lemne) si au infrastructura rezilienta (wc in fundul curtii).

    Noroc ca ne-au lasat comunistii Hidroelectrica si ca ne putem lauda cu energie regenerabila. Si am primit ponana si un reactor nuclear terminat in proportie de 45% care a mai durat 7 ani sa-l pornim.

  5. Între 1990 şi 2019.. adica de cand au putut fura in liniste si vinde pe bucati tot ce prindeau :)))

  6. wow ! ce-mi place de Joha , il doare la basca de rrumeni , arta neamtului de a dezbina gloatele de Valahi , Nemtii Ardeleni ii considera pe Valahi o rasa inferioara care pute , interesant ca acest instinct se transmite din generatie in generatie …Joha , tine,o tot asa … vreau circ valah nu cozonac ………..

  7. Mai mult pentru faraon inseamna sa ajungem sa aprindem din nou un lompas in loc de bec.

  8. 🤣😂😆
    Primul demagog al țării o spune de parcă a fost un plan gândit, nu că e rezultatul dispariției industriei românești 😂

  9. Ce PLM sa faci mai mult? Sa nu mai tragi o basina ca sa reduci emisiile? Si asa ati vandut industria si emisiile sunt chiar zero!

  10. Reprezentanții țărilor europene știu foarte bine motivul pe care toată lumea l-a sesizat, mai ales că tari ca Germania, Franța, Olanda au și investiții directe în România. Mai bine dom’ președinte tăcea din gură, ne mai face și de cacao. Penibil…

  11. Hoti sunt politicienii ăștia.A bagat-o cu creșterea PIB raportat la anii 1990.Bla bla bla..

  12. Bravo dle Haos Werner Iohannis, mai lipsea sa te lauzi ca Romania „a redus” pentru ca NU mai produce NIMIC, NU mai are Industrie, IMPORTA tot!
    Rusine!!!
    Marile puteri industriale ale lumii nici gand nu au sa respecte aceste Acorduri, care niciodata NU sunt puse in practica!
    Ispravitul domn Haos Werner Iohannsi auziti cu ce se lauda, rusine!!

  13. Am auzit că mai sunt accidente aviatice de-asupra Canalului Mânecii !…S-avem noi romænii un astfel de NOROC, sau rămânem pe veci…blestemați ?…

  14. Omu vrea o medalie. Dati-i ceva stralucitor+diploma si pleaca la golf

  15. Las’ că vine „parteneru’ strategic” cu noua lui centrala netestata, neomologata si neverificata niciunde prin lumea asta , si asa o sa devenim campioni planetari in protejarea mediului …
    Focul din sobele rumânilor oricum va dispărea, intrucat padurile vor fi retezate de ,,pretinul „austriac…