G4Media.ro

Iohannis cere guvernului să abroge OUG 7: Incapacitatea premierului Dăncilă de a…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Iohannis cere guvernului să abroge OUG 7: Incapacitatea premierului Dăncilă de a înțelege arhitectura constituțională a puterilor în stat

Președintele Klaus Iohannis cere guvernului să abroge OUG 7 și o critică dur pe Viorica Dăncilă într-un comunicat de presă. Iohannis o cataloghează pe Dăncilă drept ”de a înțelege arhitectura constituțională a puterilor în stat” și condamnă ”noul atac al coaliției majoritare și al Guvernului la adresa justiției independente”.

Comunicatul integral:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă noul atac al coaliției majoritare și al Guvernului la adresa justiției independente, prin adoptarea OUG nr. 7/2019 fără nicio consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, a profesioniștilor din justiție, cu riscul îndepărtării României de la respectarea statului de drept.

Președintele României solicită Guvernului abrogarea de îndată a OUG nr. 7/2019 și implementarea recomandărilor cuprinse în raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene și în rapoartele Comisiei de la Veneția.

Modul de adoptare și conținutul noului act normativ în domeniul justiției nu numai că pun în discuție respectarea principiului separației puterilor în stat și încalcă jurisprudența Curții Constituționale, dar ignoră și obligațiile României în calitate de stat membru UE.

După adoptarea acestei ordonanțe de urgență, într-un dispreț total față de rolul constituțional al Consiliului Superior al Magistraturii, cel de garant al independenței justiției și fără niciun dialog cu corpul magistraților, invitația adresată de prim-ministru doar reprezentanților asociațiilor de magistrați și reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii denotă o lipsă de respect față de autoritatea judecătorească și față de prevederile constituționale care cuprind condițiile în care Guvernul poate să apeleze la instrumentul ordonanțelor de urgență.

Într-o democrație, justiția nu poate fi subordonată politicului și, cu atât mai mult, nu poate fi calificată drept o urgență modificarea intempestivă a unor reglementări în interesul unor persoane sau grupuri.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că ceea ce face acum prim-ministrul reprezintă o recunoaștere implicită a manierei diletantiste, lipsite de orice fundamentare și de transparență a modului în care Guvernul legiferează. Acest mod de acțiune a devenit deja un obicei al Guvernului, similar OUG nr. 13/2017 și intens contestatei OUG nr. 114/2018.

Acest demers arată o evidentă incapacitate a prim-ministrului de a înțelege care sunt raporturile dintre autoritățile publice, precum și arhitectura constituțională a puterilor în stat.

Demersurile magistraților, instituțiilor din domeniu și ale tuturor celor care au tras în ultimele zile semnale de alarmă cu privire la acest nou atac la adresa justiției reflectă faptul că democrația din România este matură și reacționează în fața conduitelor abuzive.

Președintele României consideră că, în calitate de garant al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să uzeze în mod ferm și neîntârziat de toate prerogativele sale pentru a-și îndeplini misiunea constituțională.

Modul în care se legiferează în domeniul justiției nu poate să mai continue în această manieră, de adoptare a unor soluții legislative cu efecte imediate, prin eludarea etapelor de fundamentare și consultarea reală a corpului magistraților, aspecte care țin chiar de esența democrației.

Protestele fără precedent ale magistraților, care resimt încercarea de control politic în domeniul justiției, precum și nemulțumirile manifestate public de cetățeni nu pot fi ignorate. Efectele acestei decizii a Guvernului sunt dăunătoare statului de drept și societății românești în ansamblu, iar impasul în care s-a ajuns în acest moment, din vina exclusivă a Guvernului, are ca unică soluție renunțarea la OUG nr. 7/2019 în întregul său. Fără o justiție liberă, independentă, niciun cetățean nu va avea vreo garanție că drepturile sale sunt respectate.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. M-am si speriat!

    • Vai de mine,de ce? Trebuia sa abroge el OUG?Tot ce tine de puterile pe care i le-a dat constitutia asta facuta de juristii lui Nastase si Iliescu ,face si a facut,adica a amanat cat a putut prin contestatii la CCR si retrimiteri in parlament a abuzurilor psdisto-aldisto-udmriste!De indemnat oamenii la vot in 2016 a incercat dar nu putea mai mult,ca nu era prim ministru el ci ciolos,care s-a purtat ca o fata la petit:nu cu PNL,nu cu USR ,mai bine a ascultat de dancu si nu s-a implicat iar acum da sfaturi presedintelui ce sa faca…se poate ca la alegetile eutoparlamentare sa votam si la un referendum,asta daca CCR nu accepta contestatia udmristilor!

    • @Lia,
      E firesc ca Marcel să tragă o ditai sperietura, să mă fi vazut pe mine când l-am văzut pentru prima oară, parcă in ’87, am tras o sperietură soră cu verișoara Moartea, la vremea aceea un Terminator sosit din viitor nu găseai chiar pe toate drumurile…!

  2. Nu-i asa d-le presedinte ca mai bine n-o puneai premier pe toanta? Ne-ai facut imens de mult rau tuturor celor 20 de milioane de oameni cinstiti din tara asta.

    • Si ce premier putea sa accepte-nu sa puna,ca nu este republica prezidentiala!-pe unul de la opozitie??Cine il sustinea in parlament?Nu putea sa o refuze decat daca avea motive serioase-dosar penal sau alte abuzuri din trecut cum a fost cazul lui se(r)vil saideh si dragnea sau dosar de colaborator al securitatii!

  3. O sa abroge la Pastele Cailor!
    Cărțile se fac in alta parte.
    Presedintele Libe vine la Bukarest si discuta cu cine?
    Ce aranjamente?
    https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/dragnea-s-a-intalnit-cu-seful-comisiei-libe-inaintea-audierii-lui-kovesi-pentru-functia-de-procuror-sef-european-1088401

  4. Cu alte cuvinte, o impostoare ajunsa premier!
    Data viitoare nu va mai lăsați păcăliți de figurile ne- conflictuale; sub tona de tencuială cu care este machiată ca o cocotă/ curvă de duzină, se afla o mare ticăloasă și proastă ( combinația fatală)
    Noi o credeam doar proastă, ușor manipulabila, însă este fix din aceeași stofa ca și Draknea, o interlopă ajunsă în funcții de stat.
    https://m.youtube.com/watch?v=mSK7LyXBSJw&t=5s
    Doamne, eliberează poporul acesta de hoți și nemernici!

  5. Dancila intelege foarte bine arhitectura constitutionala a puterilor mafiote.

  6. Prin actiunea sa pur discretionara (adica pur anti-democratica, si chiar anti-institutionala in orice sens al cuvantului), Guvernul actual si-a iesit din cadrul in care a fost mandatat sa actioneze si a intrat intr-un cadru DESPOTIC, ceea ce intr-un stat de drept este echivalent cu o lovitura de stat / subminarea tuturor institutiilor Romaniei. Este corect ce spun?
    Iar daca este corect, de ce nu este arestat Guvernul? Presedintele este GARANTUL statului de drept, deci are obligatia sa aresteze imediat membrii guvernului pentru a vacanta posturile din Institutia Guvernului, astfel incat sa poata fie resetat, repus in legalitate prin noi numiri intr-un guvern interimar care sa se ocupe de organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

    • Corect!

    • Nu este corect. Acest mandat i-a fost dat de Parlament, deci Parlamentul considera ca Guvernul e in cadrul mandatului. O motiune de cenzura adoptata ar arata depasirea mandatului.

  7. Interesante comentariile „fluierelor” psd…aveți exemplu chiar postările scrise „în deschidere”. Interesante ca să nu zic altcel
    Cât despre „capacitățile” lui Dăncilă…să fim serioși: femeia asta nu decide nimic. E drept că nu-i capabilă, că doar ăsta este motivul pentru care a fost numită premieră de către Livache. Dacă ar fi fost ceva de capul ei, nu pupa funcția.