G4Media.ro

Introducerea în legea educației a incompatibilităților lider de partid – rector, președinte…

Foto: Pixabay.com

Introducerea în legea educației a incompatibilităților lider de partid – rector, președinte de senat universitar, decan sau prodecan este cerută de Alianța Națională a Studenților din România

Studenții atrag atenția că în 54,2% dintre universități există profesori universitari care “au candidat și/sau vor candida pentru funcții politice”. “Majoritatea persoanelor indicate [de către studenți – N.Red.] ocupă sau au ocupat simultan funcții de conducere în instituțiile de învățământ superior (rector, președinte al senatului universitar, decan, prodecan)”, relevă un sondaj realizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România. ANOSR cere, în contextul discuțiilor despre o nouă lege a educației, ca în cadrul legislativ să fie reintroduse incompatibilitățile lider de partid – rector, președinte de senat universitar, decan sau prodecan.

Raportul ANOSR privind codul drepturilor și obligațiilor studentului pe anul 2021-2022 arată că în cazul a 54,2% dintre universități există în spațiul academic persoane care au candidat și/sau vor candida pentru funcții politice. Așa reiese din răspunsurile studenților din toate cele 53 de universități de stat din țară care au răspuns unui chestionar online. Sondajul nu este reprezentativ decât pentru cei care au răspuns întrebărilor.

Întrebați dacă există în spațiul academic persoane care au candidat și/sau vor candida pentru funcții politice, răspunsurile înregistrate relevă că în cazul a 54,2% dintre universități s-ar regăsi astfel de situații: Universitatea “Al. Ioan Cuza” Iași, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, UMF București, UMF Iași, Universitatea “Dunărea de Jos” Galați, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu București, Universitatea de Medicină și Farmacie, Științe și Tehnologie, “George Emil Palade” din Târgu Mureș, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Petroșani, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea “Transilvania” din Brașov.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Este corectă cererea Organizațiilor studențești. Ar trebui atașat la incompatibilități și pozițiile de director de departament, șef secție la spital. Cel care deține acum funcție politică și este și rector, prorector sau decan este Superpatron. Amestecul politicului cu mediul academic a adus numai rele: finanțări nemeritate pe bază de clasamente, corupție privind promovări, angajări, retribuții nemeritate, atribuirea de locuri bugetate (mai ales la doctorat) etc.

  2. Felicit Organizațiile Studențești pentru inițiativă!! Lipsa acestor incompatibilități a făcut ca toată mizeria politică să fie adusă și instalată în universități. Mai trebuie adăugat și pozițiile: director de departament și șef secție la spital.

  3. Si eu ii felicit pe studenti! Sa le fie rusine rectorilor si sindicatelor ca nu au cerut, la randul lor, introducerea acestei incompatibilitati!

  4. Cu familiile care trag sfori prin universitati (cel mai mare dezastru fiind la Babes-Bolyai) cum ramane? Ar trebuie sa fie interzis sa avem sot-sotie, partener-partenera in aceeasi facultate. Sau macar, daca tot s-au cuibarit, sa se abtina de la functiile de conducere. Functii de pe care isi favorizeaza consortul/consoarta sau, si mai rau, fac din facultate un SRL familial.

  5. si cam citi sint vizati ? ii numeri pe degete Mai degraba e o chestie de etica

  6. Din cate imi amintesc, nici macar rectorul nu e chiar legat de stat – nu il numeste statul si nu conduce ceva ce e chiar al statului.

    Jeluirea „studentilor” are probabil legatura cu modul cum a fost debarcat Burnei („are oase de vita in frigider”, „a cerut unui institu tehnic sa improvizeze proteze pentru copii strambi, in loc sa ii lase cocosati”) etc. Nu comasarea functiilor este problema, ci persoana care pe moment e in situatie de comasare.

    Cine cui? leninist.