G4Media.ro

Inteligența ciorilor: Cercetătorii au demonstrat pentru prima dată raționamentul statistic la corvide

Sursa foto: pixabay.com

Inteligența ciorilor: Cercetătorii au demonstrat pentru prima dată raționamentul statistic la corvide

Fie că fac trucuri, imită vorbirea sau organizează „înmormântări”, ciorile și corbii (cunoscuți colectiv sub numele de corvide) au captat atenția publicului datorită inteligenței lor neașteptate. Datorită rezultatelor unui nou studiu Current Biology, înțelegerea noastră cu privire la capacitățile lor nu face decât să crească, deoarece cercetătorii de la Universitatea din Tübingen au descoperit pentru prima dată că ciorile pot efectua raționamente statistice. Aceste rezultate îi pot ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine evoluția inteligenței (și ne pot oferi o mai bună apreciere a ceea ce se întâmplă în curtea noastră), conform arstechnica.com.

Cu o populație de peste 27 de milioane de exemplare, ciorile par aproape omniprezente pe teritoriul SUA. Este greu să nu observi „ciripitul” lor puternic, iar tonul acestor strigăte variază în funcție de ceea ce comunică păsările. Ca și alte corvide, ciorile au un creier mare pentru mărimea lor și un creier anterior deosebit de pronunțat, care este asociat cu raționamentul statistic și analitic la oameni. Datorită acestor atribute, ornitologii și analiștii animalelor au descoperit corbi care fac diverse activități „inteligente”, cum ar fi folosirea crengilor ca instrumente pentru a extrage insecte din scoarța de copac. Unii experți au clasificat chiar corvidele ca având aceeași inteligență ca a unui copil de 7 ani.

Pe lângă utilizarea instrumentelor, corvidele pot îndeplini și funcții matematice de bază, cum ar fi adunarea sau scăderea. „În schema lumii naturale, se demonstrează că foarte puține animale posedă o inteligență matematică (dincolo de discriminarea numerică de bază) – lucruri precum competența numerică, înțelegerea aritmeticii, gândirea abstractă și reprezentarea simbolică”, a explicat Dr. Kaeli Swift, cercetător postdoctoral în domeniul comportamentului păsărilor la Universitatea din Washington (ea nu a fost implicată în studiul Current Biology). „Faptul că s-a demonstrat că mai multe specii de corvide posedă unele dintre aceste abilități le face cu totul speciale”.

Dr. Melissa Johnston, bursieră Humboldt la Universitatea din Tübingen, a apreciat cu siguranță caracterul special al acestor creaturi, întrucât ea și colegii ei studiază aceste animale de mai mulți ani. „În laboratorul nostru, s-a demonstrat că ciorile au competențe numerice sofisticate, dau dovadă de gândire abstractă și dau dovadă de o atenție deosebită în timpul luării deciziilor”, a spus ea. În cel mai recent experiment al său, Johnston și echipa sa au împins aceste abilități la o nouă extremă, testând raționamentul statistic.

Johnston și echipa sa au început prin a antrena două ciori să ciugulească diverse imagini pe ecrane tactile pentru a câștiga recompense alimentare. Pornind de la această rutină simplă de „ciugulit-apoi-recompensă”, cercetătorii au ridicat semnificativ miza. „Introducem conceptul de probabilități, cum ar fi faptul că nu fiecare ciugulire la o imagine va avea ca rezultat o recompensă”, a detaliat Johnston. „Acesta este momentul în care ciorile învață perechile unice dintre imaginea de pe ecran și probabilitatea de a obține o recompensă”. Ciorile au învățat rapid să asocieze fiecare dintre imagini cu o probabilitate diferită de recompensă.

Articolul complet pe arstechnica.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Ar trebui sa intre în politică.. cred ca-s mai inteligente decât ce avem acum 😁