G4Media.ro

Inteligența Artificială. Începuturi (Op-ed)

Arhiva Personala

Inteligența Artificială. Începuturi (Op-ed)

Fapte:

  • În 1997, computerul considerat revoluționar la acea vreme, Deep Blue de la IBM, l-a învins pe jucătorul de șah campion mondial, Garry Kasparov și a intrat în istorie.
  • 14 martie 2023: OpenAI a lansat GPT-4, cel mai nou model de Inteligență Artificială care, potrivit Mira Murati, Directorul de tehnologie al companiei OpenAI, „demonstrează performanțe la nivel uman la diferite teste profesionale și academice”. Mai mult, potrivit Forbes care citează date ale companiei, GPT-4 bate 90% dintre avocații care încearcă să ia examenul de barou în Statele Unite ale Americii. Mulți consideră lansarea Chat GPT un nou moment iPhone 2007. (1)
  • 6 aprilie 2023, CEO-ul Google, Sundar Pichai, afirmă pentru The Wall Street Journal că noi funcții vor fi adăugate motorului său de căutare pentru a include Chat AI și a răspunde presiunilor din partea rivalilor precum ChatGPT. (2)
  • Andrew Bosworth, directorul de tehnologie al Meta a anunțat pentru Nikkei că va înființa o nouă organizație pentru a dezvolta IA generativă și că în viitor, s-ar putea să poți descrie doar lumea pe care vrei să o creezi în Metavers și să ai Modelul de limbaj care generează acea lume pentru tine, fără să fie nevoie să înveți mult grafică și programare pe computer.(3)
  • 10 aprilie 2023, potrivit CNBC, gigantul tehnologic chinez Alibaba a anunțat că va lansa propriul său produs în stil ChatGPT denumit Tongyi Qianwen ce posedă abilități de limbă chineză și engleză.(4)
  • Microsoft conduce cursa în domeniul IA prin participația de aproximativ 38% in OpenAI. În plus, tocmai a dezvăluit noi funcții bazate pe inteligență artificială pentru instrumentele de productivitate. Alphabet are in prezent peste 27% din joburile vacante într-un domeniul legat de Inteligenta Artificiala. (5)

Și exemplele pot continua.

Întreaga industrie digitală, întreaga lume, mai degrabă, pare cuprinsă de un avânt gregar ce o face să nu mai vadă lucrurile decât în parametri legați de Inteligența Artificială. International Data Corporation, unul dintre principalii furnizor globali de informații despre piață, servicii de consultanță și evenimente pentru piețele de tehnologie a informației, telecomunicații și tehnologie de consum, afirmă în raportul (6) său pentru primul trimestru 2023 că, la nivel mondial, cheltuielile pentru sistemele centrate pe inteligența artificială vor atinge 154 de miliarde de dolari în 2023, în creștere cu 27% față de anul trecut. Aceste cheltuieli vor crește anual cel puțin cu un procent similar, spune IDC, și vor depăși 300 de miliarde de dolari în 2026.
Dintr-o dată, instrumentele bazate pe IA, care funcționau în fundalul multor aplicații și servicii sub diverse forme, sunt acum din ce în ce mai vizibile, captează prim planul într-o gamă largă și în creștere de instrumente la locul de muncă. Giganții tehnologici anunță aproape în fiecare zi noi oportunități, noi funcționalități, noi update-uri sau viitoare dezvoltări tehnologice. Marketingul și promovarea produselor îi obligă să bombardeze publicul cu informații care să îi țină în atenție, să mențină încrederea în produsele lor pentru că altfel devin irelevanți, iar investiția pe burse în acțiunile lor se mută către cei care par activi și par să conducă ceea ce e considerat de unii ”viitorul”. ”Companiile din toate sectoarele au început să îmbrățișeze transformarea informațiilor pentru a rămâne în fruntea jocului”, a declarat Daniel Zhang, președinte și CEO al Alibaba Group și CEO Alibaba Cloud, pentru CNBC (7). Tehnologii precum Web3, metaverse, tehnologiile de tip blockchain sau criptomonede par, dintr-o dată, să dispară cu totul din atenție.
Greedflația globală, așa cum este denumită inflația cauzată de lăcomia marilor corporații care au alimentat inflația cu creșteri de preț care depășesc creșterea costurilor materiilor prime și a salariilor, de cele mai multe ori nejustificat, din dorința de înavuțire rapidă și cu orice preț, pare să se manifeste și când este vorba de IA. Doar că aici vorbim deocamdată de o lăcomie de informații, de o avalanșă de știri care, de cele mai multe ori nu sunt urmate de evoluții tehnologice pe măsură. Contează mai puțin dacă ești partizan al IA sau te temi de aceasta și tragi semnale de alarmă. Ceea ce contează este ca totul să fie public, să fie cât mai vocal și mai șocant. Pentru că asta se traduce în profituri.

Au loc reașezări rapide în funcție de interesul economic imediat. Inteligența artificială pare a crește acum, în timp ce despre metaverse, marea ”vedetă” a ultimilor ani, unii actori au început deja să spună că “poate va produce bani la un moment dat, dar nu acum”. Iar investitorii nu preferă să aștepte. Disney și Microsoft par să renunțe sau să limiteze proiecte de miliarde de dolari destinate dezvoltării Metaversului (8).

“Inteligența artificială îi înlocuiește, în primul rând, pe așa numiții lucrători cu gulere albe, cei din prima linie a investițiilor financiare, a administrării portofoliilor imense ale fondurilor speculative. Nu cred că cineva poate opri acest lucru”, a declarat Pengcheng Shi, decan asociat în cadrul departamentului de informatică și științe ale informației de la Rochester Institute of Technology (9). Și cu toate acestea, ei sunt cei care apasă acerb pe pedala injecției de bani în tehnologia IA. Să fie oare un comportament autodistructiv? Sau oare previzionează și acceptă viitorul?

Oare Bill Gates este un vizionar sau un fals profet când afirmă pe blogul său urmărit de milioane de oameni că ”Era IA a început. Inteligența artificială este la fel de revoluționară ca telefoanele mobile și internetul” (10), ambele fiind evoluții tehnologice de marcă ce au schimbat omenirea major și, de ce nu, ireversibil.

Nimeni nu mai vorbește despre productivitate sau marje medii de profit fără să le pună în contextul IA. Nimeni nu se mai poate bucura de timpul său ori de micile plăceri de odinioară ale vieții fără să i se promită și mai mult bine, și mult mai ușor. De curând, în cadrul unei alte prezentări de produse tehnologice inovative bazate pe IA, CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, promite „că următoarea generație de IA va debloca un nou val de creștere a productivității: copiloți puternici, utilizați să îndepărteze oboseala din sarcinile și locurile noastre de muncă zilnice” (11), eliberându-ne să redescoperim bucuria vieții de zi cu zi. Ca și cum asta ar fi fost singura problemă a celor nefericiți, a celor care nu se pot bucura de ceea ce au, oricât de mult sau de puțin.

Tabăra opusă lansează în continuu apeluri din ce în ce mai alarmiste. Îngrijorările pot fi reale dar par să nu producă deocamdată alte efecte decât să radicalizeze și mai tare cele două tabere. Se lansează petiții apocaliptice privind interzicerea IA la care susținătorii tehnologiei precum Andrew Bosworth răspund cu „Nu. Este foarte greu să opriți progresul și să luați deciziile corecte …cred că nu numai că este nerealist, dar nu cred că ar fi eficient.”

Oare motorul cu aburi al lui James Watt care a dat startul primei revoluții  industriale nu a adus cu sine teama că oamenii vor rămâne fără locuri de muncă?

Sau toată această evoluție nu ne aduce aminte de perioada dezvoltărilor în genetică, de celebra primă clonare în 1996 a oii Dolly și îngrijorările în jurul clonării embrionilor umani? 27 de ani mai târziu, clonarea este amplu reglementată, pare să existe un consens mondial cu privire la ce este legal, moral și, deci, permis în materie de clonare și ce este interzis. China pare să conducă dezvoltările în domeniu, anunțând cu regularitate, o dată la câțiva ani, clonarea de diverse ființe non umane (maimuțe în 2018, lupi arctici în 2022) și chiar pedepsind cu închisoarea anul acesta un cercetător de la universitatea din Shenzhen pentru că a editat genele a două fete gemene, Lulu și Nana, înainte de naștere, cu acordul obținut inadecvat al familiilor implicate.

Oamenii vor învăța cum să exploateze tehnologia. Rowan Curran, analist la Forrester consideră că „schimbarea nu va afecta totul și pe toată lumea mâine – a învăța cum să folosim cel mai bine aceste capacități pentru a îmbunătăți și ajusta fluxurile noastre de lucru existente va necesita timp”. (12) 
Un recent sondaj MLIV Pulse făcut public de Bloomberg arată că peste 40% dintre părinții copiilor de grădiniță se gândesc să i îndrume pe aceștia către o carieră în domeniul medical pentru că o astfel de profesie va fi protejată de amenințarea reprezentată de inteligența artificială (13). Să fie oare așa sau e doar reacție instinctuală la teama de nou și de necunoscut? Realitatea este că, ținând cont de rapiditatea dezvoltării tehnologiei din ultimii 20 de ani, puțini dintre noi știu cum va arăta omenirea peste încă 20 sau 50 de ani. Mai  degrabă ar trebui să ne asumăm că poate nimic din ceea ce știam acum ca fiind imuabil nu va mai fi la fel.

Oamenii vor învăța să depășească teama de schimbare și vor evolua sau aceasta îi va acapara până la idiosincrazie și vor reglementa din ce în ce mai restrictiv dezvoltarea IA. Pași hotărâți se fac în această direcție. Parlamentul European propune o Foaie de parcurs a UE pentru 2030 în domeniul IA, adoptând recomandări finale ale Comisiei sale speciale pentru inteligența artificială în era digitală (AIDA) și concluzionând, potrivit recomandărilor că ”a fi o putere globală înseamnă a fi lider în domeniul IA” (14). Mai mult, comunicarea Comisiei Europene COM(2018) 237 adoptată încă din anul 2018 viza transformarea UE într-un centru de talie mondială pentru IA și asigurarea faptului că IA este centrată pe factorul uman și de încredere (deci reglementare strictă și detaliată). (15) 

Administrația chineză pentru spațiul cibernetic intenționează să reglementeze tehnologia IA și să introducă o inspecție de securitate înainte de intrarea pe piață a produselor ce funcționează pe bază de inteligență artificială generativă astfel încât acestea „să reflecte valorile fundamentale ale comunismului și socialismului”.

Câteva concluzii: Orice tehnologie nouă care are un potențial atât de disruptiv este obligată să-i facă pe oameni neliniștiți. Altfel nu ar fi revoluționară și nu ar genera o reală schimbare. Oare să interzicem IA sau să investim în dezvoltarea responsabilă? Vrem tehnologie pură și imparțială astfel încât, spre exemplu, un robot IA să înlocuiască judecătorul în instanța de judecată și să dea o hotărâre strict conform legii, obiectiv și fără interpretări? Sau vrem să intervină factorul uman subiectiv, de orice natură, și instanța de judecată umană să dea o hotărâre care să  implice emoții și, poate, părtinire?

Soluțiile sunt mai multe, dar alternative, nu complementare: fie lăsăm liberă imaginația creatorilor de tehnologie pentru a asigura dezvoltare rapidă și inovativă, fie reglementăm strict astfel încât orice dezvoltări ulterioare să se înscrie în limitele considerate în acest moment ca acceptabile pentru omenire, cu riscul de a sugruma evoluția tehnologică și avântul dezvoltării digitale sau de a-l duce către o direcție controlată, dar limitată.

Înclin să cred că, asemenea altor numeroase situații din istoria sa zbuciumată, omenirea se va adapta, va învăța să îmbrățișeze tehnologia IA în loc să se teamă de ea și să o respingă. Evoluția, mai rapidă sau mai lentă, este adevărata natură umană. În paralel cu dezvoltarea tehnologică, oamenii vor dezvolta gândirea critică, logica argumentației și se vor grupa în jurul valorilor umane imanente.
(1) https://twitter.com/miramurati/status/1635688069692293121?cxt=HHwWgoDU1cLokLMtAAAA
(2) https://www.wsj.com/articles/google-ceo-sundar-pichai-says-search-to-feature-chat-ai-2fa0f54c
(3) https://asia.nikkei.com/Business/Technology/Meta-to-debut-ad-creating-generative-AI-this-year-CTO-says
(4) https://www.cnbc.com/2023/04/11/alibaba-to-roll-out-its-rival-to-chatgpt-across-all-its-products.html
(5) https://news.microsoft.com/reinventing-productivity/
(6) https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS50454123
(7) https://www.cnbc.com/2023/03/30/alibaba-executives-conference-call.html
(8) https://www.wsj.com/articles/disney-eliminates-its-metaverse-division-as-part-of-companys-layoffs-plan-94b03650
(9) https://finance.yahoo.com/news/tech-expert-gives-ai-wake-114438583.html
(10) https://www.gatesnotes.com/The-Age-of-AI-Has-Begun
(11) https://no.linkedin.com/posts/satyanadella_github-copilot-x-the-ai-powered-developer-activity-7044341812194398208-TK7n
(12) https://www.forrester.com/what-it-means/ep313-generative-ai/
(13) https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-04-17/heath-care-careers-face-low-risks-from-ai-mliv-pulse-results
(14) https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220318IPR25801/artificial-intelligence-the-eu-needs-to-act-as-a-global-standard-setter
(15) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM%3A2018%3A237%3AFIN
Nota: Dragoș Mihail Mănescu este lector universitar doctor în cadrul Facultății de Drept a ASE București. Opinia autorului nu reprezintă poziția redacției
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Noi abia apucăm să vedem primi propagandişti roboţei FSN-işti ca să le scurtcircuităm cipurile când îi ajutăm să dea eroare propaganda lor.😁

  2. „Opinia autorului nu reprezintă poziția redacției”..Pai, ar fi si destul de ciudat sa aibe „redactia” vreo pozitie specializata, dupa nivelul articolelor aparute pe aici pe tema asta :))))))

  3. Nu va speriați, este OK.
    Progresul nu ne va ucide, ne va face doar viata mai ușoara.