G4Media.ro

Institutul Elie Wiesel: Departe de valorile europene, în Săptămâna Patimilor, la Teatrul…

Foto: CNSAS

Institutul Elie Wiesel: Departe de valorile europene, în Săptămâna Patimilor, la Teatrul Național Iași, se recită din poeți legionari/ Reacția ministrului culturii: Am eliminat două nume, credeam că problema a fost rezolvată/ Directorul teatrului a fost refractar în prima fază, a spus că a trecut perioada când putea fi cenzurat

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel sesizează, într-o postare pe Facebook, faptul că la Teatrul Național Iași se recită din poeți legionari gen Ionel Zeană, Virgil Maxim, Aurel Pastramagiu, Demostene Andronescu, Constantin Oprişan, Aurel Dragodan, Petre Strihan, Eugen Măgirescu, Petru C. Baciu.

Institutul amintește că la Iași se înființa în 1927 Legiunea Arhanghelului Mihail, prima organizație fascistă a României interbelice, iar în 1941 a avut loc, tot la Iași, un progrom în care și-au pierdut viața aproximativ 13.000 de evrei.

Pe pagina de Facebook a Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași sunt postate mai multe filmulețe cu actori care recită poezii din închisorile comuniste, într-un serial dedicat Săptămânii Patimilor, intitulat ”Speranța din spatele gratiilor”. Redăm mai jos un exemplu.

  • UPDATE 12.27 Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat pentru G4Media.ro că a avut discuții cu directorul Teatrului Național din Iași, Cristian Hadji – Culea, încă de duminică seara, pentru a elimina două nume de poeți legionari din repertoriu, reclamate inițial de Institutul Elie Wiesel. Gheorghiu a precizat că aceste nume au fost eliminate după ce directorul teatrului ”a fost refractar în prima fază”, argumentând că perioada comunistă, în care putea fi cenzurat a trecut. ” ”Ulterior după, ce au fost eliminate cele două nume, cei de la Elie Wiesel au revenit cei doi că ar fi alții. Era corect să ne fi semnalat din prima toate numele care considerau dânșii că intră în contradicție cu principiile… Repet, luăm legătura din nou, credeam că am rezolvat problema.Eu i-am transmis clar domnului Hadjiculea ca problema să fie reglementată. Ce știu sigur e că primele două nume au fost eliminate”, a declarat pentru G4Media.ro ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu. Ministrul a mai precizat că managerul teatrului va fi atenționat din nou: ”Dacă nu va lua act și nu se va conforma, vom lua măsuri”.
  • Primii doi poeti asupra cărora am fost sesizati sunt Radu Gyr si Nichifor Crainic. Dupa discutiile de luni, directorul artistic Daniel Busuioc a confirmat secretarului de stat Cosmin Marcovici faptul ca cei doi poeti au fost scosi din program, a mai explicat ministrul culturii pentru G4Media.ro

Redăm mai jos integral postarea Institutului Elie Wiesel:

”Departe de valorile europene, în Săptămâna Patimilor, la Teatrul Național Iași, se recită din poeți legionari:

Ionel Zeană, Virgil Maxim, Aurel Pastramagiu, Demostene Andronescu, Constantin Oprişan, Aurel Dragodan, Petre Strihan (subsecretar de stat la MAI, 1942-1944; membru al guvernului), Eugen Măgirescu, Petru C. Baciu…

În 1927, la Iaşi, se înființa „Legiunea Arhanghelului Mihail”, titulatură sub care a funcţionat Mişcarea Legionară, principala organizaţie fascistă a României interbelice.

În 1941, la Iaşi, a avut loc un Pogrom în care şi-au pierdut viaţa aproximativ 13.000 de evrei.

În 2010, lângă Iași (comuna Popricani), s-a descoperit o groapă comună cu 36 de victime evrei din 1941.

În 2020, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, instituţie în subordinea Ministerului Culturii, promovează pe pagina de Facebook poezii ale legionarilor şi ale demnitarilor regimului antonescian care au fost încarceraţi după război.”

Sursa Foto: CNSAS

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează