G4Media.ro

Inspecția Judiciară acuză mai mulți politicieni că ar fi încalcat independența sistemului…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Inspecția Judiciară acuză mai mulți politicieni că ar fi încalcat independența sistemului judiciar prin declaratiile despre Dosarul 10 august

Inspecția Judiciară, sesizată la începutul lunii martie de membrul CSM Andrea Chiș, a constatat că mai mulți politicieni, printre care premierul Florin Cîțu, vicepremierul Dan Barna și ministrul Justiției Stelian Ion, au afectat independența sistemului judiciar prin declarațiile făcute după clasarea dosarului 10 august, unele făcute în exclusivitate pentru G4Media.ro.

S-a produs o încălcare a principiului independenței și echilibrului puterii în stat, cu consecința scăderii încrederii cetățenilor în sistemul judiciar și, implicit, a afectării independenței autorității judecătorești”, susțin inspectorii în raportul obținut de G4Media.ro.

Inspecția Judiciară este condusă de Lucian Netejoru (foto).

În raportul Inspecţiei Judiciare sunt citate  declaraţiile publice făcute de Stelian Ion, ministrul Justiţiei, ale lui Rareş Bogdan – europarlamentar PNL, prim vicepreşedinte PNL, ale lui Vlad Gheorghe – europarlamentar USR,  ale lui Florin Cîţu– prim – ministru al României, ale lui Dacian Cioloş – europarlamentar PLUS, partidul USR, ale lui Vlad Voiculescu – fost ministru al Sănătăţii, ale lui Dan Barna, co- preşedinte USR Plus, ale Iuliei Scântei, senator PNL, dar şi poziţionări publice făcute de ONG-urile comunitatea DeclicCorupţia UcideEvoluţie în InstituţieGeeks for DemocracyIniţiativa RomâniaRezistenţaReset IaşiBraşovul Civic sau Cătălina Hopârteanu.

Raportul Inspecţiei va fi dezbătut în următorul plen al Consiliului Superior al Magistraturii.

Principalele idei din raportul întocmit de Inspecția Judiciară 

  • Actul concret de înfăptuire a justiției nu poate constitui un subiect de dezbatere publică, motivat de faptul că este atributul exclusiv al judecătorului și procurorului. Din analiza afirmațiilor personalităților publice, reprezentanți ai puterii executive și legislative, se acreditează ideea lipsei unei anchete efective a procurorului de caz, ratificată de soluția pronunțată de judecătorul de cameră preliminară.
  • Astfel, în afara principiului separației puterilor în stat constacrat de Constituție, autorii emit verdicte, stabilesc vinovății și exercită un adevărat control de legalitate al actelor procurorilor și al hotărârii judecătorești în afara oricărui cadru legal, plecând de la unicul argument factual legat de multitudinea plângerilor penale formulate în legătură cu evenimentul și lipsa audierii tuturor acestor persoane vătămate, deși, în sine, numărul acestora nu este un argument care să justifice depășirea limitelor legale și reprezintă chestiuni care pot fi analizate în cursul procesului penal fie de către procuror, fie de către judecător.
  • Cu atât mai puțin poate fi considerat că are suport factual, câtă vreme o parte dintre aceștia au fost participanți la acțiunea de protest din 10 august 2018 și/sau autori ai unor plângeri penale. Or, nimeni nu poate fi judecător/procuror în propria cauză și este cu atât mai grav a-și aroga astfel de calități, persoane cu calități oficiale în stat (executiv, legislativ, europarlamentar).
  • Chiar dacă afirmații lansate în spațiul public sunt justificate de analiza unui subiect larg mediatizat (…) nu trebuie omisă calitatea și poziția celor care formulează astfel de afirmații, limita limbajului public fiind în mod cert depășită atunci când sugerează ideea că o anumită cauză nu a fost instrumentată și judecată corect, în limitele legii, și să se așteaptă de la celelalte puteri ale statului să identifice modalități de schimbare a unei soluții definitive.
  • În mod particular, apreciem că se situează în afara limitelor admisibile ale discursului public într-un stat de drept abordarea ministrului Justiției, reprezentant al unei formațiuni politice și persoană vătămată în cauză, de a promite adoptarea unor acte normative care să diminueze statutul judecătorilor și procurorilor, ca ”remediu” al dispunerii/pronunțării unor soluții apreciate de acesta ca neîntemeiate și nelegale.
  • Concluzii: prin declarațiile publice, postările pe rețelele de socializare, astfel cum au fost preluate și prezentate în mass-media s-a produs o încălcare a principiului independenței și echilibrului puterii în stat, cu consecința scăderii încrederii cetățenilor în sistemul judiciar și, implicit, a afectării independenței autorității judecătorești în ansamblul său și, prin urmare, în temeiul art. 74 litera g din Legea 317/2004.
    Propun înaintarea prezentului raport Plenului CSM pentru a dispune în conformitate cu art. 30 din Legea 317/204.

Context

Pe 3 martie, premierul Florin Cîțu a declarat într-un interviu exclusiv pentru G4Media.ro că i-a cerut ministrului Justiției, Stelian Ion, să găsească rapid soluții pentru continuarea dosarului 10 August, după ce Tribunalul București a respins definitiv cererea de redeschidere. ”Să vedem, mai sunt căi”, a spus Cîțu, adăugând că este ”dezamăgit” de soluția închiderii dosarului și că va face publice rapid soluții pentru eventuala continuare.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, pe 4 martie, într-un interviu pentru G4Media.ro, că a discutat cu ministrul justiției, Stelian Ion despre decizia Tribunalului București de a respinge definitiv cererea de redeschidere a dosarului 10 August, pe care a numit-o ”o hotărâre cel puțin stupefiantă”, și că ”totdeauna mai există o cale”. El a spus că așteaptă să vadă ce va spune ministrul justiției pe această temă.

Foto: Lucian Netejoru (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. MUSAMALIZARILE SUNT IN REGULA ? DACA E COMANDA DE LA PARTID…

  2. In instanțe colcăie corupția, judecatorii vand procesele, nu ii trage nimeni la răspundere ca na sunt inamovabili. Asa or sa inceapa oamenii sa si facă singuri dreptate.😈

  3. Lasati-ne sa fim corupti! la noi, independenta justitiei insemna idependenta de a fi corput fara sa dai socoteala nimanui.

  4. Gunnoi pesedist .

    • Cam asa, ca multe nu pot spune. Ia priveste cum arata declaratiile publice ale lui Liviu Dragnea, declaratii la care inspectia judiciara si-a bagat un pumn de vata in urechi. Declarații facute in fata a catorva mii de participanti la un miting PSD si preluate de media.

      „Procurorii corupți au rămas. I-ați văzut la televizor fabricînd dosare. I-ați auzit falsificînd , i-ați ascultat amenințînd martori. Șefa DNA a rămas. Ați auzit-o cerînd procurorilor capete mari. Ați auzit-o cerînd să i se facă dosar premierului. Ați văzut-o anchetînd Guvernul pentru simplul fapt că guvernează”

      Si, concluzia, cu maxima eleganta, a la Dragnea:
      ”Curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani. Suntem brigazile albe”

      Evident, Dragnea nu calca independenta justitiei si nu ataca magistratii. Sau nu auzea prea bine Netejoru in perioada aia, acum i s-a ascutit auzul si lupta ca un leu sa apere onoarea magistratilor.

  5. Vedeți dacă nu i ați bătut ca la carte la insurecția din 10 August, acum mârâie că s au văzut la putere

  6. Nesolutionarea dosarului Revolutiei, pentru inceput, sau clasarea dosarului 10 August
    , finalmente, au condus la neincrederea publica in justitia romaneasca. Noi, societatea civila, doar ne spunem parerile mai mult sau mai putin avizate si vom continua sa o facem, in incercarea de a misca lucrurile in acest sistem judiciar care pare blocat.
    Netejoru concluzioneaza ca mareata lentoare lipsita de prea multe solutii a Justitiei a fost nerespectata. Asa este, sa vedem cine isi va da demisia sau va fi demis dupa aceste declaratii. Eu, unul, nu, poate Netejoru.

  7. da unde e independenta bre justitia?
    cand te-a reales savonea-PSD?
    sau e cu independenta cand nu va convine + PENSII SPECIALE
    si in rest ciocu mic?

  8. Rapoartele GRECO, MCV, Comisia de la Venetia, CEDO, etc, incalca cel mai grosolan independenta mafiei din justitie.

  9. Conform Consiliului Securist al Magistraturii: independenţa justiţiei egal să nu spui adevărul când magistraţii încalcă legile şi drepturile.

    Exemplu: comentează X că in România se muşamalizează dosare (revoluţie, mineriade) – a afectat independenţa justiţiei! Dacă ceri respectarea legii şi a procedurii, afectezi independenţa justiţiei. Şi în stalinism dacă ai fi comentat ceva de procesele-spectacol, deveneai foarte rapid duşman al poporului şi orânduirii.

    Oare când vor sancţiona securiştii şi CEDO? Sutele de condamnări sigur au afectat şi ele independenţa justiţiei. Dar nu mai bine îl sună ei pe Tudorel să îi ievaluiezie puţin?

    Ştiţi ce cred eu că mai afectează independenţa justiţiei? Cei care nu sunt de acord cu pensiile speciale şi comentează. Nici asta nu e frumos.

    ÎN ROMÂNIA AI DREPTUL SĂ FII NUMAI DE ACORD, ALTFEL AFECTEZI INDEPENDENŢA JUSTIŢIEI.

  10. Exista o indiscutabilta similaritate intre mineriade si protestele din 10 saugust, anume incalcarea legii 60, cea care statueaza in ce conditii se pot organiza mitinguri si adunari publice!

    exista o indiscutabila diferenta intre mineriade si protestele din 10 august, in faptul ca la mineriade am avut un organizator, ele s-au desfasurat ziua, in timp ce protestul din 10 august nu a avut organizator si s-a petrecut noaptea * ca un fur*…

    in primul caz *societatea civila * a sarit ca arsa, pe buna dreptate, caci respectarea legii inseamna libertate si nu a condamnat represiunea institutiilor statului, in cel de-al doilea caz, societatea civila a fost partasa la incalcarea legii si sare ca arsa in legatura cu actiunea de reprimare organizata de institutiile statului.

    poupincourism sub forma unui revolutionar intransigent!

    despre politicieni nimic de zic, caci ei nu stiu cum sa obtina niscaiva beneficii….

    • Braco, pesedila! Sunt convins ca faci furori printre domnitele din secţia pentru judecători a CSM. Mai ales Gabriela Baltag trebuie sa fie topita dupa tine, chiar daca e maritata cu un oarecare Vasile de la – coincidenta! – Inspectia Judiciara. Nu-i pute nimanui a cloaca infractionala famiglia asta remunerata lunar cu 12782 euroi din banii nostri in 2018!

  11. Independenta sistemului judiciar inseamna ca acesta sa nu vada si sa nu pedepseasca ilegalitatile savirsite de demnitari si functionarii publici bugetari ?!
    Nu avem nevoie de un asemenea sistem judiciar . Ne 3,14sam pe el si pe toti din el .

  12. ! Goe

    eu am adus in discutie 10 august, domnia-voastra aduce in discutie alte teme!

    manifestatiile din 10 si 11 august au avut obiective de natura politica, caderea guvernului Dancila prin forta strazii!

  13. Indiferentpentru ce au fost manifestatiile din 10 august,se justifica gazarea copiilor si batranilor ? Intreb asta pentru ordinarii care sustin faptele psd-istilor de atunci. Si uratului asta de la sij, ce nu-i convine ? Dispare puterea ? Excroci comunisti ! Va e dor de rapanosul de dragnea? Face-ti parte din aceeasi categorie .

  14. Cand aau de gand sa-l dea afara pe Lucian Netejoru, absolvent de Ecologica si omul varanului? Chiar nu mai poate fi racait din scaunul de sef al Inspectiei Judiciare? Asta e omul penalilor!!

  15. !vasi

    manifestatia din 10 august a fost completamente ilegala, potrivit legii 60!

    deasupra politicului exista doua instante, juridicul si eticul! nu politicul dicteaza ce este legal si ce este moral, asta ar fi trebuit sa o stiti pana acum! exercitii de poupincourism pe-acilea? ….dizgratios!

    din punct de vedere etic, respectarea legii inseamna respectarea libertatii!

    daca ati fi avut habar de ce spune John Locke, parintele liberalismului, nu ati mai fi scris nazbatii pe-acilea:

    *Căci libertatea înseamnă a nu fi constrâns şi supus violenţei de către alţii, ceea ce nu se poate întâmpla acolo unde nu există lege. Ea nu este posibilitatea fiecăruia de a face ce vrea ( cine ar putea fi liber, când bunul plac al oricui altcuiva ar putea să domine asupra sa? ), ci posibilitatea de a dispune şi de a-şi orândui, după voie, persoana, acţiunile şi posesiunile şi întreaga proprietate, în limitele permise de acea lege căreia îi este subordonat, nefiind prin aceasta supus arbitrarei voinţe a altuia, ci fiind liber de a şi-o urma pe a sa”. (Al doilea tratat despre cârmuire.Scrisoare despre toleranţă” , ed. Nemira 1999, p.86). *

    mitingul din 10 august a fost similar mineriadelor! si asa cum atunci minerii s-au plans de *gazare*, asa s-au plans si noi mineri, din *rezist* si *declic*!

    cum naiba se face ca toti astia care nu dati doi bani pe libertate si pe respectarea legii, faceti pe victimele! auzi la ei*gazarea copiilor si a batranilor*!

    copiii adusi la miting? bagati in fata pe-acolo? ma voi aveti toate tiglele pe casa puse?

    si vedeti ca stati prost si cu gramatica, * faceti* si nu *face-ti*!

    pana ajungeti la cartile lui John Locke, puneti-va la punct cu gramatica!