G4Media.ro

Inițiativa UDMR care ar facilita utilizarea limbii maghiare în administrația publică din…

Inițiativa UDMR care ar facilita utilizarea limbii maghiare în administrația publică din România și ar permite arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice urmează să fie respinsă în regim de urgență

Propunerea legislativă, inițiată de toți parlamentarii UDMR, care ar facilita utilizarea limbii maghiare în administrația publică din localitățile din România în care trăiesc cel puțin 20% etnici unguri și care ar permite arborarea steagului secuiesc pe clădirile instituțiilor publice urmează să fie respinsă în regim de urgență de Camera Deputaților, după ce a fost adoptată deja tacit de Senat luna trecută.

Decizia a fost luată luni dimineață în comitetul liderilor de grupuri parlamentare din Camera Deputaților, care a hotărât să înscrie inițiativa la punctul unu pe ordinea de zi a următoarei ședințe de plen, programată să aibă loc miercuri. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

În Codul administrativ în vigoare există prevedrea că autoritățile publice pot asigura folosirea limbii materne în localitățile unde trăiesc minimum 20% minorități naționale. Modificarea adusă de UDMR vizează obligativitatea autorități publice de a asigura folosirea limbii materne în respectivele localități, după ce mai mulți primari români au refuzat să aplice prevederea legislativă.

Inițiativa maghiarilor din Parlamentul României aduce o serie de modificări Codului Administrativ, adoptat anul trecut prin ordonanță de urgență de Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă.

Proiectul a fost depus în Parlament în toamna anului trecut și a primit două avize favorabile de la comisiile de specialitate, unde PSD și UDMR au majoritatea.

Astfel, pe 4 martie 2020, Comisia pentru Drepturile Omului din Senat, condusă de UDMR și unde PSD are cinci din cei zece membri, a adoptat aviz favorabil fără amendamente la propunerea legislativă.

Pe 30 martie, Comisia Juridică a Senatului, în care PSD are șase din cei zece membri, a adoptat, de asemenea, un aviz favorabil fără amendamente la inițiativa legislativă a UDMR.

Doar Comisia de Muncă a Senatului, și ea dominată de PSD, a adoptat un aviz negativ.

În schimb, Comisia de Administrație Publică, cea care trebuia să prezinte plenului Senatului recomandarea de adoptare sau de respingere a propunerii legislative, nu a dezbătut inițiativa, astfel încât, pe 23 aprilie, actul normativ a fost adoptat tacit de Senat, prima Cameră sesizată în acest caz (vezi aici traseul propunerii și stadiul actual).

Ce propun de fapt parlamentarii UDMR

Practic, maghiarii de la UDMR au propus modificarea Codului Administrativ într-o formă anterioară, adoptată de Parlament cu voturile PSD pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, dar a fost declarat neconstituțional de CCR. În plus față de varianta respinsă de Curte, UDMR a introdus acum prevederea folosirii însemnelor și simbolurilor minorității maghiare în cadrul instituțiilor publice din localitățile din România locuite în proporție de minimum 20% de către etnici unguri.

Art. 94. – Folosirea limbii minorităţilor naţionale

 • (1) În unităţile/subdiviziunile  administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrateau obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.
 • (2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi celelalte entităţi juridice prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea prevăzută la alin. (1).
 • (3) Autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale, locuitori ai unității administrativ-teritoriale în cauză.

Forma actuală a articolului 94 din Codul Administrativ în vigoare:

 • (1) În unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, precum și serviciile publice deconcentrate asigură folosirea, în raporturile cu aceștia, și a limbii minorității naționale respective, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentului cod și ale tratatelor internaționale la care România este parte.
 • (2) Autoritățile administrației publice locale prevăzute la alin. (1), prin hotărâre, pot decide asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu ating ponderea prevăzută la alin. (1).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Asta cu adoptarea TACITA , nu o inteleg……Atunci care e rolul parlamentarilor ?

  • „În Parlamentul României, o lege adoptată tacit de prima cameră sesizată înseamnă practic că la finalul celor 45 sau 60 de zile de dezbatere a unui proiect de lege, acesta este considerat automat ca fiind adoptat și este trimis către camera decizională chiar dacă nu a fost dezbătut sau votat în termenul dat.”
   https://parlament.openpolitics.ro/politici/aprobate-tacit?fbclid=IwAR2Gm5s_LioqQmY0SMOpl8mlhBwmSLUyK96mpm_lz12WiUbCOGnjJvu_QNE

  • pe ce lume traiesti? .. hai ca iti explic eu: rolul lor este dublu, sa te fraiereasca in campanie, si 2, sa faca jocurile smecherilor care cotizeaza in mandat … e cazul sa detaliez?

  • Posibilitatea folosirii limbii unei minoritati, in anumite zone ale tarii, inseamna ca in institutiile publice trebuie sa existe un translator pentru cei care chiar nu pot invata limba oficiala. Acel translator trebuie sa fie platit de cei care nu vor sa foloseasca limba oficiala a tarii.
   Toate documentele trebuie sa fie redactate in limba oficiala.
   In niciun caz nu trebuie acceptata interpretarea aberanta ca in acele zone, limba minoritatii devine limba oficiala sau ca Romanii trebuie sa invete limba minoritatii, pentru a-si gasi un loc de munca in tara lor. Singurele persoane care au obligatia sa cunoasca limba minoritatii sunt profesorii acelei limbi si translatorii.
   In Romania invatamantul este gratuit si obligatoriu.
   In programa de invatamant pe primul loc, la toate formele de invatamant din Romania, se afla Limba Romana. Niciun cetatean Roman, in Romania, nu se poate prevala de necunoasterea limbii oficiale.
   Aberatia ca Limba Romana trebuie predata ca pe o limba straina, in anumite zone, era valabila poate acum o suta de ani.
   Dupa o suta de ani de trait in Romania, dupa trei sau patru greneratii, in care Limba Romana a fost obligatorie in toate scolile din Romania, nu este admisibil ca cineva sa spuna ca nu cunoaste limba oficiala a statului.

 2. Doua inițiative adoptate tacit in beneficiul aceluiași grup parlamentar xenofob și rasist…
  Așa coincidență mai rar.

 3. Pacat.
  In Romania toti sunt egali (pe hartie).

  • Toti romanii sunt egali in fata legii si a constitutiei din Romania.

   Va trebui ca si romanii de etnie maghiara sa inteleaga ca cea mai sigura metoda prin care pot deveni autonomi este invatarea limbii romane!
   Pana si minoritatea romilor a inteles acest lucru elementar.

 4. In Spania este arborat steagul regiunilor autonome alaturi de steagul Spaniei pe cladirile primariei si nu mai moare nimeni.
  Romania devine se pare tara lui Vadim Tudor fara nici o treaba cu UE .

  • Ti s-a tot explicat diferenta, dar la Metro vezi ca nu se citeste constitutia ,asa ca lasa vrajeala de doi bani si un brinci .

  • In Spania agitatorii separatisti au ajuns la inchisoare (cei care nu au fugit din tara) si nu mai moare nimeni.
   Romania trebuie sa urmeze si ea exemplul acestei tari din UE.

 5. Doar si gindul ca astel de initiative au trecut prin mintea unor partide din Romania si chiar le-au aprobat in comisii majoritare si este de neconceput ,daramite continutul unor texte anticostitutionale . Daca presedintele nu iesesa public atunci ce se intimpla ? Doamne nici nu vreau sa ma gindesc .Daca asa ceva se aproba in parlament, va imaginati ce alte cereri asemenea puteau sa apara . De neconceput asa ceva . Electoratul roman va penaliza drastic astfel de viitoare derapaje .

 6. @albina

  Ia zi mai @albina unde scrie in constitutie ca regiunile autonome nu sunt permise ,sper ca nu confunzi cu „independenta”care e alta mancare de peste,daca nu faci diferenta vezi Catalunia care e deja autonoma dar nu e independenta.
  Chiar sunt curios de ce se bate moneda pe indivizibilitate si integritate cand autonomia nu este despre asta.

  • Bai nenea asta din tren,
   Mai lasa-ne tu cu autonomia din Spania.
   Acolo Parlamentele locale sant un fel de Consilii Judetene la noi.
   Nu modifica si nu fac legi. Au ca atributii numai ceva decizii pe plan local si atat.
   Cateva luni cat a durat maimutareala in Catalonia au pierdut zeci de miliarde de euro, banci,firme mari si-au inchis si relocat sediile din Barcelona.
   Mai mult, 65% din populatie a fost strict impotriva oricarei forme de separare.
   Asa ca lasa tu vrajeala cu autonomii si rahaturi in europa.
   Ati ajuns la 100 ruble la dolar?

 7. Nu stiu daca este vreo scoala oficila de satanism, dar neoficile cred ca sunt destule, inclusiv una obscura = axa psd&udmr&Buda&Pesta. Buna poama, asta partid, socialist doar cu numela. Vai de cocoasa lor, imputiturile din cloaca politica psd! Conjunctura a devenit virtute, tradarea de patrie – model de supravituire pentru primatele politice din kiseleff. Aceasta majoritate perversa e dusa rau cu bibilica, cu demnitatea, cu onoarea. Psdos are o problema cu materia, cu statul de drept, cu valorile lumii civilizate. Cu Romania! Hai, ca au dat-o in balarii. comunistoizii zbu-Ciumati au incercat sa pacaleasca, dar si-au luat-o frumos in freza. De ce au acceptat o asemenea initiativa subversiva? Pentru ca sceleratii majoritari care au scos politica din politica sunt javre reactionare. O intreaga conspiratie a fost urzita in obscura Oficina. Cretoase manevre, trucuri, trocuri! Dupa principiul, parintii mananca agurida, copiilor li se strepezesc dintii. Indezirabilul Psd are, evident, porniri criminale. Or, sa fii agresor cu butoanele puterii in labe, nu-i treaba usoara. Este o crima sa continui in aceasta nelegiuire si sa faci tot ce-ti sta in putere ca o minoritate triviala, ticaloasa sa-si sitisfaca poftele ticaloase. In fine, psd poarta in el morbul ciumei. Quo vadis, psd? Spre stalpul infamiei!!!

 8. NU,că ăstia caută rău!!! Voi continuați asa,ca pană la urmă iese rău!!!

 9. In sfarsit, v-ati trezit, BRAVO, G4media, asta-i site-ul G4media pe care vreau sa comentez, NU cel din zilele anterioare cand mai-mai sa nu va recunsoc!
  G4media a fost multa vreme SURSA de Informare, cu Articole de analiza si Comentariu, in ultima vreme ajunseserati precum Cotidianul lui Nistorescu, desi nici acolo NU m-au cenzurat 1 zi intreaba cum ati procedat voi Vineri 1 Mai si Ieri dupa ora 16:30!
  Asa arata jurnalismul, INFORMEAZA, NU copiaza aberatiile din Presa maghiara despre discursul foarte potriivit si sutinut de majoritatea romanilor(nici Antena 3 NU a avut o atitudine ca a vostra!) al Presedintelui Romaniei la adresa liderilor PSD care in cardasie cu liderii UDMR au trecut tacit 2(DOUA!) proiecte favorabile UDMR,
  Mintind intr-un hal fara de hal, ca sa acopere aceste tradari nationale!
  Cam ciudata Adoptarea tacita prin 2 LEGI, una in Camera deputatilor si una la Senat, ambele cu Antetul Parlamentului Romaniei, ADOPTAND astfel de aberatii Neconstitutionale, cam ciudata, nu?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.