G4Media.ro

Inițiativă inedită în Brașov: pensionarii voluntari fac after-school cu copiii din medii…

sursa foto: Pexels

Inițiativă inedită în Brașov: pensionarii voluntari fac after-school cu copiii din medii sărace

Pregătire școlară la diferite discipline, ateliere de creație, chiar și cluburi vocaționale. Sunt câteva dintre activitățile pe care le vor oferi, voluntar, 16 pensionari pentru câteva zeci de copii ce provin din medii sărace din Brașov, transmite Rador.

Proiectul a pornit în țară încă din 2019, cu susținerea Fundației Regale Margareta a României și a unui partener privat. În acest an școlar, proiectul a fost extins și pentru zona Transilvaniei. De aici sunt incluse două centre brașovene – unul al Fundației Diaconia Ajutor Internațional, al doilea al Asociației Aici pentru tine. La acest al doilea centru vor fi incluși în proiect 30 de copii, de care se vor ocupa 8 seniori, începând chiar de săptămâna viitoare.

„Este o idee fantastică – de a uni aceste două generații. Copii aflați în risc de excluziune socială vor participa la activități susținute în mod voluntar de seniori. Se urmărește prevenirea abandonului școlar și dezvoltarea celor două generații”, a spus reprezentantul Asociației Aici pentru Tine, Adina Gal.

Nevoie este de un asemenea proiect, subliniază Adina Gal. “Încercăm să combatem izolarea socială a vârstnicilor și să creăm oportunități de îmbătrânire activă, iar copiii defavorizați își lărgesc cunoștintele, cresc emoțional, se dezvoltă armonios prin diversitatea activităților la care iau parte. În pandemie există și posibilitatea de a avea aceste activități atât online, cât și hibrid, iar bătrânii care nu pot participa pot să facă aceste sesiuni și online, dar din experiența noastră de ani de zile să știți că tot ce este fizic valorează pentru acești copii. Online-ul nu este un sistem care să funcționeze în cazul lor”, a adăugat Adina Gal.

Pe lângă cele din Brașov, Centre Generații în Transilvania mai sunt în Alba, Bistrița, Mureș, Timiș, Satu Mare. În total, în zona Transilvaniei, sunt cuprinși în aceste centre 350 de copii și 80 de seniori voluntari.

Cei care vor să se implice, pot afla mai multe detalii apelând numărul 0800-460–001 – Telefonul Vârstnicului, linie gratuită și confidențială pentru vârstnicii din România. (sursa foto: Pexels)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. opriti planeta, vreau sa cobor

    • Domnule sau doamnă, cred că nu vedeți pădurea de copaci. Faptul ca este pandemie nu înseamnă că totul ar trebui pus pe pauză și nici planeta oprită, iar în condițiile în care vorbim de 8 vârstnici și 30 copii, măsurile de neraspandire a virusului se pot aplica cu ușurință si nu ar fi un motiv sa nu se facă aceste activități.

      Ba mai mult, tocmai în condițiile acestei pandemii care a debilitat lumea și a defavorizat cu precădere bătrâni și copii, izolandu-i și afectându-le educația, este binevenită inițiativa. Se da o șansă și copiilor defavorizați de a evolua și bătrânilor sa nu cada pradă singurătății dar și sa ofere ceva noii generații.

      Nu credeți?

    • @Eliza De acord cu dumneavoastră, în absolut toate punctele.
      Dacă seniorii sunt vaccinați, sunt avute în vedere măsurile de prevenție uzuale și, în plus, numărul de persoane implicate simultan într-o activitate e mic, activitățile respective au beneficii infinit mai mari comparativ cu riscurile ținute într-o zonă de valori foarte mici.

    • Idee foarte buna și pentru copii și pentru cei Cezar ocupa de ți, care astfel își găsesc utilitatea!
      Pe de alta parte, frumoasa fotografia ilustrativă: auzisem ca din Brașov, in zilele senine, se vede marea, da ca se văd și bărcile nu știam!😀

  2. @Mushu, observ la Dvs aceasta „calitate” a românilor de a pierde timp și energie concentrându-se pe aspecte irelevante, în timp pierd esențialul din vedere.
    Da, în mod șocant și deloc vizibil, este vorba de apropierea dintre un bătrân și un copil.