G4Media.ro

Informații contradictorii privind presupusa doborâre de către Ucraina a unei rachete hipersonice…

Sursa foto: Captură Defence Express

Informații contradictorii privind presupusa doborâre de către Ucraina a unei rachete hipersonice rusești Kinjal, pe cerul Kievului

Ucraina ar fi doborât pentru prima dată o rachetă hipersonică rusă pe cerul Kievului, relatează Sky News, citând presa ucraineană.

UPDATE 15:09 În timp ce personalități, inclusiv fosta purtătoare de cuvânt a președintelui Volodimir Zelenski, Iuliia Mendel, au postat rapoarte potrivit cărora Ucraina a doborât o rachetă hipersonică rusă, au apărut ulterior afirmații contradictorii, notează Sky News.

Postul de știri ucrainean Suspilne îl citează pe purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale țării, Iuriy Ignat, care a respins informațiile.

O postare ulterioară pe canalul oficial Telegram al Forțelor Aeriene ucrainene a afirmat că nu va oferi niciun comentariu astăzi și a precizat că Defense Express (care a publicat inițial informațiile) și administrația militară a orașului Kiev ar trebui contactate pentru „informații suplimentare actualizate, operaționale și fiabile pe care inamicul le va folosi în războiul împotriva Ucrainei”.

Știrea inițială

Portalul de știri ucrainean Defence Express a precizat că a primit fotografii ale resturilor unei rachete Kh-47 Kinjal care a fost lansată spre Kiev joi dimineață devreme.

Fotografiile arată botul rachetei fără focos, a precizat portalul.

Resturile arată că racheta a fost interceptată de un obiect care a reușit să penetreze materialul gros al conului nazal, distrugând focosul în aer, a precizat Defence Express.

Armata rusă susține că racheta Kinjal are o rază de acțiune de 3.000 km și se deplasează cu viteza Mach 12 (3,5 km pe secundă).

Acesta poate transporta focoase convenționale sau nucleare și poate fi lansat de bombardiere sau interceptoare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. A zis lavrov ca si asta trebuie luat tot ca act ostil.
    Ce aveti cu rachetele oamenilor?

  2. Înseamnă că în câteva luni poti folosi kinjalurile că hârtie igienică, vor fi fără valoare!

    • Inseamna ca incultura poate fi folosita ca arma propagandistica. O minima informare iti va spune ca Patriot, un sistem vechi aparut in 1969 atinge viteza maxima de 2.8 Mach. Kinjhal atinge 11Mach, adica trece pe langa Patriot cu 8Mach ! Pana si teoretic e absolut imposibil sa dobori Kinjhal cu Patriot, practic e absolut exclus.

    • Umanoidu
      Tocmai ne-ai dat o proba de incultura. Iti imaginezi ca racheta hipersonica si interceptorul merg pe aceeasi pista si se intrec la fuga?
      Ai fost la vreo lectie de fizica in ultimii 400 de ani?

  3. Rachetele hipersonice au un singur neajuns: cu câteva minute de a lovi ținta trebuie să-și reducă viteza, fiindcă la vitează hipersonică precizia de lovire este scăzută.

    La 5 mach racheta străbate 1700 de metri în fiecare secundă.

    Dacă lovește cu 10 milisecunde mai devreme sau mai târziu țința, asta reprezintă +/- 17 metri, la care se adaugă imprecizia poziționării GPS.

    +/- 17 metri înseamnă ratarea țintei, în cele mai multe cazuri.

    • Kinjal atinge 11 Mach (nu doar 5 ca prototipurile americane) iar precizia e asigurata de 3 sisteme diferite, ajungand la 0.8m marja de eroare.

    • Pe alta parte nu exista o „reducere a vitezei ” inainte de a-si atinge tinta, Kinjal fiind o racheta cu raza scurta. O franare la acea viteza ar dezintegra-o instant (legea inertiei) eE alta parte, la doar 2.8Mach cat atinge maxim Patriot, sa spui ca ai doborat o racheta cu viteza de 11Mach. e o aberatie ce poate fi trecuta cu vederea.

    • Umanoidu
      E frumos sa fii un fan devotat al tehnologiei postsovietice. Ai putea sa ceri o bursa de la Rusia poate reusesti sa-ti completezi studiile liceale la o sectie de tip real serioasa. Ca sa ajungi la o precizie de 0,8 m (suna impresionant „marja de eroare” dar e de Gaga cu baloane) ai nevoie de o viteza de calcul pe care procesoarele rusesti nu o au nici pe catalog, iar in realitate e si mai greu.
      Interceptorul nu trebuie sa ajunga din urma hipersonica ta pentru ca porneste din directia opusa. Trebuie doar sa calculeze traiectoria de impact si sa fie mai manevrabila. Kinjal pur si simplu nu are timp suficient pentru manevre. Ca putin a inghitit galusca e chestie de propaganda. Viteza de propulsie nu-i totul. E ca la secs: daca termini prea repede ratezi tinta.

  4. Cele câteva minute dinainte de lovirea țintei reprezintă intervalul în care racheta hipersonică poate fi țintită și doborâtă, dacă dispui de sisteme antiaeriene de precizie, cum ar fi Patriot.

  5. Cum putem sa nu avem încredere în ce spun ucraineni. Nu contează că unul spune alba și unul spune neagra oricum amândoi au dreptate

    • @Alex1899 – Bre, nu te pune nimeni sa ai incredere in ce spun ucraineni. Stai linistit! In ce priveste „contradictia”, io zic ca tine doar de securitatea informatiei.

    • Nu trebuie sa crezi ce spune nimeni pe timp de razboi. In schimb te poti informa despre ce pot face armele puse in joc. Vei descoperi ca sa dobori Kinjal cu Patriot e absolut imposibil si tetoretic, nu se pune problema practic. datorita diferentei uriase de viteza intre cele 2 tipuri de rachete. In schimb sa spui si sa aduci argumente concrete ca ai doborat AVIONUL purtator al Kinjal, asa DA.