G4Media.ro

Indonezia vrea să își schimbe capitala din cauza crizei climatice/ Jakarta, una…

sursa foto: Pexels

Indonezia vrea să își schimbe capitala din cauza crizei climatice/ Jakarta, una dintre cele mai mari metropole din lume, va fi înlocuită de Nusantra, oraș aflat încă în construcție

Indonezia intenționează să își mute capitala din Jakarta în noul oraș Nusantara. Noul oraș va costa 35 de miliarde de dolari și nu va fi finalizat până în 2045. Mișcarea a fost declanșată de criza climatică, deoarece Jakarta este pusă în pericol de creșterea nivelului mării, scrie Business Insider.

Jakarta, situată pe coasta de nord-vest a insulei Java, la gura de vărsare a râului Ciliwung, este capitala și cel mai mare oraș al Indoneziei.

Aici locuiesc aproximativ 10,6 milioane de persoane și circa 30 de milioane în zona metropolitană. De asemenea, se scufundă, aproximativ 40% din suprafață fiind în prezent sub nivelul mării.

Guvernul indonezian intenționează să mute capitala în Nusantara, un nou oraș care se construiește pe coasta de est a Borneo, la aproximativ 1400 de mile nord de Jakarta.

Acesta va costa aproximativ 35 de miliarde de dolari și nu va fi finalizat până în 2045. Cu toate acestea, se așteaptă ca aproximativ 6.000 de angajați guvernamentali să se mute acolo la timp pentru învestirea viitorului președinte al țării, în octombrie.

Decizia nu este lipsită de precedent. Brazilia a trecut de la Rio de Janeiro la Brasilia în 1960, în timp ce Abuja a înlocuit Lagos ca și capitală a Nigeriei în 1991.

Dar este pentru prima dată când criza climatică joacă un rol în acest proces. În ultimii ani, creșterea nivelului mării a făcut ca Jakarta să devină megaorașul din lume care se scufundă cel mai rapid.

Un nou început

În august 2019, președintele indonezian Joko Widodo a aprobat un plan de mutare a capitalei de la Jakarta la Nusantara.

Locația din Kalimantan de Est a fost aleasă pentru că este aproape de mare și există un risc relativ scăzut de cutremure, tsunami sau erupții vulcanice.

„Nusantara” se traduce aproximativ prin „insulele exterioare”, iar acest nume a fost ales pentru a reflecta viziunea geopolitică a președintelui Widodo și pentru a evoca natura arhipelagică a Indoneziei. Cei 276 de milioane de locuitori ai țării sunt răspândiți pe mai mult de 17.000 de insule – Borneo, insula pe care este construită Nusantara, este una dintre cele mai mari și mai importante.

Borneo este cunoscut pentru pădurile sale tropicale vechi de 140 de milioane de ani, care adăpostesc specii indigene pe cale de dispariție.

Aproximativ trei sferturi din insulă este teritoriu indonezian, restul fiind reprezentat de Malaezia și Brunei. Borneo, în ansamblu, are o populație de aproximativ 23 de milioane de locuitori.

Președintele Widodo a trimis aproximativ 100.000 de muncitori pentru a începe construcția noului oraș, dar numărul acestora a crescut ulterior la 150.000, iar apoi la 200.000 pe măsură ce construcția a crescut.

O rețea de drumuri a fost sculptată în pădure încă din 2022, astfel încât să poată începe construcția de facilități guvernamentale și alte locuințe. Se așteaptă ca populația inițială să fie de aproximativ 500.000 de persoane, potrivit site-ului proiectului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează