
Încrederea firmelor din Uniunea Europeană care activează în China a ajuns la un nivel scăzut record
Încrederea în rândul companiilor europene care activează pe piaţa chineză a atins un noul nivel scăzut record, conform unui studiu al Camerei de Comerţ a Uniunii Europene din China, publicat miercuri, transmit agențiile de știri AP şi DPA, citate de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Doar 29% din firmele participante la studiu au spus că sunt optimiste în privinţa perspectivelor lor de creştere pe piaţa chineză, în următorii doi ani.
Companiile europene din China reduc costurile şi planurile de investiţii, pe fondul încetinirii economiei şi al concurenţei exacerbate, care a dus la scăderea preţurilor. Dificultăţile lor le reflectă pe cele cu care se confruntă a doua economie mondială, afectată de prelungita criză din sectorul imobiliar, care pune presiune pe cheltuielile de consum. De asemenea, SUA şi Europa sunt nemulţumite de majorarea exporturilor chineze.
„Situaţia s-a deteriorat în multe domenii cheie”, se arată în raportul pe 2025 al Camerei de Comerţ a Uniunii Europene din China, în care au fost intervievate 503 companii, în perioada 15 ianuarie-15 februarie 2025, înainte de anunţul preşedintelui Trump privind taxele vamale.
Companiile chineze, care adesea beneficiază de subvenţii guvernamentale masive, au investit prea mult în anumite industrii, cum ar fi vehiculele electrice (EV), iar capacitatea fabricilor depăşeşte cu mult cererea. Supracapacitatea a avut ca rezultat un război feroce al preţurilor, care afectează profiturile şi determină firmele să se extindă pe pieţele externe.
În Europa, aceste evoluţii au sporit temerile că majorarea importurilor din China ar putea submina activitatea propriilor fabrici şi majora şomajul. Anul trecut, UE a impus taxe vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice din China, spunând că Beijingul subvenţionează incorect producţia EV.
„Cred că există o percepţie clară că beneficiile comerţului bilateral şi ale relaţiilor de investiţii nu sunt distribuite într-o manieră echitabilă”, a declarat Jens Eskelund, preşedintele Camerei de Comerţ a Uniunii Europene din China. Acesta a salutat eforturile Beijingului de a majora cheltuielile de consum dar a spus că Guvernul trebuie de asemenea să ia măsuri pentru a se asigura că majorarea aprovizionării nu depăşeşte creşterea cererii.
Actualul grad de impredictibilitate afectează încrederea companiilor, reducând optimismul privind viitorul afacerilor, a explicat Eskelund. El a citat taxele vamale americane şi recentele evoluţii din UE ca surse de îngrijorare.
Predictibilitatea şi soliditatea pieţei a făcut China atractivă iar companiile au obţinut profituri ridicate. Dar zilele profiturilor ridicate şi ale nivelului ridicat de fonduri din conturile bancare cu efort redus par să se fi încheiat, firmele lucrând din greu pentru banii lor, susţine Eskelund.
Raportul arată sporirea temerilor privind reglementările netransparente şi imprevizibile ale Beijingului. Companiile se plâng că în unele industrii sporirea interferenţei politice îngreunează operaţiunile. În aproape toate domeniile de activitate se înregistrează turbulenţe, conform raportului.
Mai puţin de patru din 10 firme europene intenţionează anul acesta să-şi majoreze investiţiile în China – un nivel scăzut record – iar jumătate de pregătesc să reducă costurile, ceea ce ar putea duce la concedieri.
Mai multe investiţii sunt acum redirecţionate către Europa, iar firmele îşi ajustează lanţurile de aprovizionare, pe fondul riscurilor geopolitice.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.