G4Media.ro

Includerea breakdance-ului la Jocurile Olimpice ar putea îndepărta publicul larg de originile…

Foto: captura TikTok

Includerea breakdance-ului la Jocurile Olimpice ar putea îndepărta publicul larg de originile dansului

De la b-girl-ul australian cu mișcarea de dans „kangaroo” demnă de meme la lituanianul medaliat cu argint în durag, debutul olimpic al breaking-ului a avut câteva momente care au ridicat semne de întrebare din partea spectatorilor cu privire la faptul dacă esența formei de artă hip-hop a fost capturată la Jocurile de la Paris, relatează Euronews.

Rachael Gunn, sau „b-girl Raygun”, o profesoară în vârstă de 36 de ani din Sydney, Australia, a devenit rapid faimoasă pe internet, dar nu neapărat pentru abilitățile sale la nivel olimpic.

Ea a fost eliminată din faza tur-retur fără a obține niciun punct, iar mișcările sale neconvenționale au eșuat, nereușind să se ridice la nivelul de calificare al adversarilor săi.

La un moment dat, Gunn a ridicat un picior în timp ce stătea în picioare și s-a aplecat pe spate cu brațele îndoite spre urechi. La un alt moment, în timp ce era întinsă pe o parte, ea și-a atins degetele de la picioare, s-a răsturnat și a făcut-o din nou, într-o mișcare supranumită „cangurul”.

Gunn are un doctorat în studii culturale, iar pagina sa de LinkedIn menționează că este „interesată de politica culturală a breakdance-ului”.

„Nu aveam de gând să le înving niciodată pe aceste fete în ceea ce fac ele cel mai bine – mișcările lor puternice”, a spus Gunn. „Ceea ce aduc eu este creativitatea”.

Clipuri din rutina ei au devenit virale pe TikTok și în alte părți, iar mulți s-au revoltat la mișcările ei pe scena olimpică ca o reprezentare a culturii hip-hop și breaking.

„Este aproape ca și cum își bat joc de gen”, a scris un utilizator pe X.

Unele au fost „ciudat de văzut”

Mulți telespectatori de culoare, în special, au remarcat faptul că Nicka (pe numele legal Dominika Banevič), b-girl lituaniană medaliată cu argint, a purtat un durag în timpul fiecărei lupte.

Duragg-urile, purtate odinioară de africanii înrobiți pentru a-și lega părul pentru muncă, sunt încă purtate de persoanele de culoare pentru a-și proteja și aranja părul. Ele au devenit un simbol la modă al mândriei negrilor în anii 1960 și 1970 și, în anii 1990 și la începutul anilor 2000, au devenit, de asemenea, un element popular al stilului hip-hop.

Breakerul în vârstă de 17 ani a câștigat în cele din urmă medalia de argint după ce a pierdut în finală în fața b-girl-ului Ami (Ami Yuasa) din Japonia.

În ceea ce o privește, Banevič i-a creditat pe breakerii din anii 1970 din Bronx – OGs – sau „gangsterii originali” în hip-hop care au creat dansul – pentru succesul și stilul ei de break.

„Este o responsabilitate uriașă să reprezinți și să ridici ștacheta de fiecare dată pentru breaking, pentru că ei au făcut o treabă extraordinară. Mare respect pentru OGs și pionierii care au inventat toate aceste mișcări. Fără ei, nu ar fi fost posibil”, a spus ea. „Fără ei, breaking-ul nu ar fi unde este astăzi. Așa că sunt recunoscătoare pentru ei”.

Îngrijorări cu privire la desprinderea de rădăcinile break-ului

Derapajele de vineri seara „este posibil să fi îndepărtat prea mulți telespectatori noi pentru a obține răspunsul anticipat de la premiera noastră olimpică”, a declarat Zack Slusser, vicepreședinte al Breaking for Gold USA și USA Dance.

„Trebuie să schimbăm narațiunea de la prima impresie de ieri despre breaking ca sport olimpic. Au existat deficiențe organizaționale și de guvernanță semnificative care ar fi putut fi ușor reconciliate, dar, din păcate, au avut un impact negativ asupra primului punct de contact al Breaking-ului cu un nou public global.”

Provocarea pentru organizatorii olimpici a fost de a aduce cultura breaking și hip-hop la un public de masă, inclusiv mulți spectatori care au fost sceptici cu privire la adăugarea formei de dans la lista olimpică.

Alții s-au temut că subcultura va fi cooptată de oficiali, comercializată și supusă unei structuri rigide de evaluare, în timp ce spiritul break-ului a fost înrădăcinat în comunitățile locale, în jurul bătăliilor de stradă, cyphers și block parties.

Hip-hop-ul s-a născut ca o cultură a tineretului în cadrul comunităților din Bronx, ca o modalitate de a scăpa de conflicte și lupte socio-economice și de a face o declarație de împuternicire într-o perioadă în care erau etichetați de politicienii new-yorkezi drept copii rătăciți și fără lege.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează