G4Media.ro

Încă un PSD-ist din garda veche își pierde postul-cheie: Iulian Iancu a…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Încă un PSD-ist din garda veche își pierde postul-cheie: Iulian Iancu a fost îndepărtat de la șefia Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților

Iulian Iancu, unul dintre principalii aliați ai lui Liviu Dragnea în răfuielile cu companiile din energie, a renunțat la șefia Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților, o poziție-cheie din care a inițiat modificări legislative criticate de Comisia Europeană și mediul de afaceri.

Iancu a primit în schimb un post de secretar în Biroul Permanent al Camerei Deputaților. La șefia Comisiei pentru industrii a venit liberalul Sorin – Ioan Bumb.

Iulian Iancu și-a pierdut susținerea de la vârful PSD după preluarea șefiei partidului de către Marcel Ciolacu, potrivit surselor G4media.ro, acesta fiind și motivul pentru care a plecat din funcția de președinte al Comisiei pentru industrii.

El i se alătură lui Șerban Nicolae, alt PSD-ist apropiat de linia lui Liviu Dragnea, care a pierdut săptămâna trecută șefia Comisiei juridice din Senat. Deputatul Cătălin Rădulescu, susținător al lui Dragnea, a fost exclus din partid la începutul acestei săptămâni după ce a refuzat să vină la vot la moțiunea de cenzură depusă de PSD.

Iulian Iancu și-a dorit în acest an și un post de conducere la Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE), dar nu a fost susținut de Marcel Ciolacu.

Context. În august 2019, președintele Klaus Iohannis a respins numirea lui Iulian Iancu (PSD) în funcția de vicepremier pentru teme economice. Într-un discurs neobișnuit de dur, Iohannis l-a acuzat pe Iancu că ar periclita ”decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”. Imediat, Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, i-a luat apărarea deputatului PSD.

Nominalizarea lui Iulian Iancu de către fostul premier Viorica Dăncilă pentru postul lăsat liber de Viorel Ștefan a fost o surpriză majoră. Ea a venit la doar două zile după ce președintele Iohannis a convenit cu președintele Donald Trump găsirea unor soluții pentru ca investitorii americani să fie implicați în exploatarea gazelor din Marea Neagră. Or, Iulian Iancu a fost unul dintre oamenii-cheie din PSD care au determinat decizia companiei americane ExxonMobil de a pleca din România, ca urmare a modificărilor legislative și fiscale promovate de guvernul PSD-ALDE și majoritatea parlamentară.

Deputatul PSD a fost acuzat în repetate rânduri, chiar de colegi de partid, că e apropiat de Rusia și Gazprom.

Astfel, prima astfel de acuzație datează din 2008, când o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti în 2008 îl cita pe Georgian Pop, coleg în PSD cu Iancu, care spunea ca este „controlat de Gazprom”. În octombrie 2017, fostul ministru al Energiei în guvernul PSD condus de Victor Ponta, Răzvan Nicolescu, scria pe Facebook că „marele câştigător” al unor modificări legislative iniţiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”. În fine, în 8 noiembrie 2017, Ludovic Orban (PNL) spunea că „Domnul Iancu este omul Gazprom. Nu m-am sfiit niciodata s-o zic. Amendamentele sale sunt făcute sa torpileze proiectul BRUA si reducerea dependentei de gazul rusesc”. În 2019, Tribunalul Bucureşti a decis ca preşedintele PNL să-i plătească lui Iancu daune morale de 20.000 lei. Decizia nu este definitivă, iar Orban poate face apel.

Iulian Iancu a vizat permanent un post de ministru sau secretar de stat în domeniul energiei, dar de fiecare dată numirea lui nu a avut loc. El a deținut însă o poziție politică extrem de influentă: cea de preşedinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, care dă raportul final pe legislația din domeniul energetic. Or, cutuma parlamentară arată că votul din plen respectă de cele mai multe ori raportul final al comisiei de profil.

El a candidat la parlamentarele din 2016 în Constanţa, fiind puternic susţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul firmei de foraje maritime Grup Servicii Petroliere. De altfel, Comănescu a reuşit să-şi impună apropiaţi în conducerea unor instituţii de stat cu implicare în energie.

Foto: Iulian Iancu (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. În Rusia cu acest spion !

  2. Asta nu e rau de loc !

    PS. Se termina si cu influenta lui Piperea ! :))

  3. Omul rusilor trimis la plimbare? Ce ti-e si cu dialectica asta.

  4. Asta nu era ala cu a „fluierat in biserica”…care insista ca stapanii sa lase bastinasilor mai mult oleac decat praful de pe toba ?

    • Lasa vrajeala putinistule. Sa lase oleaca mai mult pentru banditii psd si sa sprijine politica expansionista a idolului tau din Rusia.

    • Eram sigur sa o sa zica cineva ca sunt putinist si ca de ce multinationalele sa plateasca taxe si impozite corecte, FAIR si redevente corecte-FAIR ca si in orice tara care nu e de lumea a 3-a , care e membra ue ca oricum banii i fura psd-ul .
      Pentru a dezvolta comunitati si infrastructura (de toate felurile de care ducem lipsa)dai ce e fair(corect, moral, etic) inapoi comunitatii care ti-a facut profit enorm nu sifonezi mai tot pentru maximizarea shareholder value(alta nebunie a vremurilor astora).

  5. jegul asta kgb ist trebuie trimis la Rahova pentru 50 de ani.. a sabotat permanent interesele Romaniei si a sustinut pe fața Rusia… muie psd..

  6. Are obrazu porcului mistret,ca stapinii lui moscali ,pardon porci bolsevici de la moscova, care nare nici cea mai mica dragoste de tara….ar merita un stick in the ass Vlad the Impaler.

  7. Sunt absolut convins ca treaba este in evolutie. Cu acest iancu ne vom mai intilni dar la tribunal. Sau poate pleaca singur in est sau i se servește o ceașcă de ceai știind prea multe.