G4Media.ro

Încă o lege cu efecte majore în economie pregătită de PSD: inițiativă…

Secțiune susținută de
Concordia

Articolele din această secțiune sunt realizate cu respectarea independenței editoriale a redacției

Încă o lege cu efecte majore în economie pregătită de PSD: inițiativă care ar da puteri crescute sindicatelor, contestată de angajatori

Două instituții reprezentative pentru mediul de afaceri, care reunesc atât IMM-urile, cât și marile ramuri patronale, cer Parlamentului să respingă modificările aduse în Comisia de muncă, condusă de Adrian Solomon (PSD) la Legea dialogului social.

Consiliul National al IMM-urilor și Confederația Concordia arată că ”modificările aduse Legii Dialogului Social nr 62/2011 în Comisia de Muncă reprezintă doar opiniile părții sindicale, fără nicio preocupare pentru asigurarea unei reprezentări echitabile și viabile” și cer liderilor politici din Camera Deputaților – cameră decizională – să nu voteze proiectul.

În 2018, doi parlamentari social-democrați au inițiat un proiect pentru modificarea din temelii a Legii dialogului social, printre amendamentele cu mare impact numărându-se obligația patronatului de a invita sindicatele la ședințele Consiliului de Administrație, dar și obligativitatea negocierii colective în firmele cu minim 10 angajați (față de minim 20 acum).

Proiectul pentru abrogarea Legii 62/2011 (Legea dialogului social) și înlocuirea ei cu o nouă lege este semnat de parlamentarii PSD Gabriel Petrea și Adrian Solomon și a fost respinsă de Senat în noiembrie 2018.

În 2019, în plină degringoladă electorală după pierdea alegerilor europarlamentare, PSD a reluat discuțiile în Comisia de muncă din Camera Deputaților, ultima comisie avizatoare înainte de votul final din plen. Până acum, Comisia nu a dat un raport final.

”Modificările aduse în Comisia pentru muncă și protecție socială sunt de natură să dezbine părțile și să destrame colaborarea reală dintre partenerii sociali prin forțarea dialogului social, în loc să încurajeze construirea încrederii pe baze solide. Iar asta se întâmplă în timp ce partenerii social ar trebui să lucreze împreună ca să găsească soluții pentru cei 350.000 de angajați care și-au pierdut locurile de muncă de la începutul crizei provocate de COVID 19 în România”, arată cele două confederații în scrisoarea transmisă Parlamentului.

Foto: Adrian Solomon, unul dintre inițiatorii proiectului de lege (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Tot legile pe care le dau astia acum, la spartul tirgului (dar nu numai) trebuie trecute pe o lista si abrogate dupa alegeri.
  Bineinteles ca vor sa dea puteri sporite sindicatelor, majoritatea astora se afla, ca ne place sau nu, sub controlul psd.

  • Nu ca ailalti (patronii) ar fi niste ingerasi.

  • Cum ….(Doamne, iarta-ma) sa nu propuna confederatiile sindicale asemenea schimbari? Daca la firmele cu 10 angajati trebuie negociere colectiva, asta inseamna sindicat. Sindicat inseamna cotizatii, iar o parte din cotizatii merge la confederatia sindicala la care adera acel sindicat. In functie de reprezentativitatea unei confederatii (cati membri de sindicat fac parte din sindicatele care au aderat la ea), confederatia poate primi de la stat terenuri in concesiune sau chirie pentru constructia de sedii.
   Membrii de sindicat nu pot fi concediati pe durata mandatului. Plus ca au dreptul la activitate sindicala platita de angajator. Genial, nu? Cativa angajati, toti membri de consiliu in sindicat, nu pot fi dati afara, sunt platiti sa faca activitati sindicale.
   Totul e o chestiune de bani. Cu cat mai multi, cu atat mai bine. Ca perturba grav raporturile angjator-salariat al firmelor mici, putin le pasa.

  • @Tiberius
   1. Negociere colectivă se poate face fără sindicat. Se selectează „reprezentanți ai salariaților” (vezi Codul Muncii) și aceștia discută patronul un Contract Colectiv de Muncă. La 20 de salariati nici nu are sens un sindicat, toți se cunosc pe numele mic și se pot înțelege ușor pe cine desemnează reprezentant. De asemenea, reprezentanții salariaților sau sindicatul pot cere orice, de „dat” decide patronul ce și cât dă, și nu-i poate fi forțată mâna decât prin grevă – și aia e cu dus-întors.
   2. Membrii de sindicat pot fi dați afară oricând. Exista mai demult o protecție pentru liderii sindicali, care a dispărut de vreo 6 ani. Oricare din lideri poate fi concediat oricând – doar să nu spună patronul că îl dă afară pentru ca e sindicalist – de ex îi desființează postul și gata.
   3. Membrii conducerii sindicatului au dreptul la activitate sindicală plătită de patron – în limita a 3 zile de muncă lunar. Mai exact, caz concret, într-o firmă cu 7000 de salariați, din care cam 3000 sindicaliști, președintele sindicatului are dreptul la 33 de zile libere pentru activitate sindicală pe an, dar nu mai mult de 5 pe lună.
   4. Apartenența la o federație sindicală nu e obligatorie. Poate fi utilă, și are costuri, dar membrii de sindicat decid dacă merită sau nu să plătească suma respectivă – aproximativ 30 de lei pe an pentru un membru, în cazul concret de mai sus.

 2. marea mea intrebare este daca sta o fata

  mai mult de o luna cu mine

  din cauza modului cum transpir

  🙂 🙂 🙂

  • ca sa se lamureasca TOTI de realitate.

   🙂 🙂 🙂

  • Asta e motivul pentru care m-a parasit ultima prietena :

   „Transpiri foarte mult”

   🙂 🙂 🙂

  • Tu ești Solomon?
   Transpiri de la excesul de kg și de la șaorma cu de toate! Nu mai manca picant, gras și dulce!

 3. Lume intreaba de ce esti asa ?

  Pai nu e din cauza mea !

  Pe mine nu ma ia nimeni !

  🙂 🙂 🙂

 4. S-au găsit toți puturoșii și neaveniții să promoveze legi în domenii la care nu se pricep deloc.

 5. Asta ne mai lipsește. Liderii sindicali au fost cei, care au pus pe butuci multe din industriile românești, printre care mineritul și metalurgia neferoasă.

 6. Scoateti sindicatele din politie! Azi sindicalist, maine parlamentar.

 7. Asta-i cealalta parte de Bucălău sau aceeasi ?

 8. Leaderii de sindicat au salarii, platite din cotizatii, mai mari decat au patronii din muncă cinstită ! Apoi nu-i de mirare ..că toți liderii de sindicat national sunt vice presedinti FSN !

  • Cel mai tâmp, și analfabet, comentariu. Patronul nu are salariu, are dividende. Munca cinstită e a angajaților, nu a lui.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.