G4Media.ro

Încă o lege cu efecte majore în economie pregătită de PSD: inițiativă…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Tot legile pe care le dau astia acum, la spartul tirgului (dar nu numai) trebuie trecute pe o lista si abrogate dupa alegeri.
    Bineinteles ca vor sa dea puteri sporite sindicatelor, majoritatea astora se afla, ca ne place sau nu, sub controlul psd.

    • Nu ca ailalti (patronii) ar fi niste ingerasi.

    • Cum ….(Doamne, iarta-ma) sa nu propuna confederatiile sindicale asemenea schimbari? Daca la firmele cu 10 angajati trebuie negociere colectiva, asta inseamna sindicat. Sindicat inseamna cotizatii, iar o parte din cotizatii merge la confederatia sindicala la care adera acel sindicat. In functie de reprezentativitatea unei confederatii (cati membri de sindicat fac parte din sindicatele care au aderat la ea), confederatia poate primi de la stat terenuri in concesiune sau chirie pentru constructia de sedii.
      Membrii de sindicat nu pot fi concediati pe durata mandatului. Plus ca au dreptul la activitate sindicala platita de angajator. Genial, nu? Cativa angajati, toti membri de consiliu in sindicat, nu pot fi dati afara, sunt platiti sa faca activitati sindicale.
      Totul e o chestiune de bani. Cu cat mai multi, cu atat mai bine. Ca perturba grav raporturile angjator-salariat al firmelor mici, putin le pasa.

    • @Tiberius
      1. Negociere colectivă se poate face fără sindicat. Se selectează „reprezentanți ai salariaților” (vezi Codul Muncii) și aceștia discută patronul un Contract Colectiv de Muncă. La 20 de salariati nici nu are sens un sindicat, toți se cunosc pe numele mic și se pot înțelege ușor pe cine desemnează reprezentant. De asemenea, reprezentanții salariaților sau sindicatul pot cere orice, de „dat” decide patronul ce și cât dă, și nu-i poate fi forțată mâna decât prin grevă – și aia e cu dus-întors.
      2. Membrii de sindicat pot fi dați afară oricând. Exista mai demult o protecție pentru liderii sindicali, care a dispărut de vreo 6 ani. Oricare din lideri poate fi concediat oricând – doar să nu spună patronul că îl dă afară pentru ca e sindicalist – de ex îi desființează postul și gata.
      3. Membrii conducerii sindicatului au dreptul la activitate sindicală plătită de patron – în limita a 3 zile de muncă lunar. Mai exact, caz concret, într-o firmă cu 7000 de salariați, din care cam 3000 sindicaliști, președintele sindicatului are dreptul la 33 de zile libere pentru activitate sindicală pe an, dar nu mai mult de 5 pe lună.
      4. Apartenența la o federație sindicală nu e obligatorie. Poate fi utilă, și are costuri, dar membrii de sindicat decid dacă merită sau nu să plătească suma respectivă – aproximativ 30 de lei pe an pentru un membru, în cazul concret de mai sus.

  2. marea mea intrebare este daca sta o fata

    mai mult de o luna cu mine

    din cauza modului cum transpir

    🙂 🙂 🙂

  3. Lume intreaba de ce esti asa ?

    Pai nu e din cauza mea !

    Pe mine nu ma ia nimeni !

    🙂 🙂 🙂

  4. S-au găsit toți puturoșii și neaveniții să promoveze legi în domenii la care nu se pricep deloc.

  5. Asta ne mai lipsește. Liderii sindicali au fost cei, care au pus pe butuci multe din industriile românești, printre care mineritul și metalurgia neferoasă.

  6. Scoateti sindicatele din politie! Azi sindicalist, maine parlamentar.

  7. Asta-i cealalta parte de Bucălău sau aceeasi ?

  8. Leaderii de sindicat au salarii, platite din cotizatii, mai mari decat au patronii din muncă cinstită ! Apoi nu-i de mirare ..că toți liderii de sindicat national sunt vice presedinti FSN !

    • Cel mai tâmp, și analfabet, comentariu. Patronul nu are salariu, are dividende. Munca cinstită e a angajaților, nu a lui.