În ziua în care DNA a cerut 7 ani şi jumătate de închisoare pentru Liviu Dragnea, CSM propune prag de 50.000 de euro la abuzul în serviciu. Demnitarii şi funcţionarii publici sunt deocamdată exceptaţi, dar ei pot beneficia dacă propunerea e modificată în Parlament
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus un prag de 50.000 euro pentru abuzul în serviciu și alte infracțiuni de serviciu comise de alte persoane decât funcționarii publici (categorie în care intră şi demnitarii), transmite HotNews.ro. Deocamdată, de această măsură nu ar putea să beneficieze Liviu Dragnea, dar o modificare în Parlament ar putea transforma şi demnitarii în beneficiari ai amendamentului.
Propunerea CSM a fost trimisă marți către Florin Iordache, şeful Comisiei speciale parlamentare pentru legislația din domeniul justiției, și se află la prima lectură pentru majoritatea parlamentarilor, mai scrie HotNews.ro.
Surse din CSM au declarat pentru G4Media.ro că propunerea e asumată de Consiliu. Sursa consultată a dat ca exemplu de posibil beneficiar un administrator de scară de bloc.
De notat însă că, odată stabilit acest standard de 50.000 de euro, el poate fi extins rapid prin vot în Parlament şi către funcţionarii publici şi demnitari. Dacă se va întâmpla aşa, Liviu Dragnea va scăpa de dosarul angajărilor fictive, dosar în care chiar astăzi DNA a cerut, la ultimul termen, o condamnare la 7 ani şi jumătate de închisoare.
Poziția CSM: Sunt reglementate exclusiv infracţiuni săvârşite în mediul privat
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat, marți, că nu a propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni, cu atât mai puţin în cazul infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii publici sau în cazul infracţiunilor de corupţie.
”Consiliul a înaintat Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, un punct de vedere asupra solicitării Ministerului Finanţelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscală.
În acest cadru s-a urmărit orientarea spre recuperarea prejudiciului şi nu preeminenţa măsurilor punitive.
În contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificărilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrată a infracţiunilor economice, printr-o nouă variantă de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementează exclusiv infracţiuni săvârşite în mediul privat.
Subliniem, aşadar, că varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusă de Consiliu, vizează anumite fapte săvârşite exclusiv de angajaţii din mediul privat, iar nu de către funcţionarii publici”, se arată în comunicatul CSM.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii