G4Media.ro

În toată ţara sunt 1.884 de medici de anestezie și terapie intensivă,…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. La 1100 de paturi pe ATI cu maxim 1600 ca anu trecut. Chiar iti trebuie 1 medic per 1 pat?! Hai jet cu retorica asta alarmista!

    • Sectiile ATI trebuie desfiintate, nu fac decat sa alarmeze oamenii

    • @Ttt Sosocule, un medic nu poate lucra 24h. Trebuie cam 4 medici la un pat, 3 schimburi, oamenii mai au si concedii, etc. Plus ca in articol nu se vorbeste de asistenti, care si aia sunt extrem de putini. Nu stii pentru ca-ti iei lumina de la senatoarea urlatoare.

    • In primul rand cred ca ar trebui sa intelegi ce inseamna ATI: Anestezie si Terapie Intensiva.
      Cand anume este nevoie de un loc la ATI? Pai plecand de la nume, ai nevoie de anestezist in orice interventie chirurgicala, indiferent de complexitatea ei. Apoi, pacientul este transferat pe sectie unde este monitorizat minim 24 de ore dupa iesirea dintr-o interventie chirurgicala… Si asta e doar partea cea mai mica de care se ocupa un medic ATI.
      Acum sa judecam logica ta: 1100 de paturi ATI pentru COVID (in care nu luam in calcul restul de paturi necesare pentru orice altceva care ar putea necesita terapie intensiva) alocate la aproximativ 1900 de medici care au aceasta specializare (si care nu inseamna obligatoriu ca este prima lor specializare, cea curenta pe care o folosesc, si nici ca sunt toti in cadrul sistemului public de sanatate). Adica 1.5 medici/pat, care ar trebui sa fie prezenti acolo 24/24, doar pentru cazurile COVID…
      Chiar ti se pare ca este o stire de ignorat, doar cu scop de alarmare?
      Iti doresc sa nu ai nevoie de sistemul medical in aceasta perioada, in primul rand ca sa nu mai aiba medicii inca un „intelept” pe cap de care sa se ocupe.

  2. precum nicusordan si familia clotildei, sute dintre ei au descoperit teorema lui pitagora pe 30 de mii de euroi pe an

    ce-i drept, spre deosebire de moroieni, ateistii bucuresteni se imbaraca in salopete si chiar intra in spital o ora pe zi

  3. Si medici ATI care au ramas in tara, dar s-au mutat cu job-ul la privat, pe aceia nu-i mentioneaza.
    Deficitul in tara este mai mare de 30%.
    Din fericire pentru marile centre universitare (Bucuresti, Iasi, Cluj) deficitul nu se simte atat de grav multumita rezidentilor ce pot fi folositi la majoritatea sarcinilor ce le revin specialistilor ATI.
    In celelalte orase se simte mai grav acel deficit.
    Iar dl Sandesc e vice-presedintele SRATI, presedintele e altul si activeaza aici in Bucuresti.
    A fost si Sandesc presedinte candva, dar nu mai e de multi ani.

  4. ATI ar trebui desfiintata , nu face altceva decat sa induca panica

  5. Dar când a încercat unul sa crească salariile medicilor l-ați băgat rapid la pușcărie.

  6. De ce ati acceptat dle Sandesc ca ,in spitalele mici,sectiile sau compartimentele ATI sa functioneze doar pe hartie?(fara personal,fara statii de oxigen,fara dotare corespunzatoare a paturilor)Ingrijirea postoperatorie era facuta de personalul sectiei de chirurgieAcum ar fi fost tare bune daca erau functionale si aceste compartimente ATI

    • Prof. Dr. Săndesc are o mare contribuție la ameliorarea situației în secțiile și compartimentele A.T.I. din România, înainte de a conduce dumnealui Societatea Română de anestezie și terapie intensivă lucrurile stăteau mult mai prost, este unul dintre cei care au conceput ordinul M.S. 1500/2009, daca s-ar respecta intru totul prevederile de acolo (de la schema de personal până la nivelul minim de echipare) am fi fost pregătiți pentru orice situație, problema e legata in principiu de resurse materiale, de deconturile complet rupte de realitate ale CNAS și de managementul de criza permanentă al spitalelor publice din România …..

  7. Nu neg bunele intentii ale dr Sandesc.Dar,daca a dat un ordin(1500/2009)trebuia sa urmareasca punerea lui in practica.Compartimentele ATI care nu se conformau trebuiau desfiintate iar paturile acestora sa nu mai fie numarate la nr total de paturi ATI din tara.Asta a fost o minciuna,care acum a explodat in fata MS.Un pat ATI nu e doar un pat de spital.

  8. Bun, sa luam cazul cel mai optimist din articol, ca un medic la 4 paturi ar fi suficient. Sa zicem ca lucreaza 40 de ore pe saptamana. Saptamana are 168 de ore, deci ar fi nevoie de minim 4 medici la cele 4 paturi, lucrand in schimburi.

    Avand 1.884 de medici, automat nu putem avea in mod real mai mult de 1.800 de paturi ATI. Dintre care o parte trebuie folosite si pentru alte afectiuni decat COVID.

    In aceste conditii, visele lui Citu cu 2000 de paturi ATI COVID sunt imposibile. Poate doar daca pui medicii sa lucreze 12 ore pe zi, inclusiv in weekend-uri, poate s-ar putea. Dar ce vina au medicii respectivi ca romanii nu vor sa se vaccineze?