G4Media.ro

Importurile de roșii turcești au atins cel mai mare nivel din ultimul…

Sursa foto: Pexels.com

Importurile de roșii turcești au atins cel mai mare nivel din ultimul deceniu

Importurile de roșii din Turcia au atins cel mai mare nivel din ultimul deceniu, deși de câțiva ani funcționează programul guvernamental de sprijin pentru cultivatorii de tomate din România, transmite publicația Lantul Alimentar.

Astfel, România a importat în anul comercial octombrie 2020/septembrie 2021, din afara Uniunii Europene, o cantitate totală de 63.270 tone de tomate. Aceasta este cea mai mare cantitate importată de țara noastră în ultimii zece ani. Creșterea față de anul comercial 2019/2020 este de aproape 10.000 de tone.

Interesant de observat că importurile de roșii din afara UE ajunse pe piața românească aproape s-au dublat în chiar primul an de aplicare a programului guvernamental ”Tomate românești”. Astfel, între octombrie 2016/septembrie 2017, cantitatea importată a făcut un salt de la 28.823 t la 44.081 t. În mod cu totul inexplicabil, în luna iunie 2017, când au ieșit pe piață roșiile românești subvenționate cu 3000 euro/2 tone/1000 mp, au intrat în România 2.365 t roșii, față de numai 993 t intrate în iunie 2016. În iulie 2017, în plin sezon de recoltare a tomatelor românești, am importat 803 t, față de 116 t în 2016.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a anunțat de mai multe ori revenirea la programul Tomate românești, lansat de PSD în 2017 și care a costat bugetul de stat, până în prezent, aproximativ o sută de milioane de euro. (Sursa foto: Pexels.com)

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Cel mai mare nivel …de pesticide nu?

  2. „Conform datelor prezentate de Asociaţia Exportatorilor din Regiunea Mării Mediterane, în 2019, Turcia a exportat 532.200 de tone de tomate, 112.600 de tone de ardei şi 55.100 de tone de castraveţi. În total, 4 milioane de tone de legume au ajuns la export.

    Conform raportului Greenpeace, din 1979 până în 2018, utilizarea pesticidelor în Turcia a crescut de şapte ori. Astăzi, aici, se folosesc aproximativ 60.000 de tone de pesticide. În Europa, cantitatea cea mai mare de pesticide se foloseşte în Ţările de Jos – 13 kilograme la hectar – în timp ce în provincia turcească Antalya se folosesc 26 de kilograme la hectar, aproape dublu.

    În Europa, sunt utilizate aproape 1.000 de feluri diferite de pesticide. În 2016, Greenpeace a alcătuit lista neagră a celor mai periculoase pesticide din Europa în care se arată că toxice sunt şi multe substanţe despre care se credea, până acum, că nu prezintă niciun fel de pericol. Au fost studiate 520 de pesticide autorizate şi efectul acestora asupra sănătăţii umane şi a mediului înconjurător. 209 dintre pesticidele analizate au intrat pe lista neagră. Dosarul despre Turcia a fost comparat cu lista neagră sus-numită. Cercetarea a arătat că, în cazul a 90% dintre tomate, 67% din castraveţi şi 73% din ardei a fost descoperit cel puţin unul dintre pesticidele incluse pe lista sus-numită. Problema este că lista nu este recunoscută, oficial, la nivelul UE, astfel că legumele şi fructele din Turcia se pot vinde fără probleme în spaţiul comunitar.”

  3. Si gust zero

  4. niste „baieit destepti” fac o gramada de bani din importul otravurilor turcesti afectand sanatatea conationalilor si distrugand producatori locali.

    • daca era mustata acum numai tomate romanesti haleati….

    • avand in vedere solul si clima din zona antalya in ce conditii produc astia in acea zona juma de milion de tone de rosii ?

  5. Incet incet Edogan a invadat Romania in ultimii 10 ani, ajutat de baieti tradatori ca Ponta: banci, constructii, pamant agricol luat cu japca-mafia turca a lui Erdogan e peste tot in Romania!

  6. România face afaceri cu dușmanul lor din trecut. Vlad Țepeș rade și plânge în același timp. De ce nu faceți afaceri cu Spania? Normal românul tradițional urăște vestul. Atunci mâncați roși turcești la preț de aur.

  7. Ce de inconștienți mănâncă rahaturile astea turcești!

  8. Cred că am vreo 4 ani de când nu am mai cumparat nicio bucată de fruct și legumă turcești! Și trăiesc!

  9. Sa-ti dea statul 3000 euro/ha de parloaga este o afacere bunicica. Este foarte ciudat ca statul cheltuie 100 de milioane ca sa creasca productia locala, dar de fapt cresc importurile.Inseamna ca ori „marii” producatori de tomate din tara au importat rosiile turcesti si le-au vandut ca rosii romanesti, ori au luat banii si n-au produs nimic pentru ca banii merg pe filiera de partid. Escrocherie romaneasca.

  10. Nu mai cumpărați rosii turcești pentru ca sunt pline cu pesticide cancerigene!

  11. Eu nu înțeleg cine cumpără atâtea clone. Chiar așa de rău au ajuns oamenii, încât să nu știe gustul și consistența unei roșii adevărate?