G4Media.ro

Împărate, ești gol!

Împărate, ești gol!

Are guvernul lui. Are ministrul lui. Are, în sfârșit, și legile lui. Are aproape toată presa la picioare, cumpărată cu bani care ar fi putut acoperi salariile profesorilor. Și totuși, educația e în colaps. Singura lui contribuție e o nouă vacanță, mascată sub numele de ”Săptămâna verde”. După aproape 9 ani de mandat, e cazul să anunțăm evidența: împăratul e gol.

Sigur că o știu și peneliștii lui obedienți, dar le e teamă să o spună. O știu și PSD-iștii, dar tac pentru că i-a adus la guvernare. O știu și angajații mogulilor de presă, dar ei sunt mituiți cu zeci de milioane de euro să tacă. O știu și partenerii externi, dar au nevoie de un aliat rezonabil într-o regiune instabilă.

Foto: Cititor G4Media

Președintele Iohannis și-a ratat complet mandatele în ce privește educația. Iată principalii indicatori.

Semnalele publice greșite. A promovat ca premier un plagiator și se pregătește să numească în funcție un alt PSD-ist cu CV discutabil. Să ne amintim și de Dăncilă, și ea prim-ministru pe semnătura lui. Și tot ce a promovat în PNL e un dezastru politic – Alina Gorghiu, Florin Cîțu. La fel, în cam toate funcțiile-cheie a promovat oameni sub propriul standard, ca să nu îl eclipseze cumva. Toate au fost semnale explicite pentru tineri și copii că în România scara valorilor e răsturnată.

Greva generală, prima în 18 ani. În plină criză socială, președintele nu își îndeplinește nici măcar funcția minimală impusă de Constituție, și anume medierea între stat şi societate, deși e clar că guvernul Ciucă nu reușește să dezamorseze greva.

Comod și dezinteresat, pe președinte nu l-a interesat nici o secundă cu adevărat cum trăiesc profesorii și cum se face școală. Probabil că nici nu a avut vreun moment disponibilitatea de a înțelege cu adevărat ce presupune reformarea sistemului de educație, dat fiind că timp de 9 ani a dovedit că este adversarul reformei reale în orice domeniu.

A, ba da. L-a interesat să-și blocheze 20 de ani postul de profesor de la Sibiu, în detrimentul elevilor. Nici un alt profesor nu a putut ocupa acel loc vacant de facto, ceea ce înseamnă că orele au fost predate de suplinitori.

Legile educației. Marele său proiect de țară, România educată, a fost în sfârșit transpus în legi. Simulacrul de dezbatere publică și parlamentară a avut rostul de a ascunde impostura din aceste legi, aspru criticate de experți precum Lazăr Vlăsceanu, Mircea Miclea ori Daniel Funeriu.

Cu singurul scop de a lăsa ceva în urma celor două mandate – timp irosit în istoria României – președintele Iohannis a promovat un pachet legislativ care instituie de fapt o contrareformă în toată regula. Educația a la Iohannis are în centru grupurile de interese (rectori, baroni locali și diverse grupări cu școli private), în timp ce elevul e ținut la marginea sistemului.

Sunt suficiente trei exemple:

1. În epoca digitalizării totale și a inteligenței artificale, legile lui Iohannis ratează orice cuplare a școlii cu modernitatea.

2. Salarizarea cadrelor didactice nu e legată nici o secundă de performanță, ceea ce înseamnă osificarea unui sistem defect.

3. Admiterea în liceu e doar cu matematică și română, adică restul materiilor sunt de mâna a doua, inutile, balast.

Contra-performanțele educației din mandatul lui Iohannis. După 9 ani la Cotroceni, președintele – fost profesor – fost inspector se poate mândri cu următoarele:

– România are cei mai mulți tineri de 18-24 de ani din UE care renunță la școală, cu o rată de peste 15%. Rata a scăzut în UE până la 10% în anul 2022. Detalii aici

– La testarea PISA din 2018, în plin mandat al lui Iohannis, România a înregistrat o scădere pe toate palierele față de 2015. Detalii aici

– România a ratat catastrofal ținta asumată în fața Comisiei Europene pe Educația pe tot parcursul vieții: indicatorul a scăzut față de acum 12 ani, în loc să fie de 10 ori mai mare. Detalii aici

– România are cel mai slab rezultat în Europa la echitatea educației. Detalii aici

– România are performanța cea mai slabă din Uniunea Europeană la trei din șase indicatori-cheie privind educația, iar la restul trei – printre cele mai slabe în UE. Indicatorii sunt participarea la educație timpurie, competențele la citire, matematică și științe, părăsirea timpurie a școlii, ponderea absolvenților de învățământ superior sau investițiile în educație. Detalii aici

– România educată există cu adevărat, dar în străinătate. Mii de elevi și studenți români pleacă anual să studieze la licee și facultăți din toate țările UE, sătui de impostura de acasă. Cel mai bun indiciu: o treime dintre copii ar vrea să studieze în străinătate, se arată într-un sondaj realizat de Asociația Salvați Copiii

Exemplele pot continua la nesfârșit. Și sunt dublate de un alt indicator: puterea de cumpărare a cadrelor didactice s-a erodat constant, ceea ce a dus la fuga de profesorat în cazul majorității absolvenților cu rezultate bune la facultăți.

Ironia ”săptămânii verzi” inventate de Iohannis e evidentă. În loc să îl preocupe creșterea numărului de zile petrecute în școală – alt indicator la care România stă prost – președintele a mai inventat o vacanță perfect inutilă în plin an școlar. Cadou de la un mare iubitor de vacanțe.

Un singur lucru ar mai putea salva ceva din mandatul ”zero”: să retrimită la Parlament legile educației și să lase reforma urmașului lui la Cotroceni. Evident că nu se poate întâmpla așa ceva.

Acesta e bilanțul necoafat al președintelui Iohannis după aproape 9 ani de mandat. Un mare zero. Nu contează cât de adânc tac politicienii și presa plătită. Realitatea e că hainele cele noi și fermecate ale împăratului nu există.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Iohannis e dovada ca nimic grav nu se va intampla dupa ce stabileste EL ca asa trebuie sa fie facut.

  2. Un articol scris degeaba! Când faci o analiză, trebuie să spui care era alternativa la Iohannis: Ponta sau Dăncilă. După ce aduci aminte cititorilor despre asta, spui că Iohannis a fost cea mai bună soluție posibilă și concluzionezi că România are o clasă politică de rahat care reflectă starea precară a societății. Iohannis este la fel de bun față de un președinte ideal pe cât este de bună analiza ta față de o analiză în Wall Street Journal sau The Atlantic.

    • Nu chiar…. Articolul compara rezultatele fata de asteptarile/promisiunile lui Iohannis.
      Cat despre alternativa, sigur ca exista una ami buna, oricand alta mai slaba…

    • este greșit măcar 50% din ce spui tu aici. Ponta a fost într-adevăr un adversar extrem de toxic pentru noi, iar apariția lui in turul 2 a ținut de prostia Romanilor. Dar Viorica a fost împinsă in turul 2 chiar Actualul presedinte, prin „sifoane” legate de Barna si mizerii ce-i poarta semnatura. Daca nu intelegi asta, vei fi suprins cand in turul 2 din 2024 vei observa ca Georgica Siminon sau un reprezentant de-al lui se va intalni cu Geoana sau naiba stie ce alta goarna echivalenta cu Iohannis, după modelul Iliescu Vadim din 2000. Pentru ca actualul Președinte împreună cu serviciile subordonate , nu răspund întrebării daca GS este agent FSB sau nu. Il protejează si il mediatizeaza, impingandu-l in turul 2, la fel cum a fost impinsa si Viorica.

    • Asta cu alternativa e valabila numai in turul 2. In turul I au fost alternative relativ decente la oferta PSD si PNL .. doar ca nu au avut sanse sa ajunga in turul 2.

    • Autorul analizeaza ce a facut/nu a facut Iohannis in cei 10 ani. Nu ce n-ar fi facut, sau ce ar fi facut mai rau Dancila.
      Alegatorii au scuza ca nu au avut de unde alege. Dar cel ales trebuie sa se dedice misiunii, el a dorit sa candideze.

  3. …da și exact asta vor românii. Toți vă plângeți de clanul PSDNL, dar anul viitor îi veți vota vreo 50%.

  4. Din pacate rezultatul nu e zero, e cu minus.

  5. din pacate da. (multumesc pentru aceasta analiza) (eu merg la mitingul de maine alaturi de profesorii care vor veni)

  6. Și-a început politica mare cu „un ghinion”, după 8 ani persistă „în ghinion” și ne lasă o țară eșuată amarnic.

  7. Dar am avut liniste, ca ne-am saturat de scandaluri. Si ca in orice liniste am regresat vreo cativa ani. Reforme? Nu, e nasol tensiuni sociale, sa vina altcineva. Dar avem o majoritate constitutionala moncher, linistea e asurzitoare. Noapte buna, vacante placute.

  8. Care motiune?!? Aia depusa de PSD contra PNL, dupa care au refacut USL….
    Ha-ha-ha….

  9. Excluzandu-l pe Iliescu,Dulapul este/a fost cel mai neavenit presedinte..

    • Iliescu are „scuza” de a fi venit din aparatul PCR. Iohanis e doar un ticălos!
      Nu pot uita articolul Deutsche Welle la vreau an sau doi după ce KWI a ajuns la Cotroceni, în care fusese catalogat ca diletant și vai ce-au sărit în sus mulți suporteri. Ei bine, acel articol arăta încă de atunci ce gol e împăratul.

    • Iliescu nu are nicio scuza. A fost un pion al gastii care a deturnat „revolutia”. Dar nu un pion inconstient, s-a lasat convins, a cooperat cu placere.
      Despre Iohannis nu stiu ce sa cred, cine l-a desmnat, ce l-a recomandat. Dar se complace si el.
      Ambii au fost desmnati de un (acelas?) sistem, niciunul nu a simtit si nu simte nimic pentru poporul roman si nici nu apartin categoriei celor ce se simt datori atunci cand isi asuma ceva.
      Cat priveste ceilalti doi… Constantinescu nu a vrut sa colaboreze cu „sistemul”, dar nici sa se sacrifice luptand cu el. Basescu avea unele sentimente si convingeri, dar ele s-au dovedit mai slabe decat dorintele plus „sistemul”.
      In concluzie, a contat si conteaza „sistemul”. Problema este cine sunt cei care il alcatuiesc?

    • @ valll – in sfirsit cineva spune clar si apasat : SISTEMUL , care a permis si permite politruci de toate culorile , indivizii scosi in fata sint pentru a da multimilor prilej de disputa pro sau contra , dar sistemul va supravetui mereu cit va fi lumea aceasta .

  10. cred ca te-au cenzurat de prea putine ori la cate prostii ai tot scris…mai ales comparatia USR/hAUR.

  11. Haolou,faraoane!Cum sa fie himparatu’gol,zi si tu ca e o multime vida ca te da la disriminare si face hastalosu harcea-parcea din tine.

  12. din pacate l-ati promovat, din pacate l-am votat
    am crezut ca e mai bun decat dancila sau ponta, doar ca nu e , nu a fost , nu va fi
    orice pavian, dulap venit pe filiera PSDNLUDMR nu va fi decat o pacaleala

  13. Mai mișto „Marea fofilare” al dlui Tapalaga!

  14. Nu e gol imparatu”. E plin de nesimtire, rupeu si sfidare la adresa popoeului in general. El si cu sotia sunt cadre didactice din invatamantul mediu. Ar trebui sa aibe cunostiinta despre nivelul scazut de salarizare din invatamant, de fapt un nivel de nesubzistenta in cazul invatamantului prescolar si primar chiar mediu.

  15. Se poate face reforma in educatie, numai ca nu se vrea, clsa politica nu are nevoie de oameni educati, un om educat nu poate vota asemenea partide politice, nu poate fi cumprat cu mite electoralede tipul ajuroarelor pentru pensionari