G4Media.ro

Illinois este cel de-al patrulea stat american care introduce studierea obligatorie a…

Illinois este cel de-al patrulea stat american care introduce studierea obligatorie a istoriei LGBTQ în școală. Ce spun criticii inițiativei

Illinois a devenit cel de-al patrulea stat american unde a devenit obligatoriu ca istoria persoanelor LGBTQ (Lesbian, Gay, Transgender, Bisexual si Queer) sa fie predată în școlile publice după ce, la sfârsitul saptamânii trecute, guvernatorul democrat J.B. Pritzker și-a pus semnătura pe o lege adoptată deja de legislativul din stat. Printre altele, documentul afirmă: „Doar în școlile publice, predarea istoriei trebuie să includă un studiu al rolurilor și contribuțiilor persoanelor lesbiene, homosexuale, bisexuale și transgen din istoria acestei țări și a acestui stat.” California, New Jersey și Colorado au adoptat și ele legi similare. Criticii inițiativei susțin însa că aceste legi încalcă drepturile religioase ale părinților, libertatea de exprimare și echivalează cu îndoctrinarea copiilor.

Guvernatorul J.B. Pritzker a semnat legea 246 vinerea trecută. Proiectul de lege fusese introdus în Camera Reprezentanților din Congresul din Illinois de către democrata Anna Moeller cu intenția declarată de modificare a codului școlar pentru a adăuga o programă de istorie mai incluzivă. Documentul prevede că rolul și contribuțiile persoanelor LGBTQ în istoria Americii și a statului Illinois să fie predate de-acum înainte în mod obligatoiu în școlile publice din stat.

„Unul dintre cele mai bune moduri de a depăși intoleranța este prin educație și expunere la diferite persoane și puncte de vedere,” a declarat senatoarea democrată Heather Steans, care a sponsorizat proiectul de lege. „Un curriculum inclusiv nu va învăța doar o versiune exactă a istoriei, dar va promova și acceptarea comunității LGBTQ.”

Documentul prevede, de asemenea, că toate manualele „autorizate să fie achiziționate (adică cele cumpărate cu bani publici) trebuie să includă rolurile și contribuțiile tuturor persoanelor protejate în conformitate cu Legea privind drepturile omului din Illinois și trebuie să fie nediscriminatorii în ceea ce privește oricare dintre caracteristicile prevăzute de lege,” adică să nu fie discriminatorii pentru niciun gen particular sau orientare sexuală.

„Sper că învățarea elevilor despre contribuțiile valoroase pe care le-au adus persoanele LGBTQ de-a lungul istoriei va crea un mediu mai sigur si cu mai puține incidente de hărțuire,” a afirmat Steans. „Copiii și adolescenții LGBTQ vor putea, de asemenea, să câștige noi modele de urmat care să împărtășeasca experiențe de viață cu ei.”

Legea fusese aprobată deja de Senatul și Camera Reprezentanților din Illinois la începutul acestui an, urmând să între în vigoare la 1 iulie 2020.

CNN scrie că, în prezent, școlile din Illinois trebuie să învețe elevii despre rolul și contribuțiile afro-americanilor și ale altor grupuri etnice, precum și despre istoria femeilor, istoria mișcării sindicale și istoria dizabilității.

Equality Illinois, care este cea mai mare organizație de advocacy pentru drepturile civile LGBTQ din statul Illinois, a susținut proiectul de lege și a spus că programa școlară poate avea un „efect pozitiv asupra imaginii de sine a elevilor și îi va face pe colegii lor să fie mult mai toleranți.”

Equality a spus că între subiectele care vor fi adăugate la noul curriculum se vor număra cele legate de prima organizație națională pentru drepturile homosexualilor (The Society for Human Rights, formată în 1924 la Chicago) și Sally Ride, prima femeie din America care a zburat în spațiu și care a fost lesbiană.

Illinois a devenit astfel cel de-al patrulea stat american, după California, New Jersey și Colorado, care face obligatorie predarea istoriei LGBTQ în școlile publice. Situația este una delicată, iar specialiștii au precizat că, la nivelul Statelor Unite, istoria LGBTQ nu este deseori introdusă în curriculumul școlar. Potrivit unui studiu realizat în 2016 de GLSEN, un grup național de advocacy pentru elevii si studenții LGBTQ, puțin sub un sfert dintre elevii americani intervievați au declarat că au învățat despre subiecte legate de LGBT în clasele lor.

De exemplu, cercetarea GLSEN a dezvăluit că, în unele state, profesorii se confruntă cu restricții privind modul în care pot discuta probleme de gen și sexualitate în clase. Șase state au legi curriculare anti-LGBT care se aplică educației de sănătate sexuală. Susținătorii inițiativelor LGBTQ spun că modul în care sunt scrise aceste legi permite ca ele să fie aplicate greșit în alte părți ale vieții școlare, cum ar fi în cazul programei privind alte cursuri sau activități extracurriculare, asa cum e Gay-Straight Alliance, o organizație comunitară existentă în Statele Unite și Canada, menită să ofere un mediu sigur elevilor și studenților LGBTQ.

Recent însă, tot mai multe state americane au început să promoveze inițiative pro-LGBTQ. În aprilie, Arizona a abrogat o lege care interzicea profesorilor să ofere instruire academică care „promovează un stil de viață homosexual.” Statele New Jersey și Colorado au adoptat în acest an legi care impun școlilor publice să predea istoria LGBT, în timp ce alte state au relaxat și ele o serie de legi restrictive la adresa minorităților sexuale.

California a fost primul stat care a adoptat o lege privind modificarea programei școlare pentru a include figurile LGBTQ. Activiștii speră să copieze exemplul Californiei și în ceea ce privește alte state, mai ales în chestiunea conținutului manualelor școlare și a felului în care profesorii pot introduce aceste subiecte în clase. În acest context merită menționat că, deși California a aprobat legea prin care a impus istoria LGBT în 2012, departamentul de educație din Sacramento nu a creat standarde pentru acest subiect decât în 2016, iar implementarea lor a început un an mai târziu.

Ce afirmă criticii
Așa cum era de așteptat, adoptarea legii 246 de către statul Illinois a fost criticată de o parte a politicienilor și opiniei publice locale. De exemplu, după ce Camera Reprezentanților din Illinois a aprobat proiectul legii 246 în luna martie a acestui an , congresmanul republican Tom Morrison a declarat pentru NPR: „Iată ce au spus părinții din districtul meu: Cum sau de ce este relevantă sexualitatea sau identificarea de gen a unui personaj istoric? Mai ales când vorbim despre istoria predată în grădiniță și școala elementară.”

O poziție mai agresivă a adoptat primarul din Barnegat (New Jersey), Alfonso Cirulli, care a criticat legea adoptată de Congresul din statul său. „Guvernul nu are dreptul să-i învețe pe copiii noștri moralitatea,” a declarat oficialul. Acesta s-a referit și la faptul că părinții care sunt împotriva acestui tip de subiect nu au posibilitatea de a-și retrage copiii de la cursurile unde vor fi predate subiecte LGBT. Cirulli a afirmat: „niciun grup nu are dreptul să-i oblige pe ceilalți să-i respecte convingerile, să-i priveze de drepturile lor protejate de Primul Amendament și să elimine drepturile părinților referitoare la cum e moral să-și crească copiii… Acest lucru calcă în picioare drepturile oferite de Primul Amendament, în special libertatea religioasă.”

Cirulli, care a fost director adjunct de școală, a declarat că este de datoria sa să-i protejeze pe locuitori și a numit mișcarea politică LGBT „un afront la adresa atotputernicului Dumnezeu.” El a îndemnat rezidenții să-i preseze pe guvernatorul Phil Murphy și pe membrii legislativului din New Jersey pentru a anula legea adoptată la 31 ianuarie.

Cirulli a spus că legea curriculumului încalcă drepturile religioase ale părinților, libertatea de exprimare și echivalează cu îndoctrinarea copiilor.

„Am trecut peste granița absurdului,” a afirmat oficialul, adaugând că Dumnezeu îi va trage la răspundere pe politicieni pentru adoptarea unor astfel de legi. „Acum este momentul ca cei drepți să se ridice în favoarea drepturilor lor,” a spus el, susținând că „e treaba părinților, nu a guvernului” să-și educe copiii în spiritul moralității.

Democrații și activiștii liberali l-au acuzat pe primar că își depășește puterile cu aceste afirmații, însă acesta a afirmat: „Nu am vreo intenție de ură sau de intoleranță. Fiecare are dreptul să-și trăiască viața așa cum dorește, dar niciun grup nu are dreptul să-i oblige pe ceilalți să se conformeze convingerilor sale.”

Foto: G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

37 comentarii

 1. Americanii devin tot mai prosti pe zi ce trece….

  • E vorba aici de statul Illinois, stat preponderent Democrat. Este de altfel și statul de unde provine fostul președinte Barack Obama. În niciun caz nu poți generaliza treaba asta la întreg teritoriul Statelor Unite.

 2. Inca o chestie.
  Defapt acronimul corect e LGBTQIAPK
  Probabil peste cativa ani o sa ramanem fara litere.

  Prea multi retardati mintali pe lumea asta. Retardati mintali care au ajuns sa ne conduca

 3. Mare politician care vrei sa fi presedinte daca peste vreo 2 ani Romania va fi pregatita pentru parteneriat civil peste 3 sau 4 ii invatam pe copii ca familia traditionala este invechita si ajung minoritati?
  Ai tupeul sa te dai tanar si inteligent? Rusine sa iti fie!
  Nu sunt postac si nici tampit, iar goana ta dupa voturi ma ca face sa votez psd dar niciodata usr!

  • ”Sa votezi psd, dar niciodata usr”??? Da-i drumul, postacule, ca tu votezi psd din start, nu mai veni pe-aici cu mizeriile tale!

  • Îl apreciez enorm pe Nicușor. O apreciez pe franțuzoaică. Îi apreciez pe usristi pentru multe chestii. Una f importantă: obsesia (extraordinar de buna) pentru statul de drept. Mă disperă la culme că s-au poziționat fățiș pro LGBT și alte litere.

  • Duduie cred ca ura te orbeste si prostia se plateste.
   Am votat usr ca sa ai dumneata ce improsca cu noroi .
   Mai hine te-ai evalua si ai gandi in loc sa vomiti porcarii.

  • Oare de ce toti postacii care se declara patrioti au carente grave la scrierea in limba romana?
   Lipsa unui sistem de valori, oportunismul si ticalosia se pare ca fac mereu pereche cu incultura si agramatismul.
   “Sa fi” se scrie cu doi de i stimabile roman.

 4. S-a intors lumea pe dos!
  Exista carti (una se cheama „Istoria sexuala a omenirii”) despre marile personalitati din istorie si din arta care au facut parte din categoria astora, deci cine e interesat poate sa citeasca astfel de carti (eu am citit-o cu multi ani in urma), dar nu sa fie introduse in programa scolara.
  Ma tem ca suntem condusi din umbra de oameni cu deviatii sexuale.
  Repet: s-a intors lumea pe dos.

 5. Pendulul a trecut de partea cealalta. 🙁

  Orice fel istorie este o povestire a cuiva. Nu exista prezentari obiective ale faptelor. 💡

  Greu de demonstrat ca mari personalitati au creat ceva din cauza ca apartineau LGTB si nu in ciuda faptului ca apartineau LGTB.

  Pe de alta parte, peste tot Statul incearca sa indoctrineze copiii dar nu prea reuseste, pentru ca realitatea ii da cu rigla peste degete. Vezi manipularea cu romanii sunt harnici si ospitalieri si episoadele cu terenurile in pârloagă si scandalurile impotriva taberelor de imigranti din 2 Mai si Tulcea (parcă). 😉
  Inafara de guvern, invatatori si profesorii de romana, mai declara careva ca romanii sunt harnici si ospitalieri?! 😈

 6. „…guvernatorul democrat J.B. Pritzker și-a pus semnătura pe o lege adoptată deja de legislativul din stat. „–> Cui ii pasa de orientarea sexuala a unui mare artist sau om de stiinta, de exemplu? Asta considera domnul senator DEMOCRAT ca este cel mai important? Asa crede el ca lumea va fi mai toleranta cu acesti oameni anormali? Incep sa cred ca pana la urma democratia are din ce in ce mai multe proleme.

  • Daca nu-ti place democratia, incearca dictatura! Dar tu alegi deja asta, postacule mike!
   PS. Bineinteles ca americanii se scrantesc la cap de-atata bine, mai bine le-ar da trump de facut un razboi ceva prin lume, o ocupatie serioasa, nu SF de tipul ”istoria lgbtq”.

  • Doamna Gabriela, istoria LGBT……. nu este impusă de Trump, ci de obamisti, hilarsti, democrati (in sensul partidul democrat)

  • Stiu, postace Emil, ma gandeam la o solutie mai buna pentru orizontul gandirii americanului de rand, ca sa nu se mai scarpine, daca nu-l doare!

  • Cucoana democratia nu inseamna SA ABEREZI SI SA FII CONTRA FIRII, CI AUTOCONTROL SI AUTOEDUCATIE!
   Bati campii si daca votantii USR au ajuns ca dumneata mai bine votez UDMR DESI NU AM STROP DE SANGE MAGHIAR in mine.

 7. Pai asta este si ce ne asteapta si pe noi. Inevitabil. Nu a-ți auzit despre programul de „educare” a părinților in Romania finantat de ONG-uriile lui Sosos care asteata sa fie implementat. Votați USR!!!

  • Postac scarbos, cara-te cu sorosul tau de-aici!
   PS. Aa, si apropo, invata gramatica, bai agramatule, se scrie ”ati”, nu ”a-ti”! Doamne, chiar asa de grea e gramatica asta a limbii romane, de va impiedicati ca idiotii la toate maruntisurile? Daca v-as angaja postaci, eu v-as da intai un test la gramatica, da’ cine sa va dea la psd un test de gramatica, madam prim-ministru?

  • Am scris cu greseli gramaticale, dar important este ca asta este viitorul nostru, cel care este parcurs acuma de SUA si UE – parteneriate gay, dupa casatorii, urmeaza adoptii, pe urma se intra in scoala – nu asta se intampla dincolo? Putem sa facem ceva? nu cred. Votati USR.

  • Are dreptate. Nu il injurati. Nicusor Dan a inceput pentru prima data sa stranga semnaturi la Green Hours, exact in epicentrul sorosismului romanesc. Factura neomarxista a USR-ului este clara. Inseamna ca toti sunt de extrema stanga? Nu, pentru ca acest partid este in cea mai mare parte instrumentalizat de securisti. Daca ar fi doar pe puterea sorosistilor si pe viziunea extrema a lor intr-o societate romneasca totusi sceptica, totul s-ar reduce la ceva de cafenea.

 8. Mulți românaşi paranoici şi fricoşi pe aici….vă e frică tare de ghei? :))))))))

  • Da.
   Bănuiesc că ție îți place. Să o iei. Poftă bună.

  • Mi-e frica de ghei? Treaba lor ce fac ei în camera lor, tine-o privat. Uită-te la declinul imperilor. Când liderii s-au gheizat, au luat-o pe țeavă in jos. (Nici o conotație gheie)

  • Era fain încă un i la imperiile ălea. Sau un y ca il iau de la ghei

  • Bai cumetre, comunitatile lgbtq sa existe, dar sa nu ajunga sa rescrie istoria din puncte false de vedere. Ce treaba are istoria cu aceste comunitati? SUA are 50 de state, doar 4 au luat-o razna cu nebunia asta de gen. Auzi ce sucita argumentare, facem ”istoria” lgbtq, sau ”istoria” dizabilitatii, ca sa luptam impotriva intolerantei oamenilor?? Nu asa se lupta impotriva intolerantei, impartind pe categorii intoleranta. Omul care este intolerant fata de o minoritate, absolut sigur este si fata de altele. Ca stat, trebuie sa protejezi minoritatea, insa nu aruncand in confuzie generatiile si incurajand aiureli de genul : inca nu m-am hotarat ce vreau sa fiu, fata sau baiat!!!

 9. Dragii mei,
  Asa e, pacat mare e acela de a avea inclinatii LGBT si doar eu stiu cata smoala irosesc ca sa-i fierb pe toti! Am insa cosmaruri noaptea cand ma gandesc cati oameni importanti am fost nevoit sa bag la cazan:
  -Iulius Cezar
  -Platon
  -Leonardo da Vinci
  -Johann Wolfgang von Goethe
  -Oscar Wilde
  -Hans Christian Andersen
  -Piotr Ilici Ceaikovski
  -George Washington
  -Freddie Mercury

  PS. Ocupati-va mai mult de marile probleme ale planetei (incalzirea globala, cursa inarmarii, explozia demografica) si nu va mai pierdeti in amanunte, care v-au insotit existenta inca de la inceputul vremurilor…! Stiti doar proverbul :”…tara piere si baba se piaptana…”

  • Ceaikoviski era homosexual, dar nu mergea la Pride Parade. Nu era mandru de asta. Toata viata l-a chinuit ca are aceasta patima. Ceaikovski nu este un exemplu despre cat de grozavi sunt homosexualii, cat despre tragedia de a fi unul dintre ei…

  • Stimate esti cumva urmasul Freddy combinat cu Platon?
   Esti nascut din spuma marii?
   Nu ti-e rusine sa sustii ceva ce tu insuti nu ai experimentat?
   Farisei de 2 lei nascuti Din BARBAT SI FEMEIE care va descoperiti aparatorii lumii.

  • Sa-mi fie rusine sa va indemn sa va ocupati mai atent de problemele grave cu care se confrunta planeta, probleme care odata scapate de sub control pot duce la cresterea numarului celor cu dezechilibre de tip homosexual…?
   @un roman, iti pui si tu macar putin capul la contributie sau ai hotarat sa te lasi in continuare condus de ura de care Inchizitia ar fi fost mandra..?

  • Prietene te-as intreba cate rate ai si carduri de credit si dupa aceea sa vorbesti!
   Lacomia ucide si ai un nickname care spune mai mult decat vrei tu sa ne spui.
   Drum bun si sa nu uiti niciodata cine crezi ca esti atunci cand vei da socoteala.

  • That ecalated quickly.
   Domnule un roman, pastrati-va calmul, o sa ajungeti si dvs. sa dati socoteala si ura pe care o manifestati s-ar putea sa cintareasca greu. Nu mai improscati, faceti si dvs. cele de cuviinta – rugati-va, sperati, credeti, iubiti – pentru ca in lipsa acestora, socoteala de acasa chiar nu o sa se potriveasca cu cea din piata. Oricum, s-ar putea sa va dau un spoiler, pare ca e groasa!

  • Daca Adevarul si Opinia inseamna ura doar pentru ca am alta parere , atunci va salut si va las sa judecati cum doriti!
   Mi-as dori sa urasca toti ca mine pentru ca lumea ar arata total diferit!
   Succes in lumea internetului care arata o fata nevazuta si extrem de complicata!
   Din pacate extrem de urata!
   Good luck , ma voi retrage printre cei ce vor sanctiona prin vot derapajele si atat!
   Nu are rost sa imi pierd timpul aiurea!

  • Dvs. ziceti ca manifestati (sau spuneti, putem discuta si pe alegerea termenilor) “Adevar”. Aici e o problema care poate fi abordata in multe paradigme. Cred ca in paradigma crestina, ptr ca inteleg ca la aceasta va raportati, comiteti un act de trufie. Mai mult de atit, cred ca unul singur se ocupa cu Adevarul, si acela nu sinteti dvs, mai putin daca pretindeti ca sinteti vreun dumnezeu, lucru care iar nu e in regula. Sa imi spuneti totusi daca ne referim la alte paradigme, ptr ca se schimba si argumentele, dar va asigur ca, la sfirsit, veti afla unul si acelasi lucru: ce ziceti ca manifestati(sau spuneti) nu are nicio treaba cu “Adevarul” si nici cu adevarul (mai mic).
   Mai bine ramineti la ideea ca manifestati opinii (tot asa, mai mici). Iar opiniile sint de toate culorile curcubeului.
   Si aveti grija la ce va doriti, s-ar putea sa nu va dati seama ca mase critice de oameni care urasc au produs intr-adevar lumi care aratau total diferit, dar sincer sa fiu nu imi aduc aminte de niciuna dreapta.
   Va salut, fiti mai rezonabil si mai tolerant in viata asta si daca o sa vi se para ca nu a avut niciun rost, puteti sa fiti nasol in cealalta 😉

 10. Tema face parte dintr-un berbec politic care are ca scop acapararea de cât mai multă putere prin racolarea idioților utili din societate.

 11. Se dorește nivelarea și uniformizarea gândirii. O globalizare etica corecta politic.
  O aparenta grija pentru minorități.
  In final copiii din toate țările ,,civilizate ” vor ajunge să îi discrimineze pe cei care au alta opinie decât cea pro LGBT.
  E o alta forma de dictatură. Se face confuzi e intenționată între discriminare și dreptul la libera opinie.
  O opinie contrară înseamnă discriminare doar daca duce la incitarea la ură împotriva unei comunități.
  Cu timpul copiii nu vor mai face diferența și vor tăcea de frică să nu fie etichetați ca homófobi, retrograzi, medievali.
  Trăiască democrația prost înțeleasă!
  Vivat USSR! (Urmează să sugrumăm România)

  • Nu intreb pe nimeni ce face in dormitor daca dau un covrig sau cer ajutor.
   Prost e cel ce viseaza ca minoritatile vor putea dicta la infinit. Eu tolerez si inteleg dar vor veni unii care nu vor fi asa de fraieri. De fapt cum as putea sa fiu contra educatiei mele crestine, asa plina de lacune cum este?!
   Cum sa ma uit in ochii bunicii si sa ii spun ca ru votez avangardisti pentru ca asa e cool acum?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.