G4Media.ro

Identitatea șefului unei unități de elită a spionajului israelian, dezvăluită dintr-o eroare…

Sursa foto: Jaafar ASHTIYEH / AFP

Identitatea șefului unei unități de elită a spionajului israelian, dezvăluită dintr-o eroare de securitate online/ O carte scrisă sub pseudonim a dezvăluit contul Google al lui Yossi Sariel, șef al Unității 8200 și arhitect al strategiei de inteligență artificială

Identitatea comandantului Unității 8200 din Israel este un secret bine păzit. El ocupă unul dintre cele mai sensibile roluri din armată, conducând una dintre cele mai puternice agenții de supraveghere din lume, comparabilă cu Agenția Națională de Securitate a SUA, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, după ce a petrecut mai mult de două decenii operând în umbră, The Guardian a arătat modul în care controversatul șef al spionajului – al cărui nume este Yossi Sariel – și-a lăsat identitatea expusă online.

Această eroare de securitate jenantă este legată de o carte pe care a publicat-o pe Amazon, care a lăsat o urmă digitală către un cont privat Google creat în numele său, împreună cu ID-ul său unic și linkuri către profilurile de hărți și calendar ale contului.

The Guardian a confirmat cu mai multe surse că Sariel este autorul secret al cărții The Human Machine Team, o carte în care oferă o viziune radicală asupra modului în care inteligența artificială poate transforma relația dintre personalul militar și mașini.

Publicată în 2021, folosind un pseudonim compus din inițialele sale, general de brigadă YS, cartea oferă un plan pentru sistemele avansate de inteligență artificială pe care Forțele de Apărare Israeliene (IDF) le-au pus la punct în timpul războiului de șase luni din Gaza.

O versiune electronică a cărții includea o adresă de e-mail anonimă care poate fi ușor de urmărit până la numele lui Sariel și la contul Google. Contactat de The Guardian, un purtător de cuvânt al IDF a declarat că adresa de e-mail nu era cea personală a lui Sariel, ci „dedicată în mod special pentru probleme legate de cartea în sine”.

Sursa foto: amazon.co.uk

Greșeala de securitate este posibil să pună și mai multă presiune asupra lui Sariel, despre care se spune că „trăiește și respiră” informații, dar al cărui mandat la conducerea diviziei de elită a serviciilor de informații cibernetice a FDI a fost plin de controverse.

Unitatea 8200, cândva venerată în Israel și nu numai pentru capacitățile de informații care rivalizau cu cele ale GCHQ din Marea Britanie, se crede că a construit un vast aparat de supraveghere pentru a monitoriza îndeaproape teritoriile palestiniene.

Cu toate acestea, a fost criticată pentru că nu a reușit să prevadă și să prevină atacul mortal al Hamas din 7 octombrie anul trecut asupra sudului Israelului, în care militanții palestinieni au ucis aproape 1.200 de israelieni și au răpit aproximativ 240 de persoane.

De la atacurile conduse de Hamas, au existat acuzații potrivit cărora „orgoliul tehnologic” al Unității 8200 a fost în detrimentul unor tehnici mai convenționale de culegere de informații.

În războiul din Gaza, IDF pare să fi îmbrățișat pe deplin viziunea lui Sariel asupra viitorului, în care tehnologia militară reprezintă o nouă frontieră în care IA este folosită pentru a îndeplini sarcini din ce în ce mai complexe pe câmpul de luptă.

Sariel a susținut în cartea publicată în urmă cu trei ani că ideile sale despre utilizarea învățării automate pentru a transforma războiul modern ar trebui să devină mainstream. „Trebuie doar să le luăm de la periferie și să le livrăm în centrul scenei”, scria el.

Una dintre secțiunile cărții anunță conceptul unei „mașini de ținte” cu inteligență artificială, ale cărei descrieri se aseamănă foarte mult cu sistemele de recomandare a țintelor pe care se știe acum că se bazează FDI în bombardamentele sale asupra Gaza.

În ultimele șase luni, IDF a desfășurat mai multe sisteme de sprijinire a deciziilor bazate pe inteligență artificială, care au fost rapid dezvoltate și perfecționate de Unitatea 8200 sub conducerea lui Sariel.

Printre acestea se numără Gospel și Lavender, două sisteme de recomandare a țintelor care au fost dezvăluite în articolele publicației israeliano-palestiniene +972, ale publicației sale de limbă ebraică Local Call și ale cotidianului The Guardian.

IDF afirmă că sistemele sale de inteligență artificială sunt menite să ajute ofițerii de informații umane, care trebuie să verifice dacă suspecții militari sunt ținte legitime în conformitate cu dreptul internațional. Un purtător de cuvânt a declarat că armata a folosit „diferite tipuri de instrumente și metode”, adăugând: „Evident, există instrumente care există în beneficiul cercetătorilor de informații care se bazează pe inteligența artificială”.

Mașină cu ținte

Miercuri, +972 și Local Call au făcut publică legătura dintre Unitatea 8200 și cartea scrisă de un general de brigadă cu nume misterios YS.

Se înțelege că Sariel a scris cartea cu permisiunea IDF după un an ca cercetător invitat la Universitatea Națională de Apărare a SUA din Washington DC, unde a prezentat argumente în favoarea utilizării IA pentru a transforma războiul modern.

Destinată comandanților militari de rang înalt și oficialilor din domeniul securității, cartea articulează un concept de „echipă om-mașină” care urmărește să realizeze o sinergie între oameni și IA, mai degrabă decât să construiască sisteme complet autonome.

Cartea reflectă ambiția lui Sariel de a deveni un „lider de opinie”, potrivit unui fost oficial al serviciilor de informații. În anii 2000, el a fost un membru de frunte al unui grup de spioni cu preocupări academice, cunoscut sub numele de „Corul”, care a militat pentru o revizuire a practicilor serviciilor de informații israeliene.

Un articol al presei israeliene sugerează că, în 2017, el era șeful serviciilor de informații pentru comandamentul central al IDF. Ridicarea sa ulterioară în funcția de comandant al Unității 8200 a însemnat o aprobare din partea instituției militare a viziunii sale tehnologice pentru viitor.

Sariel se referă în carte la „o revoluție” din ultimii ani în cadrul FDI, care a „dezvoltat un nou concept de război centrat pe informații pentru a conecta serviciile de informații cu luptătorii de pe teren”. El pledează pentru a merge și mai departe, fuzionând complet informațiile și războiul, în special atunci când se desfășoară operațiuni de țintire letală.

Într-un capitol al cărții, el oferă un șablon pentru modul de construire a unei mașini de țintire eficiente care să se bazeze pe „date mari” pe care un creier uman nu le-ar putea procesa. „Mașina are nevoie de suficiente date privind câmpul de luptă, populația, informații vizuale, date celulare, conexiuni la rețelele de socializare, imagini, contacte de telefon mobil”, scrie el. „Cu cât sunt mai multe date și cu cât sunt mai variate, cu atât mai bine”.

O astfel de mașină de ținte, spune el, s-ar baza pe modele complexe care să facă predicții construite „pe o mulțime de caracteristici mici și diverse”, enumerând exemple precum „persoanele care sunt cu un membru Hezbollah într-un grup WhatsApp, persoanele care își iau telefoane mobile noi la câteva luni, cele care își schimbă frecvent adresele”.

El susține că utilizarea inteligenței artificiale pentru a crea potențiale ținte militare poate fi mai eficientă și poate evita „blocajele” create de către oficialii serviciilor de informații sau de soldați. „Există un blocaj uman atât pentru localizarea noilor ținte, cât și pentru luarea deciziilor de aprobare a țintelor. Există, de asemenea, blocajul legat de modul de procesare a unei cantități mari de date. Apoi, există un blocaj al conectării informațiilor la foc”. El adaugă: „O echipă formată din mașini și investigatori poate face să explodeze acest blocaj.”

Divizarea informațiilor

Dezvăluirea breșei de securitate a lui Sariel vine într-un moment dificil pentru șeful serviciilor de informații. În februarie, acesta a fost supus unui control public în Israel, când ziarul israelian Maariv a publicat o relatare a reproșurile din cadrul Unității 8200 după atacurile din 7 octombrie.

Sariel nu a fost numit în articol, care se referea la comandantul Unității 8200 doar ca „Y”. Cu toate acestea, rarele critici publice au scos în evidență o divizare în cadrul comunității israeliene de informații cu privire la cel mai mare eșec al acesteia din ultima generație.

Criticii lui Sariel, potrivit articolului, consideră că prioritatea acordată de Unitatea 8200 tehnologiei „captivante și captivante” în detrimentul metodelor de informații mai de modă veche a dus la dezastru. Un oficial veteran a declarat ziarului că unitatea condusă de Sariel „a urmat noua bulă a serviciilor de informații”.

La rândul său, Sariel le-ar fi spus colegilor că ziua de 7 octombrie îl va „bântui” până în ultima sa zi de viață. „Îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat în cel mai profund sens al cuvântului”, a spus el. „Am fost înfrânți. Eu am fost învins”.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează