G4Media.ro

Ideea construirii unui zid la graniţa cu SUA, discutată din nou în…

Ideea construirii unui zid la graniţa cu SUA, discutată din nou în Canada

Pentru a doua oară în mai puţin de o lună, ideea construirii unui zid la graniţa dintre Canada şi Statele Unite – care să stopeze imigranții ilegali care trec frontiera dintre cele două ţări pentru a solicita azil pe teritoriul canadian – a fost vehiculată în spaţiul public din Canada. De data aceasta, un jurnalist de la publicaţia Toronto Sun este cel care a vorbit despre „ideea nebunească” de a construi un zid pe Roxham Rd., un drum care traversează graniţa dintre cele două state şi care este folosit de cei care încearcă să ajungă în Canada. În urmă cu câteva săptămâni, liderul Parti Quebecois (PQ), Jean-François Lisée, avansase aceeaşi idee. Confruntată în ultima perioadă cu un număr semnificativ de imigranţi ilegali, Canada respinge un număr tot mai mare de cereri de azil din partea persoanelor care au trecut ilegal granița de sud, iar guvernul condus de premierul Justin Trudeau încearcă să descurajeze şi chiar să blocheze miile de persoane care vin din Statele Unite ca să solicite statut de refugiat.

Potrivit jurnalistului de la Toronto Sun , zidul ar trebui ridicat pe Roxham Rd., în zona Hemmingford din provincia Quebec. Drumul de ţară traversează frontiera dintre cele două ţări, fiind situat la mică distanţă de punctele de frontieră Saint-Bernard-de-Lacolle (Quebec) şi Champlain (New York).

Până la începutul anului trecut, în zona frontierei, drumul era tăiat de o bucată de pământ cu iarbă de circa 10 m, iar panouri instalate de autorităţile din cele două ţări indicau faptul că traversarea era ilegală, indiferent că se făcea pe jos sau cu maşina. Din ianuarie 2017, după ce imigranţii ilegali au început să treacă din Statele Unite în Canada, Roxham Rd. a devenit un loc aglomerat, iar autorităţile canadiene au ridicat corturi, toalete mobile şi bucătării de campanie pentru a face faţă miilor de persoane care încearcă să ajungă în Canada. Doar în acest an, cel puţin 7.000 de persoane au traversat graniţa în această zonă, pentru a evita folosirea punctelor de frontieră oficiale, aflate la doar câţiva kilometri în ambele direcţii (Canada acceptă refugiații din întreaga lume, însă nu şi din Statele Unite. O ambiguitate din acordul transfrontalier dintre cele două ţări le permite însă imigranţilor să facă o cerere de azil dacă reuşesc să traverseze graniţa în mod ilegal. Evitarea punctelor oficiale a făcut astfel ca zona Roxham Rd. să devină un loc preferat pentru cei care susţin că fug din America din cauza politicilor anti-imigraţie ale Administraţiei Trump).

În opinia editorialistului, construirea zidului „ar transmite un semnal miilor de oameni care traversează ilegal în Canada că nu ar trebui să treacă ilegal în Canada.” Pentru a-şi justifica propunerea, ziaristul afirmă că zona a devenit o destinație preferată „pentru oricine dorește să evite canalele oficiale,” el menţionându-i pe cei care vin din Yemen, „o țară plină de teroriști,” „persoane acuzate de posesie de pornografie infantilă” sau membri ai grupării internaţionale criminale MS-13.

Influxul de imigranţi ilegali nu pare să se oprească foarte curând, în ciuda apelurilor repetate făcute de oficiali canadieni, îngrijoraţi nu doar de dificultăţile financiare, administrative şi logistice cu care se confruntă, ci şi cu o opinie publică tot mai critică faţă de azilanţi. Serviciile de asistenţă pentru refugiaţi din Quebec sunt copleşite, iar primarul din Toronto, John Tory, a afirmat că solicitanții de azil blochează sistemul de adăposturi din metropolă, costând în jur de 65 de milioane de dolari anual. În plus, agenţii de frontieră de la aeroportul Pearson din Toronto au fost trimişi în Quebec, lucru care va duce la întârzieri la controlul pasagerilor aerieni.

Situaţia a dus la apariţia unor confruntări verbale şi fizice între cei care susţin deschiderea frontierelor şi naţionaliştii care protestează împotriva acestor politici (în urmă cu o săptămână, cele două tabere s-au aflat faţă în faţă în această zonă din Quebec). De asemenea, o serie de articole au vorbit despre cazuri de trafic de persoane şi de cei care încearcă să profite de situaţia disperată a imigranţilor pentru a le lua banii.

„Totul e o harababură,” afirmă ziaristul, criticând guvernul lui Justin Trudeau pentru lipsa de interes în rezolvarea problemei. În acest context, editorialul propune construirea unui zid sau a unui gard de aproximativ 10 km, care să se întindă din Hemmingford până în Lacolle şi care să oprească imigranţii ilegali. În plus, se propune îndepărtarea corturilor şi a locuinţelor mobile, pregătite de autorităţile canadiene pentru găzduirea refugiaţilor. Zidul propus ar putea fi dărâmat după câţiva ani, atunci când lucrurile se vor calma, susţine ziaristul.

În ceea ce priveşte suţinerea pe care ar avea-o ideea sa, ziaristul de la Toronto Sun notează că un politician conservator i-a spus că partidul său nu doreşte să promoveze acest lucru, deoarece solicitanții de azil ar traversa pur şi simplu printr-un alt loc. „Poate că da. Poate că nu. (Propunerea) cel puțin ar trimite un semnal ferm despre imigrația ilegală în această țară.” (Conservatorii au avansat în repetate rânduri ideea declarării întregii frontiere de sud ca punct de trecere oficială, lucru care ar face ca imigranţii să nu mai poată cere azil indiferent de locul prin care trec în Canada. Guvernul Trudeau nu a răspuns acestei idei).

La rândul său, un strateg important din Partidul Liberal – aflat la guvernare – a afirmat că propunerea „are sens.”

Este interesant de menţionat că legea canadiană nu îi consideră „infractori” pe cei care traversează ilegal frontierele ţării pentru a solicita azil. Acuzaţia de traversare ilegală a graniţiei este anulată odată ce persoana respectivă depune o cerere de azil. În discursurile lor, conservatorii canadieni – aflaţi în opoziţie – folosesc expresia de „imigranţi ilegali” pentru cei care traversează ilegal frontiera. Liberalii – formaţiunea de la guvernare – şi NDP, cel de-al treilea partid important din Cana, preferă termenul de „imigranţi clandestini.”

Ideea nu e nouă

În urmă cu câteva săptămâni, liderul Parti Quebecois (PQ), Jean-François Lisée, a afirmat că vrea construirea unui gard între provincia Quebec şi New York. Politicianul a spus că propunerea lui nu se referă la un zid similar cu cel promovat de preşedintele Donald Trump pentru graniţa dintre Statele Unite şi Mexic, ci ar fi mai degrabă „un gard viu de cedri.” Întrebat cine va plăti pentru această construcţie, Lisee a spus glumind: „mexicanii.”

În acelaşi timp, liderul PQ – un partid ce militează pentru independenţa provinciei Quebec de Canada – a declarat că Ottawa ar trebui să renunţe la acordul cu Statele Unite care permite imigranţilor să solicite azil în Canada, aceştia urmând să fie direcţionaţi spre punctele legale de traversare a frontierei. „Nu putem închide Roxham Road până când solicitanții de azil nu au capacitatea de a veni prin punctele de frontieră oficiale. Asta am cerut de un an de zile. Şi Amnesty International cere acest lucru,” a spus Lisée.

Declaraţia liderului PQ a fost sancţionată de ministrul Imigraţiei din Quebec, David Heurtel, care a afirmat că ideea unui gard la frontieră este „simplistă” şi „improvizată,” adăugând că „nu poţi rezolva probleme complexe construind ziduri.”

În primele trei luni din 2018, numărul total de solicitări de azil la nivelul Canadei a fost de 12.682. În total, până la sfârşitul lunii martie, autorităţile canadiene aveau în lucru 48.967 de dosare de azil provenite de la cetăţeni din zeci de ţări de pe glob.

Potrivit celor mai recente statistici, Quebec a primit deja de trei ori mai mulți solicitanți de azil care au traversat ilegal graniţa decât s-au înregistrat în 2017, care a fost un an record. Marea majoritate a celor aproape 25 000 de persoane care au solicitat statutul de refugiat în Quebec anul trecut au folosit Roxham Rd. pentru a traversa ilegal graniţa dintre Canada şi Statele Unite. Numărul mare de refugiaţi a provocat dezbateri aprinse între guvernul federal şi cel provincial despre cine este responsabil şi cine trebuie să plătească pentru aceştia, mai ales că, odată cu venirea verii şi a temperaturilor ridicate, se aşteaptă ca influxul de imigranţi ilegali să crească (estimările vorbesc de 400 de persoane pe zi în această vară).

Noile date au fost făcute publice în contextul în care Canada respinge un număr tot mai mare de cereri de azil din partea persoanelor care au trecut ilegal granița de sud, iar guvernul condus de premierul Trudeau încearcă să descurajeze, să blocheze și să întoarcă mii de persoane care vin din Statele Unite pentru a solicita azil în Canada.

Potrivit datelor publicate de Reuters, din numărul total al solicitanţilor de azil ale căror cereri au fost finalizate în primele trei luni din acest an, 40% au primit statutul de refugiat. În 2017, acest număr a fost de 53%, tendinţa fiind de scădere.

În ultima perioadă, guvernul de la Ottawa și-a înteţit tonul față de solicitanții de azil, avertizând că trecerea ilegală a frontierei nu este un „bilet gratuit” pentru stabilirea în Canada. În urmă cu câteva săptămâni de altfel, oficialii canadieni au căutat să atenueze imaginea primitoare a Canadei pe care guvernul liberal a cultivat-o de la venirea la putere, transmiţând un avertisment direct celor care vor să treacă ilegal frontiera dintre Statele Unite şi Canada. „Traversând frontiera într-un mod care încearcă să eludeze legea sau să se opună unei proceduri adecvate nu este un bilet gratuit pentru Canada,” a declarat atunci Ralph Goodale, ministrul Siguranței Publice. Oficialii consideră că mai mult de 90% dintre persoanele care intră în Canada nu îndeplinesc criteriile pentru a fi considerate refugiați.

Surse: Toronto Sun, National Post, Calgary Sun, Global News, Montreal Gazette, Reuters

Foto: Imigranți ilegali trecând granița din SUA în Canada (Sursa: captură video reportaj CBC)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Asa iti dai seama ce mizerie a ajuns SUA.

    • rusofilule, in articol se vorbeste de faptul ca in canada ajung imigranti ilegali pe care nu ii vrea America si bande infractionale periculoase alungate de Trump. Culmea, nu vrea nici Canada imigranti periculosi in tara! De asta se gandesc canadienii sa faca zid la granita cu SUA.

    • Haha, daca si eu sunt rusofil… Ar trebui totusi sa avem capacitatea de a consemna problemele acolo unde exista, imigrantii ilegali nu mai vor in SUA si trec mai departe inspre Canada, asta nu ma face rusofil, asta ma face un observator al situatiei.

      Daca SUA nu si-ar mai mitui cetatenii cu tax cuts (mai ales bogatanii), si-ar repara autostrazile care se darama, daca ar angaja inspectori pentru barajele hidro, daca ar incepe sa guverneze cu compasiune, atunci n-ar mai fi o mizerie, in timp.

      Momentan, e o tara strict pentru bogati.

  2. da’ să-i pună pe americani să-l plătească. Trump ar fi nevoit să fie de acord, din moment ce se aştepta de la Mexic la acelaşi lucru 🙂