G4Media.ro

Huawei, vizat de programul de guvernare Orban: licitația 5G va respecta memorandumul…

Huawei, vizat de programul de guvernare Orban: licitația 5G va respecta memorandumul de la Washington care interzice de facto participarea companiei chineze la licitație

Programul de guvernare al PNL prevede explicit lansarea licitației pentru licențele de telecomunicații 5G, cu respectarea memorandumului semnat între guvernele român și american la Washington în 20 august 2019. Memorandumul introduce filtre stricte pentru participanții la licitație și, în condițiile actuale, ar interzice intrarea companiei chineze Huawei în licitație.

Ce scrie în programul de guvernare: ”Lansarea licitației pentru licențele 5G, respectând condițiile memorandumului pentru combaterea riscurilor de securitate cibernetică generate de furnizorii 5G, semnat în 20.08.2019, la Washington D.C”.

Ce prevede memorandumul semnat la Washington: ”Evaluarea riguroasă a furnizorilor 5G” trebuie să includă următoarele elemente:

”1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

2. Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente”.

Or, în acest moment, Huawei este supus unui regim de sancțiuni impuse de administrația Trump, ceea ce ar exclude de facto compania chineză de la licitația din România.

În plus, memorandumul arată că cele două guverne adoptă documentul numit ”Propunerile de la Praga” – o declaraţie publicată în cursul Conferinţei asupra 5G şi securităţii la Praga din luna mai 2019 (Citește aici Propunerile de la Praga în engleză).

”Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii andosează Propunerile de la Praga, declarația Președintelui din cadrul Conferinței în domeniul securității 5G de la Praga, ca un pas important în vederea dezvoltării unei abordări comune în domeniul securității rețelelor 5G și asigurarea unui ecosistem 5G sigur și dinamic. Propunerile de la Praga subliniază necesitatea ca rețelele 5G să fie construite pe baza competiției libere și corecte, transparenței și a statului de drept”, arată memorandumul citat.

Reamintim că PNL anunța în martie 2019 că va declanșa o investigație publică privind contribuția Huawei la infrastructura critică. „Avem nevoie să ne protejăm interesele strategice și există multe suspiciuni”, a declarat la acel moment pentru Reuters deputatul PNL Pavel Popescu, care face parte din Comisia pentru tehnologia informației a Camerei. „Este extrem de urgent să blocăm orice tranzacții publice, contracte, licitații cu compania chineză”, a spus el.

Foto: Facebook / Huawei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. E mai ieftin sa se aplice direct ce spun sefii de la Washington. Economie de posturi in bugetul Romaniei.

  2. Cea mai mare tampenie sa blochezi 5g dar asa e cand vrei sa pupi papucii stapanului.

    • Vorbești ca să te afli in treabă. Huawei este o companie controlată de statul chinez și utilizată ca instrument pentru spionaj și pentru destabilizarea piețelor. Cumpărând produsele lor, nu facem altceva decât să susținem aceste abuzuri ale Chinei. Poate mai trecem și prin creier comentariile înainte de a le posta…

    • nu te dezminti. prostii pana la capat. nu interzice nimeni 5g. interzice un producator de echipamente. care producator de echipamente e condus de facto de guvernul unei tari unde drepturile omului sunt praf in ochi. trecand peste asta, ramane ideea ca sunt alti producatori cu care operatorii romani isi pot face retele 5g. dar numai tu puteai deduce ca se opreste licitatia pe 5g.

    • NSA, SUA, ce va spune despre „Drepturile Omului” ? (Mult sarit parleazul granitelor lor. De microfoanele din Parlamentul European, la fel, a uitat absolut toata lumea(eu fiind un nimeni, nu ma pun). Hai cu Drepturile !

  3. Ba boul baltii toata UE are contracte cu Huawei dar ce sa stie unul spalat pe creier de Trump.

  4. Bun lobby SUA. Nici in ziua de azi SUA nu a dat un raport oficial pentru acuzatiile contra Huawei. Dar e ok, banul spune tot.

  5. O magarie, marca Americana. Se oftica ca nu le pot taia fata. Dar de NSA n-a mai vorbit nimeni. Si NSA au fost mai talentati decat toti chinezii. Sa ne fileze americanii in continuare ca ei stiu ce-i mai bine pt. noi …

  6. Germania tocmai a inclus Huawei pe lista companiilor care vor putea participa la 5G, rezistand mofturilor lui Trump. Dar, na, peneleul moare dupa valorile promovate de Trump.
    Huawei are centrul din Europa chiar in Romania, e absurd sa dai cu piciorul la locuri de munca cu inalta calificare si la preturi mai bune pentru echipamente.
    Mai bine platim de 3 ori mai mult sa ne spioneze altii :).
    Trebuie sa fii naiv sa crezi ca daca o fac chinezii, nu o fac si altii.

    • Pai e dovedit ca americanii au facut-o cu obraznicie crasa. Huawei chiar livreaza materiale de calitate si daca e adevarat ce spui legat de Germania, adauga inca o dovada la faptul ca romanii sunt niste lingai cretini. „Memorandumul”. Unii mananca si beau bine si altii platesc. Misto rau Democratia, e geniala.

    • Cine susține că „mofturile” americanilor sunt exagerate, nu știe nimic despre China și despre cum fac orezarii așa zise afaceri. In primul rând, chinezii nu dezvoltă tehnologie, ci o fură. O fură de la firmele occidentale care o creează și sunt obligate să se asocieze cu firme chineze pentru a putea activa pe piața asiatică. Ulterior, firmele chineze „creează” propriile produse, pe care le vând uneori sub costul de producție, Marketing și logistică, susținuți financiar masiv de guvernul chinez, cu scopul de a falimenta companiile occidentale concurente. Acesta este nivelul de afaceri chinezesc și este cunoscut de ani de zile. În paralel, fură și pe cale directă, prin spionaj, iar aici sunt cunoscute și cazuri de tehnologie militară. Așa că, oricât de imbecil ar fi Trump, pe acest subiect are din păcate dreptate. Problema este că masuri trebuiau luate acum 20 ani, dar deh – ne-a plăcut să consumăm fără să fim nevoiți să fabricăm efectiv nimic.
      În ceea ce privește decizia Germaniei de a accepta tehnologie Huawei, este de fapt decizia cancelarului și nu este apreciată nici măcar în propriul partid, așa că rămâne să vedem ce va ieși din toată afacerea asta. În esență, este bazată strict pe interese economice pe termen scurt, dar cu efecte potențial negative mult mai serioase pe termen lung. Oricum, până nu este desemnat un câștigător, comentariile pe aceasta temă sunt cam de prisos.

  7. Numai azi avem doua articole despre amicii cu ochi oblici:
    https://www.g4media.ro/china-a-blocat-accesul-la-aproximativ-un-sfert-dintre-site-urile-straine-de-stiri.html
    Maine-poimaine vor sa ne blocheze si pe noi, si cu echipament Huawei, care ar fi problema?
    SI mai e si articolul despre TikTok.
    Cu astia vrem noi sa facem PPP pe valea Prahovei? Montenegro le sunt acum datori vanduti si nici macar nu au o autostrada functionala, de colo pana dincolo.