G4Media.ro

Hotelieri: Criza forței de muncă în hotelurile din Ungaria este atât de…

Sursa foto: Pixabay

Hotelieri: Criza forței de muncă în hotelurile din Ungaria este atât de mare încât de multe ori directorii fac curățenie

Pe lângă faptul că lipsesc oaspeții, nu există suficienți bucătari și personal de curățenie, a declarat în cadrul unei emisiuni transmise de InfoRádió președintele Asociației Hotelurilor și Restaurantelor din Ungaria.

Hotelierii din Budapesta depun mari eforturi pentru a minimaliza cel puțin pierderile, de exemplu oferă diferite facilități oamenilor de afaceri, a mai spus Tamás Flesch, care a adăugat: ”Acestea sunt acțiuni suplimentare, deoarece o activitate reală nu prea poate să aibă loc în prezent la Budapesta.

Situația este cu totul alta în mediul rural, fiindcă oamenii au început să se orienteze spre destinații interne, astfel că turismul rural în această vară pare promițător. Însă 75-80% din turismul intern este asigurat de ani de zile de locuitorii Budapestei.

În cazul Budapestei trebuie profitat de orice oportunitate, fie prin programul Restart, fie prin diferite acțiuni de marketing lansate de Agenția de Turism din Ungaria, respectiv prin oaspeții interni ai hotelierilor, vizați de ei înșiși, dar fără străini, la nivelul Budapestei nu poate fi făcut un plan din punct de vedere turistic”.

Președintele asociației crede că deocamdată nu vor veni turiști de peste ocean, de aceea trebuie să se bazeze invariabil pe oaspeții europeni, care înainte de pandemie cu noul coronavirus au reprezentat 80-85% din turismul Budapestei.

Tamás Flesch a apreciat drept dramatică situația din industria hotelieră, spunând că lipsa forței de muncă este atât de mare încât de multe ori directorii fac curățenie, și nu sunt nici bucătari, cu toate că încă nu a început cu adevărat migrarea forței de muncă în rândul specialiștilor ungari spre Europa de Vest.

Lipsa mare a forței de muncă poate fi explicată – în opinia lui Tamás Flesch – prin plecarea multor tineri din turism din cauză că există o neîncredere față de acest domeniu.

Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Macar nu aveti imigranti care sa se ocupe de treburile astea. O tara curata, mandra si … ahem … „prospera”. Votati Orban! Votati UDMR!

    • Vită mai ești…

    • Anul trecut au fost concediati multi, horeca avand de suferit. Cu toate astea, turismul intern a explodat, in 2020 inregistrandu-se un adevarat record.
      Anul acesta va fi la fel, lumea fiind vaccinata in proportie de cel putin 55%, mai exista si optiunea sejururilor externe.
      Nu cred ca e vremea sa ne facem griji pentru turismul din Ungaria, romanii care vin de acolo in mare parte sunt multumiti de serviciile oferite.

    • Păi dacă tot nu au forță de munca suficientă si nu vor imiganți don afara UE, să-i ia din România pe toți ungurii care au mai rămas la noi! Așa va fi o situație reciproc avantajoasă pt HU si RO: ei vor avea angajați, iar noi vom scăpa de „găuni” = adica de ungurii de aici.
      Si gata! Iată rezolvarea!

  2. I-au fătat mumele directori? LE PUTE MUNCA? Vor să funcționeze treaba, să muncească!

    • Tu daca erai director munceai?

  3. Hotelierii unguri stiu sa fie sluga clientului.

  4. Ca si in Romania, probabil ca cefele groase i-au tratat pe sezonieri ca pe sclavi. Au trecut timpurile cand spuneau: „Ce, vrei bani mai multi? Am la poarta o suta ca tine sa-ti ia locul”.

    • Corect. Așa făceau gunoaiele pe vremuri. Și ar face-o și mîine dar nu au ocazia.
      DA’ SE MIRĂ CĂ NU AU CLIENȚI, CĂ FUGE LUMEA DE EI….

  5. Pot să aducă lucrători temporari din Venezuela. Cu limba însă o să fie mai greu … Dacă le plătești drumul, le dai salariul minim(dacă există așa ceva în HU) plus cazare și masă, cred că ar veni. Ar trebui sa fim solidari și să „nu ne mai dăm jos din pat” pentru mai puțin de 1000Euro la valoarea de astăzi(mai mult dacă va fi inflație). Când nu mai găsești „negrii pe plantație” e de bine însemnă că oamenii au evoluat financiar.

  6. Eu am auzit că e ușor să faci rost de muncitori necalificați..

    Te așezi cu o undiță pe malul Mediteranei.

  7. La fel in Grecia, la micul hotel de familie unde am stat proprietarii erau in picioare la 5.30-6 si se duceau la culcare pe la 1 noaptea. El era bucatar, fiul tinea contabilitatea, iar ea facea tot ce tinea de administrare, plus ajuta pe toata lumea cu telefoane, excursii, etc. Pe cei 3-4 angajati nu i-am vazut stand vreodata. Au toata vara plin cu clientii ramasi fideli.

  8. Angajatori constipati mintal exista in toate domeniile . Indivizi ce nu sint in stare sa faca schimbarile necesare pentru a multumi clientii si angajatii . Sa puna mina la munca …. O afacere nu functioneaza pe idei fixe .