G4Media.ro

HARTĂ Lista țărilor europene care au impus restricții pentru cetățenii români /…

HARTĂ Lista țărilor europene care au impus restricții pentru cetățenii români / În ce condiții se poate, totuși, intra în unele dintre respectivele state

Mai multe țări din Europa au impus restricții de călătorie pentru intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor români din cauza numărului în creștere de infectări cu coronavirus de la noi.

UPDATE 24 iulie: Persoanelor care sosesc în Italia și care în ultimele 14 zile s-au aflat în România sau au tranzitat România li se aplică obligativitatea supravegherii medicale și autoizolării pentru o perioadă de 14 zile.

UPDATE 23 iulie: Guvernul din Cipru a revizuit condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Cipru și a introdus România în lista țărilor din categoria C, fapt care obligă cetățenii care vin din România și vor să intre în Cipru să îndeplinească mai multe condiții.

UPDATE 17 iulie: Belgia a introdus România în zona portocalie, care presupune că persoanelor le este recomandată intrarea în autoizolare sau cel puțin limitarea contactelor sociale. De asemenea, acestora li se recomandă monitorizarea stării de sănătate, iar în cazul apariției unor simptome specifice pentru infecția cu COVID-19, să se adreseze medicului și să efectueze un test pentru infecția cu COVID-19. Nu există restricții pentru persoanele care călătoresc în interes de serviciu, dar acestea sunt rugate să limiteze deplasările non-profesionale pe teritoriul Belgiei.

UPDATE 16 iulie: Intrarea în Bosnia şi Herţegovina este permisă cetăţenilor statelor membre UE cu condiţia prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

UPDATE 12 iulie: Românii care merg în Ungaria vor fi obligați, începând de miercuri, să intre în carantină pe care o pot părăsi doar după două teste COVID negative, efectuate la interval de 48 de ore.

UPDATE 10 Iulie: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că Guvernul lituanian a hotărât ca începând din data de 13 iulie să interzică accesul pe teritoriul Lituaniei pentru rezidenţii din România. Până acum, românilor care intrau în Lituania le era recomandat să se autoizoleze 14 zile, dar măsura nu era obligatorie.

UPDATE 10 iulie: Și Grecia impune restricții la granițe: se poate intra în țară doar cu test negativ la coronavirus, făcut în ultimele 72 de ore.

UPDATE 9 iulie: Și Olanda a impus noi restricții cetățenilor români, devenind astfel a zecea țară europeană care își ia măsuri de precauție în fața creșterii numărului cazurilor de infecție cu coronavirus din țara noastră.

Totuși, restricțiile impuse de aceste țări nu sunt unitare, fiecare având specificul propriu, potrivit MAE (condițiile de călătorie se pot schimba frecvent; pentru datele la zi consultați site-ul Ministerului Afacerilor Externe):

Austria

Începând cu data de 9 iulie, ora 00.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile. În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, imediat după intrarea în Austria. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro.

De asemenea, există posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria iar în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

Finlanda

Este obligatorie intrarea în carantină timp de 14 zile a tuturor cetățenilor care intră pe teritoriul Finlandei, statul asigurând transportul cetățenilor finlandezi repatriați până la locul de domiciliu pentru a intra în carantină.

Este permisă intrarea în Finlanda a persoanelor care au permis de rezidență în Finlanda, precum și a rezidenților într-un alt stat UE și a persoanelor care se deplasează pentru activități lucrative absolut necesare (vezi aici în ce condiții).

Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda (la toate aeroporturile și porturile) trebuie să se auto-izoleze pentru o perioadă de 14 zile. Pasagerii sunt rugați să completeze un formular de localizare, care le va fi distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc. Excepție de la aceste prevederi fac cetățenii din Irlanda de Nord care intră în Irlanda folosind granița terestră, precum și furnizorii de servicii esențiale ale lanțului de aprovizionare, cum ar fi transportatorii, piloții și personalul maritim. Măsura este în vigoare până la 20 iulie, când va fi reevaluată.

Letonia

Obligația de a se auto-izola o perioadă de 14 zile dupa sosirea în Letonia se impune pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: Suedia, Marea Britanie, România, Bulgaria, Cehia, Monaco și Portugalia.

Lituania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că Guvernul lituanian a hotărât ca începând din data de 13 iulie să interzică accesul pe teritoriul Lituaniei pentru rezidenţii din România.

„Măsura face obiectul unei reevaluări săptămânale, bazate pe evoluţia situaţiei epidemiologice din România”, se precizează în comunicatul transmis vineri de MAE.

Sunt exceptate de la această măsură persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Lituania pentru întoarcerea în ţara de reşedinţă, precum şi alte categorii specifice de persoane, potrivit informaţiilor disponibile pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

Până acum, românilor care intrau în Lituania le era recomandat să se autoizoleze 14 zile, dar măsura nu era obligatorie.

Malta

ATENȚIE! România nu este inclusă în lista țărilor considerate ca destinații sigure. Interdicție totală pentru cetățenii români de a intra pe teritoriul Maltei. Măsura este valabilă până pe 15 iulie

Slovacia

Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul. România este considerată ţară de risc sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia de COVID-19.

Slovenia

Pentru cetățenii proveniți din țări care nu sunt listate pe portalul Institutului Național de Sănătate Publică – România NU se află pe această listă – (aici: https://www.nijz.si/en/list-countries-crossing-national-borders-without-restrictions ) se aplică măsura carantinării sau izolării la adresa declarată timp de 14 zile. „Turismul” nu se află printre excepțiile prevăzute de lege (lucrătorii transfrontalieri și agricultorii care dețin teren în țara vecină, domiciliați pe o rază de maxim 30 km, elevi sau studenți care se deplasează zilnic sau săptămânal în țara vecină, cetățenii care se deplasează din motive medicale și dovedesc că au programare la o unitate sanitară din Slovenia sau alt stat membru UE, cetățenii care doresc să participe la o înmormântare pe teritoriul Sloveniei și dovedesc ziua și ora evenimentului, cu condiția părăsirii teritoriului național în maxim 24 de ore, posesorii de pașapoarte diplomatice acreditați în Slovenia sau care urmează să fie acreditați,   conducătorii autovehiculelor de transport internațional de mărfuri, cetățenii aflați în tranzit spre țara de domiciliu sau altă destinație europeană, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore etc.).

Marea Britanie

Toți românii care intră pe teritoriul Marii Britanii începând cu 10 iulie sunt obligați să se auto-izoleze timp de 14 zile, încălcarea dispoziției fiind pedepsită cu amendă de până la 1.000 de lire sterline. Înainte de a călători, românii vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online care va deveni disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control. De asemenea, va fi necesară descărcarea aplicației NHS de urmărire a contactelor, care va deveni disponibilă pe aceeași pagină web.

Olanda

Cetățenii – indiferent de naționalitate – care vin din România în Olanda le este recomandată ferm de către autoritățile olandeze auto-izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul acestei țări, anunță Ministerul român de Externe, care citează informațiile transmise de autoritățile din Olanda. De asemenea, potrivit Ministerului olandez al Sănătății, toți pasagerii cu vârsta peste 13 ani care pleacă, sosesc sau tranzitează aeroporturile din Regatul Țărilor de Jos, indiferent de țara din care sau spre care călătoresc, au obligația de a completa o declarație de sănătate pe propria răspundere. Personalul din cadrul aeroportului va efectua verificări aleatorii ale pasagerilor, solicitând prezentarea declarației completate și semnate.

“Sunt opt state din UE care au introdus deja măsuri de restricţionare de diverse forme, inclusiv cu obligativitate de autoizolare. Sunt variaţiuni de la stat la stat, nu există un standard omologat. Sunt state care impun această obligaţie de autoizolare, sunt state cum este Lituania, de exemplu, care recomandă autoizolarea, 14 zile sau Slovacia care spune puteţi intra pe teritoriul Slovaciei dacă prezentaţi un test negativ făcut în ultimele patru zile, staţi cinci zile în autoizolare, la finalul celor cinci zile mai faceţi un test care dacă este negativ puteţi călători liber prin Slovacia sau cazul Maltei care interzice complet în momentul ăsta intrarea cetăţenilor români pe teritoriul său. E greu de anticipat dacă vor mai fi şi alte situaţii, dacă vor fi şi alte state care vor introduce România pe o astfel de listă, totul depinde de evoluţia epidemiologică din România”, a anunţat miercuri seară ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

El s-a referit şi la situaţia muncitorilor români din străinătate, spunând că nu au fost multe cereri de asistenţă consulară, fiind cazuri când misiunile diplomatice s-au autosesizat.

“Din păcate, situaţia celor care solicită asistenţa consulară nu este atât de numeroasă, nu avem atât de multe solicitări de asistenţă consulară. Pentru noi este foarte important ca cetăţenii români care se află într-o situaţie de dificultate, indiferent de ipoteza în care se află, inclusiv din această categorie, să ceară misiunii diplomatice, oficiului consular, sprijinul. De foarte multe ori misiunile noastre diplomatice s-au autosesizat, au văzut informări în presă sau au primit informaţii pe alte canale şi au abordat autorităţile locale, regionale, centrale, au intrat în legătură cu asociaţii profesionale, au vizitat fermele sau locaţiile unde s-au întâmplat astfel de situaţii şi au făcut tot felul de demersuri pentru a clarifica situaţia, pentru a obţine un regim de control mai strict, uneori chiar şi pentru a închide spaţii de cazare necorespunzătoare aşa cum s-a întâmplat în Austria într-un caz”, a mai declarat ministrul Afacerilor Externe.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Si daca sunt 10000 pe zi ce or sa faca ne baga la puscarie sa stam izolati?
    Botnita ne-au pus.

    • Daca aveai botnita nu mai puteai latra acum !

    • La 10 mii pe zi multi din cei care se opun masurilor de combatere a raspandirii virusului vor fi amintiti la trecut. Nici pe tine, spârc nu te vad bine.

    • Marea Britanie, adică Farage, Olanda-Finlanda adică obiecţii Schengen. Plus conglomeratul de nostalgii habsburgice Ungaria-Austria. În rest, vina noastră: blocarea disciplinei elementare antivirus de către şmecherii reprezentaţi politic de fosta coaliţie de guvernare. Electoratul are datoria de a sancţiona dur populismul inconştient.

  2. Renate, fa ceva. Sesizeaza CJUE ca imi restrang astia drepturile

    • pe stare de urgenta nu iti restrange nici un drept pt ca nu il ai…cand e stare de urgenta ai numai obligatii….legile prevazute pt drepturile si libertatile fundamentale ale omului nu mai sunt in vigoare de aceea doar in timpul starii de urgenta se poate obliga cetatenii sa stea in casa fara o hotarare judecatoreasca dispusa in baza unui articol prevazut de o lege oarecare etc…
      Ia aminte pt cultura generala!!!

    • Serios?😳😳😳

  3. Legat de Austria: Si daca destinatia finala NU e Austria, ci doar se tranziteaza tara??? Bagati in fata doar ce e negativ, respectiv varianta fatalista! Daca nu aveti informatii complete, nu publicati articolul pana nu va informatii din surse sigure! Altfel nu sunteti diferite de Antene

    • Vezi ca scrie negru-pe-alb: „Potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării NU se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.”

    • Paulica, hai sa îți zic eu: la granița cu Ungaria (unde sunt și vameși austrieci) tre sa dovedești cu acte ca vei fi primit in țara destinație, ca nu vei fi respins : permis de ședere, rezervare hotel, pașaport diplomatic și altele similare! Nu poți, nu treci! Nici ungurii nici austriecii nu vor purtători potențiali de covizi pe cap!😀

    • Austria schimba legislația de luni 27.07. Tranzitul e permis fără oprire (doar benzina) iar cu oprire trebuie test de 72 de ore vechime.

      https://mobil.krone.at/2198500

  4. korekta abordarea. Dar nici noi sa nu ii lasam ca ei au adus virusul aici

  5. Va rog sa-mi spuneti pt.calatorie tranzit Slovakia ce conditii sunt?

  6. Aici sunt multe de spus, an electoral, 2 tururi de scrutin, miza mare,cine va avea majoritate in parlament in urmatorii 4 ani, interese mari,banii de la U E , dar problema mare pentru diaspora romaneasca care lucreaza peste hotare, se loveste mereu in ei, ,, UNDE ESTI TU , TEPES DOAMNE ? E un joc de sah , in care opozitia e tinuta in sah de putere ,si nu poate depune motiune de cenzura,,.Altfel cum se explica ca Romania a devenit focarul epidemiologic al Europei, aici conteaza ce raportezi, ,si o so tina langa continuu….,P.S. politicienii romani se straduiesc sa ne termine ca natie, se intampla de 30 ani ,si continus si scum..

    • Daca ”opozitia” se lasa tinuta in sah, ROMANII CARE FAC OBIECTUL EXPERIMENTULUI SI OSTRACIZARII, CE FAC ?(ostracizare sf [At: DL / E: ostraciza] 1 Îndepărtare a cuiva din viața publică Si: proscriere. 2 Exilare. 3 (Pex) Persecuție. 4 (Fig) Blamare.
      sursa: MDA2 (2010) adăugată de LauraGellner acțiuni )
      ASADAR, ROMANII CE MAI ASTEAPTA ?

  7. dracula.........ne pun si fac ce vor cu noi ptr ca suntem niste cretini....ar trebui sa urmam exemplul SARBILOR

    ne pun si fac ce vor cu noi ptr ca suntem niste cretini….ar trebui sa urmam exemplul SARBILOR

    • Adica sa fim si noi muncitori si uniti un pic asa ca natiune? Sau sa luam doar exemplul mardeiasilor care de-abia au asteptat sa aiba un motiv sa se mai lupte cu fortele de ordine? Meritam un dragnea liber si cu puteri depline, sa vezi atunci conte draculea libertate pe paine ce aveai de nici nu mai puteai sa postezi ce vrei.

  8. si norvegia.

  9. Eu cred cu tarie ,ca dreapta in acest moment are o sansa uriasa sa recladeasca Romania, pe principii democratice,o sansa uriasa pe drumul dezvoltarii,…societatea romaneasca are mari asteptari, inclusiv diaspora, politicienii in acest moment, tre sa faca proiecte,pt tara,si pt popor,nu impotriva lui,…PS msjoritatea tarilor europene ,continua masurile de relaxare ,si raporteaza mai putine cazuri,prefera sa nu si ingenuncheze si mai mult economiile, noi suntem mai papa decat papa

  10. Unde sint drepturile noastre de a circula liberi dna Weber?
    Nici tarile astea care ni le-au luat nu sint democratii?

    • Weber si Dorneanu, Ponta si Tariceanu:
      -toate aceste tari sint nedemocratice daca pun oamenii in carantina?
      -stiti la ce valori pot ajunge amenzile pt nerespectarea normelor sanitare in aceste tari sau alte tari UE? 10000 franci elvetieni, 1500 euro… sint sume mici pt voi? (poate la salariile si pensiile voastre speciale, dar si amenzile din Romania erau suportabile la salariile si pensiile voatre speciale)

  11. Sper ca intreaga Europa sa fie colorata in negru. Cam in 2 saptamani va fi asa. Este singurul mod de a bloca inconstienta romanacheului obosit de prea multa negindire si nesimtire (da, sa fi nesimtit poate fi obositor pentru un prost, pentru ca aceasta presupune o lupta cu cei care au bun simt, uitati-va la CCR, la Dornean si aripa pisdista, sunt efectiv obositi de atita nesimtire).
    Pentru specimenele din vama veche concediul este doar un mijloc de a incarca poze pe facibuk. Ghinion! Se inchide Grecia! Nici ei nu mai au nevoie de voi!
    Unii dintre cei externati din spitale, in baza dementei CCR au fost scosi cu forta. Da domnule ministru, cu forta!!!!!!! Ar trebui ca parchetul sa se sesizeze si sa porneasca un control in spitale. Cunosc cazuri concrete in triunghiul bermudelor care se numeste Craiova. Oamenii sunt dispusi sa depuna marturii. Li s-au bagat niste hartii sub nas la semnat si cu asta basta, nici macar nu au apucat sa le citeasca, bagajele si la usa! Avea nevoie spagarul in halat alb de liniste pe sectie!
    Iar pentru cei prea putini, cei inteligenti, cei carora le pasa îmi permit un sfat: suntem singuri, suntem putini, autoritatea statului este o comedie trista spre morbida, ramaneti in casele voastre! Daca plecati, nu parasiti Romania, fiti doar voi si familiile voastre cu o minima spre nula interactiune cu altii. Faceti-va provizii, in toamna stiti si voi ce va fi! Vaccinul nu va fi gata decit la anul. Nu va puneti familiile in risc, sunt destui dobitoci care deja au facut asta iar acum isi scuipa plamanii sau isi ingroapa rudele pe care le-au imbolnavit. Pe unul dintre ei l-am intrebat daca are regrete, a mosmondit ceva in barba ca el nu crede ca a avut COVID (ce putea sa spuna prostul?), iar peste o saptamna plecase spre mare, banuiti unde. Ca el sunt sute, mii de jur imprejurul nostru. Suntem putini vom si mai putini, prostia triumfa in tara condusa de prosti (deputatii SOLOMON si STATIVA chiar fac dovada). Ramaneti inteligenti, actionati inteligent, minimizati riscurile. Din pacate trebuie sa facem din inteligenta o miscare de rezistenta ca sa putem supravietui in sfertodoctia africana numita Romania. Si mai ofer un sfat: cand siguranta va este pusa in pericol de inconstienti chemati politia si depuneti plangeri penale! Da incepeti sa depuneti plangeri penale impotriva prostilor care ne pun viata in risc. Asta merita!

  12. Pt precizie, adaugati va rog si Norvegia pe lista, a anuntat restrictiile pt. romani inaintea Ungariei.

  13. Lupta acerba pe furat, in tara n-ai loc de politicieni, afara nu poti intra de covid.

  14. Il parafrazez pe Banciu: Neam de tarani – tigani!

  15. Toti romanii din diaspora sa se intoarca acasa si in 7 zile o sa planga dupa ei si nu va mai fi nici o restrictie garantat. Toti stiu ca virusul e abureala din pct de vedere al efectelor, insa sunt alte jocuri la mijloc. Nu guvernul imi da drepturi ci D zeu!

  16. In urma evolutiilor din ultima perioada, Romania a fost desemnata CAMPION MONDIAL la categoria „Cantitate de Imbecili pe Unitatea de Suprafata”. Se pare ca va fi greu sa pierdem acest titlu!

  17. Daca scrii pe aici „romanii sunt prosti”, cei care reactioneaza imediat cu surle si trambite sunt PSD-istii plus cei care cred in scenarii fantasmagorice sau nu cred in covid.

    Ciudat! Pentru ca eu nu precizez la care ROMANI ma refer !!!

  18. Pentru a intra in Germania, mai exact in Memminge, sunt restrictii? As vrea sa merg saptamana viitoare. Multumesc

    • Ești analfabeta functionala? Chiar nu pricepi ce scriu oamenii ăștia în articol? Vezi Germania pe vreo lista? Bai frate…

    • Ca și stilul de a trata un site de știri ca un ghișeu de informații. Oameni buni, știrea de la ziar e un rezumat de interes general, nu un ghid de călătorie. Căutați informația oficială pentru călători emisă de ministerele / autoritățile de resort din țările de plecare, destinație și tranzit. Dacă vi se pare că nimeriți într-un caz ambiguu, puneți mâna pe telefon și sunați la ambasade. Oamenii ăia sunt plătiți să se ocupe de așa ceva și știu mai multe despre normaele concrete pe care lucrează punctele de frontieră.