G4Media.ro

Guvernul Ungariei neagă orice ilegalitate în scandalul Pegasus și lansează un atac…

Sursa foto: Unsplash/ Chris Yang

Guvernul Ungariei neagă orice ilegalitate în scandalul Pegasus și lansează un atac împotriva The Guardian / Reacția unui jurnalist de la publicația engleză: Legile referitoare la supraveghere sunt foarte vagi în Ungaria

Ungaria se apără în scandalul Pegasus, negând comiterea oricărei ilegalități în spionarea ziariștilor prin intermediul software-ului dezvoltat de compania israeliană NSO Group. În replică, ziariști și o parte a societății civile acuză autoritățile că au utilizat legislația laxă din domeniu pentru a spiona ziariștii.

Kovacs Zoltán, purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban a reacționat agresiv la adresa presei pe site-ul oficial al guvernului de la Budapesta în urma investigației unui consorțiu format din 17 organizații media independente, conduse de publicația franceză nonprofit Forbidden Stories.

„Duminică seară, un grup de știri de stânga, condus de The Guardian, a dezvăluit povestea că, potrivit unei «scurgeri» de baze de date ce conține numere de telefon, ar putea «dovedi» că anumite guverne, inclusiv Ungaria, au folosit un software numit «Pegasus», dezvoltat de firma de supraveghere israeliană NSO Group și, potrivit reporterilor, l-au folosit pentru a «spiona» jurnaliștii critici și adversarii politici”, a afirmat Zoltán.

Purtătorul de cuvânt mai susține că Ungaria nu a efectuat nicio supraveghere ilegală, fiind „un stat democratic în care predomină statul de drept”.

„Prima problemă cu «scandalul», și aceasta este în opinia ministrului de interne Sándor Pintér, este că de când guvernul premierului Orbán a preluat puterea de la socialiști în 2010, nu a existat nicio supraveghere ilegală în Ungaria. Iar rezultatele protocoalelor de supraveghere susțin acest fapt. Ministrul a adăugat că Ungaria este un stat democratic în care predomină statul de drept, prin urmare acționează în conformitate cu reglementările în vigoare atunci când decide asupra acțiunilor în cazuri individuale”, mai scrie purtătorul de cuvânt pe site-ul guvernului maghiar.

Reprezentatul Executivului de la Budapesta îi consideră „pur și simplu naivi” pe cei care susțin că Ungaria ar fi spionat ilegal jurnaliști prin intermediul soft-ului Pegasus.

„Între timp, într-un interviu acordat ieri cotidianului de stânga maghiar Népszava, ministrul justiției Judit Varga a subliniat faptul evident că statele trebuie să aibă instrumentele necesare pentru a combate numeroasele amenințări cu care se confruntă astăzi. Și aceasta include păstrarea capacității de a proteja o țară împotriva eforturilor discutabile ale serviciilor secrete străine și a agenților lor sau a acțiunilor care vizează subminarea ordinii constituționale. Cei care susțin altfel sunt pur și simplu naivi”, a declarat Kovacs Zoltán.

De asemenea, acesta mai susține că investigația realizată de consorțiul format din cele 17 publicații „se rezumă la afirmații nefondate”.

„Apoi, există și problema nu atât de mică, că toate acestea se rezumă la afirmații nefondate. Citim referințe la liste «scurse» și așa mai departe, dar se pare că nu există altceva decât afirmații necoroborate”, a mai spus Zoltán.

Drept răspuns la acuzațiile guvernului ungar, jurnalistul The Guardian, Shaun Walker, a corectat printr-o postare pe Twitter o serie de informații pe care le-a calificat drept ”eronate” transmise de Kovacs Zoltán.

„1. Este greu de văzut cum poate fi un complot anti-Orban atunci când există atât de multe alte țări și figuri implicate deja.

2. The Guardian a muncit din greu la această investigație, dar nu noi am «condus-o», ci Forbidden Stories.

3. Nu a fost un «grup de organizații de stânga», ci o coaliție largă de publicații, inclusiv unii dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din Europa”, se arată în postarea lui Walker.

Jurnalistul The Guardian mai subliniază faptul că guvernul maghiar nu a negat existența vreunui fel de supraveghere, ci numai a unei „supravegheri ilegale”, adăugând că legislația din Ungaria este foarte vagă în acest sens.

„4. Spuneți că nu există dovezi, dar oferim analize criminalistice efectuate de Amnesty International și evaluate de colegi de Citizen Lab. Presupun că cititorii pot decide dacă consideră acest lucru credibil sau consideră că negările oficiale vagi sunt mai demne de încredere.

5. Încă nu există negarea faptului că această supraveghere a avut loc (doar o negare a „supravegherii ilegale”). Așa cum am prezentat clar în articole, temeiurile legale referitoare la supraveghere sunt foarte vagi în Ungaria (așa cum a fost criticat anterior de organismele internaționale).

6. Dacă insinuarea este cu adevărat că Szabolcs Panyi și restul jurnaliștilor erau o amenințare reală la adresa securității naționale, ar părea crucial să se elibereze dovezile unor astfel de afirmații incendiare despre jurnaliști importanți și bine respectați”, a mai scris Shaun Walker pe Twitter.

Context

Un consorțiu format din 17 organizații media internaționale a publicat duminică o anchetă despre un software dezvoltat de compania israeliană NSO Group, denumit Pegasus, care a permis guvernelor sau altor clienți ai companiei să spioneze la nivel global cel puțin 180 de jurnaliști, 600 de politicieni, 85 de activiști pentru drepturile omului și 65 de oameni de afaceri din diferite țări.

Soft-ul Pegasus funcționează ca un virus, deoarece odată ce a fost introdus în telefonul mobil, permite accesul atacatorului la toate bazele de date stocate pe dispozitiv, cum ar fi mesaje, numere de telefon, fotografii, date GPS, camera foto și poate chiar asculta apelurile unei persoane. Investigația consorțiului se bazează pe o listă obținută de organizația media franceză nonprofit Forbidden Stories și Amnesty International. Lista conține, potrivit acestora, aproximativ 50.000 de numere de telefon selectate de către clienții NSO Group încă din anul 2016, ca potențiale ținte ale spionajului.

Dezvăluirile au stârnit indignarea organizațiilor pentru drepturile omului, a presei și a liderilor politici din întreaga lume. NSO Group, acuzat în mod regulat pentru ajutarea regimurilor autoritare, asigură că software-ul său este utilizat doar pentru a obține informații legate de rețele criminale sau teroriste. Compania „a negat ferm acuzațiile false formulate” în cadrul anchetei, despre care a spus că sunt „pline de ipoteze eronate și teorii nefondate”, menționând că are în vedere deschiderea unor procese de defăimare.

Citește și:

Telefonul mobil al președintelui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit cu programul Pegasus de serviciile de informații ale Marocului / Fostul premier Edouard Philippe și alți membri ai Guvernului, vizați

Scandalul Pegasus ia amploare în presa germană. Süddeutsche Zeitung adaugă numele a 14 șefi de stat și de guvern, printre care și președintele Consiliului European, Charles Michel, care ar putea fi ținte ale spionajului

Proiectul Pegasus: Guvernul Viktor Orbán, acuzat că a folosit un soft israelian pentru a spiona jurnaliști independenți / Soft-ul funcționează ca un virus și poate permite hacker-ului să vizualizeze orice informație de pe telefon, inclusiv datele GPS

Scandalul Pegasus ajunge în justiția franceză: Procurorii au deschis o anchetă după ce jurnaliști de investigații au acuzat Marocul de spionaj

Ursula von der Leyen, despre scandalul Pegasus: Dacă spionajul în masă se confirmă, este „complet inacceptabil”

Cel puțin 100 de activiști, jurnaliști și disidenți guvernamentali din zece țări, spionați de guverne printr-un program dezvoltat în Israel

Scandal global de spionaj: 50 de mii de numere de telefon, sparte printr-un soft dezvoltat de o companie israeliană. Jurnaliști și activiști din întreaga lume ar fi fost spionați de regimuri autoritare, suspiciuni față de guvernul Ungariei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Adica englezii , care au trecut prin atatea scandaluri de presa,inclusiv legate de datele personale ale oamenilor, isi permit sa spuna ca in Ungaria legile sunt „vagi” ?! Legile engleze cum sunt ????

  • romanul este „tuta” si nu are tinere de minte, se duce dupa prima fenta.

   ce asteptari ai daca in ultimii 31 ani a votat psd si pdl?

 2. Ungurii au ceva cu urșii și cu belemeiii
  Și evident cu pădurile românești

  • Oaie mai esti, breezylica.
   Daca te uiti la lista cu jurnalisti, politicieni, afaceristi etc. unguri presupus spionati, de la o posta se vede ca sunt oameni din linia a 3-a: un primar, un fiu de afacerist care traieste in SUA, vreo 2 jurnalisti absolut neimportanti, obscuri de care pana azi nu a auzit nimeni. Doar acum, cand aflam ca lucreaza pentru un site de stanga si ca sunt platiti direct de fundatiile lui Soros.
   In comparatie, in articolele de aici se vorbeste de spionarea unor zeci de lideri europeni, sefi de state, prim-ministrii etc. Pai cine sunt pe langa astia persoanele necunoscute si absolut neimportante din Ungaria??? Daca s-ar fi dorit spionarea lor, guvernul ar fi trimis un gabor de rand sa stranga info de la vecinii si de la amante, nu cu ajutorul unui spyware necumparat. 🙂
   E clar ca s-a dorit improscarea cu noroi a serviciilor secrete si a guvernului ungar, doar ca cele cateva liste dubioase Excel vanturate de trompetele progresist-sorosiste absolut nu demonstreaza nimic. Manipularea e evidenta: Ungaria sa figureze in acelas club cu state din lumea a 3-a care, poate, au spionat, naiba stie.
   Scandalul, asa cum a fost umflat, la fel a si fost dezumflat: am aflat ca softul in cauza nu a fost cumparat si utilizat de Ungaria.
   In mod normal urmatorul pas ar fi tragerea la raspundere a tuturor celor ce au facut niste declaratii calomnioase.
   Oficiosul de extrema stanga Guardian acum incearca sa drege busuiocul, adica esecul manipularii, afirmand ca legile in Ungaria sunt cum sunt. Iarasi o afirmatie mincinoasa, manipulatorie, fara nicio dovada solida. Doar acuzatii, declaratii fara fond, dar pompoase.
   Un soft de spionaj de top, care se vinde doar cu acordul guvernului israelian, este mult prea bun incat sa lasa urme: e la mintea cocosului din curte, dar nu si la mintea oilor de la stanile dambovitene.
   Daca ar lasa urme accesibile ce pot fi identificate si de catre persoane necalificate in domeniu, recte ONG-isti si ziaristi afiliati politic, inseamna ca nu e un spyware, ci apa de ploaie. Cea ce iarasi demonteaza acuzatiile.
   By the way, uite, o adevarata samanta de scandal:
   adjunctul inegalabilului Ciolos in Grupul Renew, Katalin Cseh, impreuna cu tatal ei si cu inca un alt afacerist au invartit o serie de businessuri prin cateva firme (de tip suveica inregistrate in Ungaria, Elvetia si Serbia), prin care a(u) beneficiat de fonduri europene in valoare de doar 4,8 miliarde forinti + si ceva milioane subventii de la bugetul statului. Suma modesta la valoarea ei.
   Explicatiile duoamnei cu o cariera fulminanta si cu multe semne de intrebare in SUA si PE vis a vis de aceste afaceri sunt destul de contradictorii si neconvingatoare, poate dna procuror sef Kovesi va reusi sa o mai traga de limba. Daca vrea sau daca i se da voie.

  • valerica…..

   Lung, pe lângă și fără argumente serioase. Afirmația ta cu privire la gradul de risc cauzat de persoane ”neînsemnate” șchiopătă greu. Da, un ziarist nu este cine știe ce, este un ”neica nimeni”, te miri, cum are curajul să învestigheze matrapazlâcurile cu miliardele furate și alte apucături faine. Dar un astfel de om e incomod, prea multe află, le dă pe goarnă, ce ar fi, ca pentru început să aflăm niște ”Kompromat”-uri cu care îl putem ”neutraliza” ? Nu ți se pare cunoscut ? Ce crezi, de ce au fost uciși în lume peste 200 de ziariști de investigație ? Pentru că nu reprezintă un risc enorm pentru unii ? Dacă ai ieși pentru o secundă din tractul digestiv al celui pe care îl admiri cu atâta înverșunare ți-ai dai seama de gradul de paranoia la care a ajuns regimul admirat de tine.

 3. Inclusiv umbrela ungureasca SS din Romania.

 4. amaratu’ victoras orban , nu realizeaza ca e pe faras. stapanul putin l-a aruncat deja la gunoi.

 5. Programul ruso– ungar de spionaj. ,,simeone,,afectează toată Europa