G4Media.ro

Guvernul renunță la OUG pentru alegerea președinților de consilii județene indirect. Predoiu…

Guvernul renunță la OUG pentru alegerea președinților de consilii județene indirect. Predoiu nu și-a dat acordul: „Deși soluția politică este corectă, din păcate din punct de vedere constituțional avem o vulnerabilitate de netrecut” / Iohannis susținea ordonanța

Guvernul renunță la proiectul de ordonanță de urgență pentru alegerea președinților de consilii județene din rândul consilierilor județeni, după ce Ministerul Justiției a dat aviz negativ. Ministrul Cătălin Predoiu a explicat, la începutul ședinței de Guvern de marți, de ce nu și-a dat acordul: „Deși soluția politică este corectă, din păcate din punct de vedere constituțional avem o vulnerabilitate de netrecut”. Ordonanța de urgență era susținută de președintele Klaus Iohannis, care a declarat că alegerea indirectă a consilierilor județeni este „foarte corectă”.

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, a precizat că proiectul de ordonanță de urgență a primit aviz negativ de la Ministerul Justiției, iar Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) îi sfătuiește să renunțe la acest proiect.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explicat avizul negativ:

„Deși soluția politică este corectă, din păcate din punct de vedere constituțional avem o problemă și o vulnerabilitate de neterecut în opinia mea, pentru că acest mod de alegere reprezintă o schimbare față de situația anterioară, ceea ce ar intra în contradicție cu decizia Curții Constituționale care impune ca schimbarea modelelor de vot să nu se facă timp de un an de zile înainte de alegeri.

Nu există aceeași situația cu alegerea primarilor, pentru că acolo avem același sistem de vot direct. Aici e o schimbare radicală.

Soluția este în Parlament, prin deblocarea dezbaterilor parlamentare, din păcate oprite de fosta majoritare PSD la nivelul comisiei speciale de cod electoral. Dacă Parlamentul adoptă și prevede anumite reguli, e voința Parlamentului. Nu e în puterea Guvernului acest lucru.

Cu tot respectul, aprecierea pentru eforturile colegilor.”

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a publicat în 27 februarie un proiect de ordonanță de urgență pentru alegerea președinților de consilii județene din rândul consilierilor județeni. Legislația actuală prevede alegerea acestora în mod direct, de către cetățeni, prin votul uninominal.

În aceeași zi, preşedintele Klaus Iohannis afirma că, în opinia sa, alegerea preşedinţilor de consilii judeţene de către consilierii judeţeni şi nu prin vot direct de către cetăţeni este un lucru „foarte corect”. Şeful statului argumenta că preşedinţii consiliilor judeţene nu reprezintă comunităţi, ci sunt, mai degrabă, administratori.

„Este foarte corect aşa. Legislaţia a prevăzut, până în vara anului trecut, că aşa se aleg preşedinţii consiliilor judeţene. La momentul respectiv, printr-o Ordonanţă total neinspirată, Guvernul PSD-ist a schimbat regula şi acum ce face Guvernul este doar să se întoarcă la legislaţia existentă înainte. Personal, mi se pare că aşa este cel mai corect. Preşedintele de consiliu judeţean, care nu este o persoană care reprezintă o comunitate, este un administrator în treburi ale judeţului, să fie ales dintre consilierii judeţeni”, a afirmat şeful statului.

Potrivit proiectului de OUG, „consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”.

„Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal”, în timp ce „preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv de către consiliile locale”, mai prevede proiectul.

Renunțarea la alegerea președinților de consilii județene prin vot direct nu a fost cuprinsă în proiectul de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament.

Prin proiectul de OUG este mărit și numărul consilierilor județeni cu unul, pentru că până acum președintele de CJ era ales separat de lista de consilieri județeni.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Face parte din înțelegerea dintre psd și pndl. Ce mizerabili!!!!

  2. „Deși soluția politică este corectă, …” Solutia nu e corecta, solutia corecta ar fi desfiintarea consiliilor judetene.

  3. Si baronii locali pot sa bea pe sanatatea lui predoiu !
    Nu am incredere in predoiu, vrau sa aud ce zice presedintel Iohannis pe tema asta.

  4. Daca ar fi dupa mine as desfiinta aceste „consilii judetene”. Acestea exista pentru a fi populate cu smenari si curvele lor. Daca exista primarie si prefectura cui ii trebuie aceste consilii? Cred ca am trai mult mai bine daca aceste „consilii” ar disparea. S-ar fura mai putin si am scapa de tot felul de imbecili care-si umfla narile crezand ca sunt buricul pamantului. Ati observat ca au aparut peste tot prin orase panouri de informare care ne indica unde se afla ” PALATUL ADMINISTRATIV” , „PALATUL DE JUSTITIE” , ” PALATUL DE FINANTE”… Intelegeti incotro se indreapta lucrurile? Maine poate vor da o lege cum ca ei sunt nobili (doar lucreaza la palat) si noi suntem slugile lor. Noaptea mintii nu-i asa? Noapte buna Romania! Cand te vei trezi vei constata ca esti pasalac sau cine stie ce alta aberatie.

  5. Bună ziua! Dar 2 subprefecți cui îi trebuie???Cu un prefect și un președinte de consiliu exista competiție administrativa dar ,cu un prefect și 2 subprefecți există doar ierarhie și subordonare!!!!Oare ce este mai bine pentru contribuabil?Competiția sau subordonarea???