G4Media.ro

EXCLUSIV Guvernul Dăncilă rupe România de avangarda cercetării: suntem printre puţinele state…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

EXCLUSIV Guvernul Dăncilă rupe România de avangarda cercetării: suntem printre puţinele state UE care nu vor cooperare pe Inteligenţa Artificială şi tehnologia Blockchain

Guvernul Dăncilă rupe România de avangarda cercetării europene: suntem printre puţinele state UE care nu vor cooperare pe Inteligenţa Artificială şi tehnologia Blockchain. 25 de state membre UE au semnat marţi la Bruxelles, la nivel ministerial, Declaraţia de Cooperare privind Inteligenţa Artificială. România, Cipru şi Croaţia sunt singurele ţări UE care nu au semnat declaraţia care deschide calea colaborării pe unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale momentului la scară globală. Prognozele cercetătorilor arată că dezvoltarea proiectelor de Inteligenţă Artificială va avea un impact serios în economie, dar şi în societate.

G4Media.ro a adresat Guvernului o întrebare pe tema absenţei României de la eveniment. Vom reveni cu răspunsul când Executivul îl va comunica.

Un secretar de stat din Ministerul Cercetării și Inovării ar fi participat la evenimentul de la Bruxelles de marţi, potrivit unui comunicat al ministerului. Este vorba despre Ciprian Preda. Nu e clar în acest moment de ce oficialul român nu s-a numărat printre semnatarii declaraţiei.

Ce înseamnă Declaraţia de Cooperare pentru Inteligenţa Artificială

Prin declaraţia semnată marţi, 10 aprilie, cele 25 de state îşi propun să colaboreze pentru a creşte competitivitatea UE în cercetare şi utilizarea Inteligenţei Artificiale, dar şi pentru a gestiona efectele acestei tehnologii din punct de vedere etic, legal, economic şi social.

Practic, statele semnatare îşi vor pune resursele la comun pentru a ajunge mai rapid la rezultatele dorite în proiectele de cercetare & dezvoltare privind utilizarea Inteligenţei Artificiale în sănătate, industrie, sistemul bancar sau cultură.

Una dintre marile direcţii de colaborare va fi piaţa muncii, potrivit comunicatului Comisiei Europene. Inteligenţa Artificială va avea un impact major asupra joburilor, astfel că statele membre vor fi nevoite să- și reformeze sistemele de educaţie pentru a face faţă competiţiei cu roboţii şi sistemele operate prin această tehnologie.

România, absentă şi din iniţiativa privind tehnologia Blockchain

22 de state membre UE au semnat, tot marţi, Declaraţia privind înfiinţarea Parteneriatului European pentru Blockchain (o tehnologie care stă în spatele bitcoin). România lipseşte şi din această iniţiativă, potrivit Comisiei Europene.

Cine ar fi trebuit să semneze din partea României

Cele două declaraţii au fost semnate de miniştrii Economiei, ai Cercetării sau cei responsabili cu Afacerile Europene din cele 25 de state membre. Iată cine ocupă aceste portofolii în guvernul Viorica Dăncilă:

Ministerul Cercetării e condus de Nicolae Burnete, fost secretar de stat şi profesor la catedra de autovehicule rutiere şi maşini agricole la Universitata Tehnică din Cluj.
Ministerul Economiei e condus de Dănuţ Andruşcă, fost director Conversmin şi director al unei firme care producere şi vinde articole tehnice din cauciuc
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene este Victor Negrescu, profesor la SNSPA şi fost europarlamentar.

UPDATE 12 aprilie: Pozitia Ministerul Cercetarii si Inovarii, armonizata cu pozitia MCSI, vis-à-vis de declaratiile conexe evenimentului Digital Day, Bruxelles, 10 aprilie 2018.

„Romania sustine demersurile UE de a moderniza politicile nationale in efortul de a dezvolta cercetarea la scara larga in domeniul inteligentei artificiale.

S-a dorit o analiză internă substanţială, atât a implicaţiilor financiare, cât şi a oportunităţilor şi a mediului în care România va putea beneficia concret de aceste iniţiative europene. Domeniul digital este un domeniu transversal şi de cele mai multe ori este nevoie de angajamentul celorlalţi stakeholderi pentru a disponibiliza resursele financiare şi nu numai, necesare, în aşa fel încât participarea României la demersul european să fie una efectivă, ci nu doar exprimarea unui deziderat.

La acest moment, instituţiile guvernamentale depun eforturi pentru a identifica modalităţi concrete în care România poate să maximizeze participarea la astfel de proiecte. Astfel de declaratii (de aderare la initiative europene) se pot semna ulterior, in orice moment si de altfel, în cursul Zilei Digitale, eveniment ce a avut loc la Bruxelles in 10 aprilie, reprezentanţii României au avut un dialog cu oficialii Comisiei în care au subliniat susţinerea ţării noastre pentru iniţiativele Comisiei, susţinere care urmează să se formalizeze în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât, în cadrul evenimentului, doamna comisar european Marya Gabriel şi reprezentantul francez au anunţat un important sprijin financiar pentru acest proiect.

Totodata Romania se va alatura unei alte initiative din acelasi spectru de interes si anume, Euro-High Peformance Computer. In cadrul editiei anterioare “Digital Day”, desfasurata la Roma, sapte state membre au semnat declaratia “EuroHPC-Cadrul de Cooperare pentru calculul de inalta performanta”, iar la acestea s-au alaturat mai tarziu inca sase state. La acest moment Ministerul Cercetarii si Inovarii impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale sunt in faza de completare a procedurile formale pentru a semna declaratia de aderare a Romaniei la aceasta initiativa (Euro-High Peformance Computer), in urma intalnirii la nivel de ministru ce a avut loc acum doua saptamani.”

Foto: Inquam Photos – Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Ca roman, imi crapa obrazul de rusine cand ma gandesc ca doamna V.V Dancila este cea care ma reprezinta in Europa, la nivel de primi ministru. Doamna asta chiar nu are simtul ridicolului? Chiar crede ca este locul ei acolo, in fruntea guvernului Romaniei? Nu are nici un dram de demnitate? Chiar crede ca are nivelul intelectual sau moral, autoritatea politica sau profesionala cerute de o asemenea functie? Isi imagineaza cumva ca daca si-a afisat coafura pe la Parlamentul European vreme de cateva mandate (poate isi face publice luarile de cuvant in plen de acolo) a devenit peste noapte competenta sa conduca GUVERNUL UNEI TARI cu 20 de milioane de oameni? (si EBA a fost pe acolo, ar insemna ca e buna ca prim ministru?) Ce anume o califica intr-una din cele mai inalte demnitati ale statului roman? Stie sa citeasca un buget, a facut management de programe, a practicat managementul la un nivel cat de mic, stie cum sunt articulate institutiile statului ? Ce anume stie exact femeia asta? E capabila sa sustina un dialog intr-o limba straina? Isi poate exprima o parere pe o tema stringenta pe plan national sau european, fara sa fie scrisa in prealabil pe hartie? Doamna Dancila, nu stiu daca veti citi randurile astea. Personal cred ca cel mai demn si onorabil lucru pe care il puteti face , este sa va recunoasteti propriile limite. Nu fata de noi ci fata de dumneavoastra inseva. Cereti-i lui Dragnea sa va schimbe din functie . Veti ramane cel putin cu fruntea sus.

  2. trist, dar adevarul e ca in Romania nu exista nici inteligenta nativa, daramite artificiala.. ce ne trebuie noua d-asta ? e treaba satanista, parol.

  3. Duamna de la Videle înnăbușa cu mantia-i paviana orice urma de Inteligenţa Artificială, care s-ar putea naste pe meleagurile pastorite de Marele Lider de la Gratia…!

    • Inteligenta artificiala urmeaza dupa inteligenta naturala. Ori, trebuie sa observam ceea ce este evident: guvernul psd viorica vasilica, n-are a face cu asa ceva…
      Circula o imagine printre amici cu comentariul:
      „Fa, vasilico ti-ai facut IQ-ul, cum ti-a iesit?
      Negativ, slava domnului!”

      Poate fi plasat ca moto la orcie articol despre premiera guvernului psd.

  4. Dl Cristian, va asteptati ca personaje ca Vio sa inteleaga inteligenta artificiala, atat timp cat nu intelege semnificatia cuvantului ” inteligent” in limba materna si de aceea se distanteaza …. :))

  5. Incet si sigur ne scufundam !!! Primul mare esec care ar fi trebuit sa ne cutremure ca natie a fost anul trecut cand nu am fost primiti in randul pietelor emergente !! Eu am crezut atunci ca intreaga conducere a BVB si a pietei de capital o sa se sinucida sau o sa intre in greva foamei pe scarile guvernului !! Aiurea……desigur !! Baietii astia si-au luat in continuare , in liniste salariile si acuma vor sa mai si scurteze ziua de munca, desigur , cu aceleasi salarii !! A doua mare rusine patita este acuma , calduta: faptul ca Ro nu a semnat aceasta conventie referitoare la IA si tehnologia Blockchain ne asigura un loc in randul tarilor ramase in Evul mediu !! E o rusine nationala ce ni se intampla acuma ca natie !! Suntem condusi de niste mumii politice ca Isarescu si Dancila……si de oameni politici-infractori cu acte in regula , cu cazier adica !!! Oameni care apartin in mod evident tracutului !! Cum sa poata avansa aceasta tara ??? Copii ne vor judeca , desigur , insa vor face asta numai dupa ce o sa se stabileasca in noile lor destinatii, cat e lumea de mare !!! Chiar suntem iresponsabili si inconstienti ???!!!! Intrebarea este , desigur, retorica… Samuel Huntigton……avea dreptate…..!!!!

  6. Ce ne putem astepta de la un guvern incapabil precum cel actual? Care au fost considerentele/motivul pentru care declaratia AI nu a fost semnata?

    R&D in AI presupune fonduri si capital uman. In Romania nici guvernul nici antreprenorii nici corporatiile par sa nu fie interesate in a investi in R&D in AI decat daca se refera strict la profituri institutionale (corporatiste). Nanotehnologia este o directie spre care se indreapta tari precum Germania, SUA si Canada, tarile scandinave. Astfel, ultimele au fost frecvent in topul clasamentelor privind educatia, cercetarea, triada guvern-educatie-mediul de afaceri.

    Daca in 2007 guvernul federal german a dispus finantarea cu cca 1.8-2.0 miliarde euro a „universitatilor de cercetare” e si normal ca acestea sa fie avangarda unor proiecte din diverse domenii. In plus, acelasi guvern finanteaza educatia (lb. germana) si re-ciclarea profesionala a emigrantilor. De asemenea, se cunoaste foarte bine sistemul dual de educatie nemtesc.

    In Romania, o parte dintre politicieni apartin lumii interlope. In afara de increngaturile inter- si intra-partinice, exista doar interesele personale si de grup. Cat despre tara…”on s’en fiche”…Cui ce ii mai pasa de progresul din diverse domenii?

    Dancila pare o persoana incapabila de a gestiona cabinetul sau si implicit dinamica Romaniei. Este un guvern „copy & paste”. De ce? Pai, in primul rand atacurile la justitie. Apoi, lipsa unui proiect de tara, vizionar, pentru urmatorii 5-10-25 de ani. In al III-lea rand, existenta vesnicei/perenei coruptii, a „baronilor rosii pradatori”. Apoi, lipsa profesionalismului in functie. Nu in ultimul rand, nu mai exista infrastructura, logistica si „hotspot”-uri tehonologice/profesionale – adica, licee profesionale, parteneriatele triada (ca cele din tarile scandinave, SUA, Germania). Cum sa se faca cercetare cand nu ai mai nimic? Universitatile sunt lipsite de fonduri, motivatie si foarte putinul capital uman care cu adevarat se poate ocupa de aceasta nisa este inlaturat sau marginalizat.

    Sa ne mai miram ca Dancila, via Dragnea & Co., se comporta atat de diletant? … Vai voua invinsilor!

  7. Era normal sa nu semneze !! Cretinii care conduc actualmente Romania – nu au INTELIGENTA – Este destul sa o auziti si vedeti ipochimenii din „Shparlamentul Rusinii Nationale” sau din „gubernul Daddy-Livache 3.0” pentru a va convinge de totala lipsa de inteligenta – asa cum o percepem noi – Ca la PSD-SLDE inteligenta este inlocuita de smecheria si obraznicia crasa ! Deci FARA NICI UN FEL DE INTELIGENTA – Ca asa putem fura in liniste si ne vom bucura de rodul furaciuni pri Brazilia, Madagascar sau macar prin Europa pe care o injura permanent !

  8. Noi traim in tara familiei traditionale, avem 60% din locuinte cu buda in curte, contruim mega-catedrale, la cateva sute sau mii de ani dupa ce marile civilizatii au facut asa ceva, trenurile merg mai incet ca acum 80 de ani, populatia scade dramatic an de an, dar ne deplasam mai greu de la luna la luna, spitalele sunt mai prost dotate decat pe vremea lui Ceasca.
    Cum sa cercetam noi Blockchain si AI? Cand va incepe al treilea razboi mondial, noi si tarile precum Afghanistan, ori triburile din Africa vom fi cei mai smekeri. Noi ne vom adapta extrem de usor la vremuri fara tehnologie si fara conditii. Astia din Vest se invata prost acum. Le va fi foarte greu in viitor.