G4Media.ro

Guvernul a aprobat normele de aplicare a programului Noua Casă. Persoanele eligibile…

sursa foto: Pexels

Guvernul a aprobat normele de aplicare a programului Noua Casă. Persoanele eligibile vor putea accesa credite garantate cu valori între 70.000 și 140.000 de euro

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat că Executivul a aprobat normele de aplicare ale programului Noua Casă, care va deveni disponibil după ce normele vor fi publicate în Monitorul Oficial. Până la finalul anului, pentru acest program este disponibil un plafon de aproximativ 1,6 miliarde de lei, transmite News.ro.

”După ce a fost aprobată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea programului Prima Casă şi transformarea acestuia în Noua Casă, pentru extinderea categoriilor de beneficiari care pot accesa acest program de contractare, de achiziţionare a unor imobile cu garanţii de stat, prin intermediul sistemului bancar, în această seară au fost aprobate normele de aplicare ale programului Noua Casă”, a afirmat Ionel Dancă, după şedinţa de Guvern de miercuri.

El a amintit că este vorba despre două categorii de beneficiari: cei care până în prezent puteau beneficia de condiţiile din programul Prima Casă (credite de până la 70.000 de euro, cu garanţii de stat de 50% şi avans 5% pentru locuinţe noi sau vechi), cărora li se adaugă cei care vor achiziţiona locuinţe la preţuri între 70.000 şi 140.000 de euro, cu garanţii de stat de 60% şi avans de 15%.

Potrivit lui Dancă, odată cu publicarea normelor în Monitorul Oficial, programul Noua Casă este disponibil.

”Vorbim despre un plafon de aproximativ 1,6 miliarde de lei disponibil până la sfârşitul acestui an pentru acest program”, a spus Dancă.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Programul asta reprezinta cea mai mare teapa pentru cumparatorul roman, din doua motive:
    1. Dobanzile nu sunt sesizabil mai mici decat un credit ipotecar standard de la o banca oarecare. Ah, da, ca iti cere avans mai mic? Pai daca romanul nu e in stare sa stranga bani de un avans pentru o casa, cum poate fi considerat solvabil pentru un credit pe 20+ ani? Daca nu are capacitatea sa dea avansul, ori nu isi permite o casa, ori nu este disciplinat financiar.
    2. Aceste programe – prima/noua casa reprezinta de fapt o parghie pentru mafia imobiliara sa umfle artificial preturile. Luati, lume, case, va dam bani prin programul x. Dezvoltatorul ce va face? Va scadea pretul? Dimpotriva.
    Toate masurile astea populiste in perioada de incertitudine economica in care ne aflam o sa ni se sparga in cap rau de tot, mai devreme sau mai tarziu.

    • Pe vremea mafiei PRO-USL-PSD nu mai era nici ”teapa”, nici ”parghie pentru mafia imobiliara” si nici una dintre ”masurile populiste” luate în anii trecuți de securiștii interlopi ”nu ni s-au spart în cap” acum, se sparg ”astea” de azi în avans, înainte de a fi puse în practică, pentru că așa vor postacii pro-pedeseraști.

    • Spre dezamagirea dumitale, eu consider ca nu ai deloc dreptate.
      1 – cand a aparut programul prima casa, ai studiat dumneata care erau dobanzile ipotecare atunci? Aceste dobanzi la „un credit ipotecar standard de la o banca oarecare” acum sunt mai mici tocmai datorita acestui program. Inainte de aparitia lui, ma incadram doar la cumpararea unei garsoniere……sau poate si la un apartament dar cu conditia sa nu-mi mai ramana bani de un trai decent lunar…..deci prin aparitia acestui program, eu ma consider foarte avantajat, nicidecum tepuit cum zici tu.
      2 – Aici ai dreptate doar partial caci nu toate casele se cumpara prin prima casa sau credite imobiliare si oricum, exista o limitare a plafonului maxim pentru pretul apartamentelor. In plus, inainte de a aparea aceste cedite mai permisive, preturie cresteau cand veneau „Italienii” si „Spaniolii” acasa in vacante….care ar fi fost solutia? sa li se interzica accesul in tara pe motiv ca se scumpesc casele?

    • Sa fie clar, programul 1ma casa a ajutat dezvoltatorii mai mult decat beneficiarii. Spre exemplu, in primul program 1ma casa, cand a aparut, TOATE preturile au crescut – avem oferte salvate, eram in cautare, iar peste noapte a crescut cu 10 000 euro!!! pretul la apt. cu 2 camere!! Asta in decurs de 1 saptamana!!
      Ce e drept, avansul a scazut de la 20% la 5% si am reusit sa luam, insa preturile la imobiliare sunt UMFLATE tocmai ca exista acest program.
      Un program care ar reusi sa sprijine achizitia de imobile, dar sa nu fixeze preturi, ar fi mai util. Nu stiu cum ar trebui sa arate, dar cred ca o garantie de stat pe avans exclusiv (ex: ai 20% avans, statul iti dubleaza suma si nu percepe dobanda pentru acesti 20% – sa fie efectiv un imprumut fara dobanda, pe cat % din avans). Practic, cu ajutorul statului, pe baza de analiza, sa iti permiti o rambursare anticipata de %, in legatura directa cu avansul dat. Asta e important, pentru ca ne intereseaza ca societatea sa fie imprumuata cat mai putin, deci mai putin expusa economic, dar sa fie „proprietara” si sa sprijine crearea fondului locativ – pana la urma e un drept universal al omului.

  2. Îmi sărise inima când am citit primele cuvinte din titlu! Credeam că au aprobat normele de aplicare a Legii 127/2019 pentru aplicarea căreia motivează într-una că „nu sunt bani”. Pai cum sa mai fie bani pentru creșterea pensiilor dacă tu îi furi de la capitolul respectiv din Buget și îi distribui la alte capitole?! Este elementar!
    De fapt, Guvernul confirmă bănuiala mea că toată tărășenia cu creșterea pensiilor din lege a fost o minciună gogonata și că nicio clipă nu a intenționat luarea de măsuri pentru asigurarea respectării legii.
    De aceea nu și-a bătut capul nici măcar cu elaborarea acelor norme, obligație prevazuta în însăși această lege.
    Se minte la greu, fraților!!!

    • Nu e ca la Sputnik, ”fraților”, unde se spune adevărul! Când pensiile au crescut, că n-au crescut. Dacă se dau bani la case, că s-au furat de la pensii. Dacă se dădeau mai mulți la pensii, că s-au furat de la case. Foarte preocupați trolii putinști de ”respectarea legii” și de ”obligații”, nu însă când vine vorba de filiera PRO-USL-PSD a mafiei KGB la care sunt afiliați.

    • Trolli ce?! Cred ca tu ești truli!

  3. GUWERNUL CUTU-CUTU AU BANI NUMAI PENTRU MAFIA IMOBILIARA FORMATA 90% DIN CLANURI
    NU AU BANI PENTRU COPII BATRANI SAU PROFESORI! PNL=MAFIE

    • Trolii clanurilor PRO-USL-PSD anunță înființarea ”mafiei imobiliare”. În ultimii 30 de ani, cât securiștii interlopi din FSN-FDSN-PDSR-APR-PSD-UNPR-PSD-ALDE-PRO nu a existat și au fost bani numai pentru ”copii, batrani sau profesori”.

    • Draga Andi. decat sa ajute oamenii sa se mute la casele lor, e mai bine sa dubleze pensiile si alocatiile dar sa traiasca cate 10 suflete intr-un apartament de 50 de metri patrati?
      Pariu ca daca se opreste acest program, dobanzile practicate de banci or sa „explodeze” ? de fapt or sa revina la nivelul la care erau inainte….A nu se intelege ca sunt impotriva maririi ensiilor sau alocatiilor, dar nu concep sa tai totul la unii pentru ca altora sa li se dubleze ….trebuie un echilibru….

    • Decat sa dea banii la clanurile mafiote care conduc PNL si MAFIA imobiliara de au ajuns preturile insuportabile pentru o famile de rand DA…mai bine dai banii la cetateni. Presupun ca e mai bine sa sustii ca generatiile viitoare sa traiasca fie in chirie, fie la marginea orasului. Dupa te intrebi de ce pleaca tinerii, PNL =MAFIE imobiliara, sclavi la banci

  4. PNL aceeasi mizerie, face jocurile mafiei imobiliare