G4Media.ro

Guvernul a adoptat un proiect de lege care cuprinde măsuri de ocrotire…

Foto: Pexels.com

Guvernul a adoptat un proiect de lege care cuprinde măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale. Proiectul merge în Parlament pentru aprobare

Guvernul a adoptat în şedinţa de vineri un proiect de lege care cuprinde unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale, transmite Agerpres. Consilierul de stat Mădălina Turza a explicat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria că acest proiect de lege „reprezintă cea mai mare reformă pe care România o face în domeniul legislaţiei persoanelor cu dizabilităţi”.

„În România, persoanele cu dizabilităţi intelectuale sau psihosociale nu aveau dreptul să se căsătorească, să divorţeze, să fie părinţi, să adopte un copil şi nu puteau accesa un simplu credit bancar.(…) Legea trecută astăzi transpune o decizie a Curţii Constituţionale din anul 2020 care arăta faptul că punerea sub interdicţie a persoanelor cu dizabilităţi este neconstituţională.(…) Acest proiect de act normativ aduce o nouă abordare în legislaţia naţională, conform cu nevoile resimţite la nivel social şi în practica instanţelor, dar, cel mai important, România se pune în acord cu legislaţia internaţională şi convenţiile în materie”, a afirmat Turza, citată de Agerpres.

Ea a precizat că acest proiect de lege urmează să fie aprobat şi de Parlament.

„Acest proiect instituie un sistem gradual de sprijin sau ocrotire a persoanei cu dizabilităţi, adică nu o punem din prima sub interdicţie. Avem o primă măsură de asistenţă pentru încheierea actelor juridice, care este o măsură de sprijin ce nu aduce atingere capacităţii legale a persoanei, ci ea se instituie pe baza voinţei persoanei cu dizabilităţi în faţa unui notar public atunci când persoana în cauză simte nevoia unui sprijin, atunci când are nevoie să încheie un act juridic sau să facă anumite tranzacţii. A doua măsură, care este de ocrotire, este o măsură intermediară, instituită prin instanţă, care aduce atingere capacităţii legale doar pe anumite paliere ale vieţii persoanei respective şi în mod individualizat pe baza unei evaluări psiho-medico-sociale a persoanei cu dizabilităţi”, a afirmat Turza.

Mădălina Turza a mai spus că o altă măsură prevăzută în proiect este tutela specială, instituită tot prin instanţă şi care va putea fi dispusă doar în situaţii excepţionale, atunci când se stabileşte că este singura soluţie pentru acea persoană cu o dizabilitate foarte gravă.

„Legea prevede că persoana aflată sub consiliere judiciară sau tutelă specială se va putea căsători cu instituirea în mod corelativ a unui control preventiv, eventual prin obligarea viitorului soţ care se află în regim de ocrotire de a-l informa pe ocrotitorul legal de intenţia sa, poate să divorţeze, vorbim de faptul că poate avea autoritate părintească şi, prin această lege, se propune ca părintele pus sub ocrotire să consimtă la adopţia copilului său, în măsura în care acesta poate să îşi exprime voinţa”, a declarat Turza. (Foto: Pexels.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Politicieni, politie, justitie, etc, opereaza mana in mana cu talharii. Nimeni nu verifica guvernantii daca respecta ce adopta.

  2. Trebuie crescute valoarea la Îndemnizațile de handicap dublate nu au fost marite de anii de zile cum poate trăii cineva cu 500Ron asta e problema persoanelor cu handicap nu prostii de legii de căsătorie și divorț

  3. @Patriot si @Ion. Aveti amandoi dreptat dar cu nuantel pe care l prezint in continuare: Si banii si legile sunt necesare. Legile nu costa prea mult si au rolul lor in calitatea vietii persoanei cu handicap care evident ca traieste supusa unor barire atat medicale cat si din cauza acestora, unora sociale iar suma pe care i-o poate aloca socitatea in mod global adica tuturor este dependenta oriunde in lume, de nivelul de bunastare social evaluat prin salariu si pensie minima raportate la costul minim al vietii(al cosului alimentaro-higienic care sa cuprinda si o medie de asistenta medicala si minim culturala) si incercan directionate permanent spre o evolutie intr-o fractiune mai consistenta din costul mediu dar alocarile trebuie tocmai din cauza limitarilor facute cu grija si persoanele cu dizabilitati sa nu fie furate cum au fost ci din aminile din nu stiu ce judet de insusi cei ce ouceau repectiva activitate pentru car legea uite dragilor legea trebuie sa introduca pedepse foarte grave .
    PS Si sraia extrema ar trebui introdusa la un fel de handicap-dizabilitate pur sociala daa nu are si cauze medicale cu care insa se poate combina. Bunavointa si munca nu tastar la omputer cum si eu fac dar si munca are o componnta intelectuala la care pot participa si cei care multi fiind sunt si analfabeti functonal si de aceeea fac doar rau daca totusi au invatat sa tasteze si au si un elan debordant(prostia este si plina de elan si uneori nu doar de rautate ci din pacate si de bunavointa )

  4. Atentie cenzura, e pacat si aniromanesc sa nu dai drumul si celui scris anterior

    • Multumesc dar daca as stii c este in moderare si deci ca pot sa mi astept nu m-s ingrijora dar cnd am patit e toate cu aceste postari suflu si-n iaurt mai als ca nu imi pazesc o potare . O pun si de regula nii nu sunt sigu ca ma mai ntorc sa vad daca cineva o baga in seama.
      PS Erata la cea de deasupra: …antiromanesc…