
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei respinge presiunile politice şi susţine trecerea ţării de la leva, la euro / Opozanţi de extremă-dreapta au atacat sâmbătă cu cocktailuri Molotov biroul reprezentanţei Uniunii Europene la Sofia
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, şi-a exprimat sprijinul faţă de decizia Adunării Naţionale privind solicitarea unui raport extraordinar de convergenţă pentru intrarea Bulgariei în zona euro, informează Novinite, transmite Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Solicitarea va fi semnată „fără îndoială”, a declarat oficialul bulgar într-un interviu acordat agenţiei de presă BTA.
El s-a referit de asemenea la recenta controversă provocată de partidul extremist bulgar „Renaşterea” care susţine că o misiune secretă a Fondului Monetar Internaţional se află în Bulgaria. În 17 februarie, liderul „Renaşterea”, Kostadin Kostadinov, şi câţiva parlamentari au intrat în clădirea Băncii Naţionale a Bulgariei, solicitând o întâlnire cu Radev pentru a verifica dacă reprezentanţii FMI au fost invitaţi în ţară. Radev a refuzat întâlnirea, descriind aceste acţiuni ca nefiind o încercare serioasă de a discuta ci o manevră politică direcţionată către instituţia greşită.El a subliniat că astfel de acţiuni nu îşi au locul la BNB.
În privinţa contribuţiilor financiare ale Băncii Naţionale a Bulgariei, Radev a anunţat că instituţia va contribui anul acesta cu aproape 800 de milioane de leva la bugetul de stat.
El a reafirmat că problema misiunii FMI a fost deja clarificată în comunicatele de la Ministerul de Finanţe şi de la Fondul Monetar Internaţional, şi a apreciat acuzaţiile ca fiind nefondate.
Opozanţi de extremă-dreapta la aderarea Bulgariei la moneda unică euro au atacat sâmbătă cu cocktailuri Molotov biroul reprezentanţei Uniunii Europene la Sofia.
Partidul prorus de extremă-dreaptă Vazrajdane a organizat sâmbătă un miting cu 2.000 până la 3.000 de opozanţi ai introducerii monedei euro în această ţară membră a Uniunii Europene care doreşte să adopte moneda unică.
Bulgaria aşteaptă de mulţi ani să intre în zona euro, iar guvernul său şi-a intensificat recent eforturile pentru a satisface cerinţele BCE, sperând să adopte euro în 2026.
Extrema-dreaptă bulgară cere un referendum pentru menţinerea monedei naţionale, leva, dar Parlamentul a refuzat să-l organizeze, iar Curtea Constituţională a menţinut decizia legislativului.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank