G4Media.ro

Greek FBI împotriva Greek Mafia: planul Atenei pentru a lupta cu crima…

Sursa foto: pixabay.com

Greek FBI împotriva Greek Mafia: planul Atenei pentru a lupta cu crima organizată tot mai puternică

Analiză a publicației elene Kathimerini, preluată de Rador Radio România:

În ianuarie 2014, în cadrul unui interviu, ministrul de atunci al Ordinii Publice, Nikos Dendias, a anunțat un proiect de restructurare a Poliției Elene şi înfiinţarea unui serviciu central de securitate, cu competenţă la nivelul întregului teritoriu al Greciei, serviciu pe care jurnaliştii l-au numit „FBI-ul grecesc”, potrivit Rador Radio România.

Mersul evenimentelor nu a fost însă cel dorit. Planul de restructurare a fost combătut chiar de cadre de rang înalt din poliție și în final a fost abandonat, iar unii ofițeri care au avut un rol activ în elaborarea proiectului au fost împinși la scurt timp spre a trece anticipat în rezervă. În anii care au urmat, crima organizată din Grecia a luat proporții. Pe lângă activitățile tradiționale, precum protecția centrelor de divertisment și a bordelurilor, membrii mafiei grecești și-au extins tentaculele și asupra unor domenii noi și mai profitabile, precum contrafacerea și traficul de combustibil și țigări.

Creșterea ”cifrei de afaceri” i-a făcut mai puternici, au dobândit activități legale, precum benzinării, companii de comerț cu cafea și lanțuri de restaurante, prin care au spălat banii din activitatea de noapte și, în final, au erodat instituții și mecanisme ale statului, inclusiv Poliția greacă. Au ajuns chiar să negocieze închirierea cafenelei Parlamentului (!), după cum a dezvăluit o investigație a Serviciului Elen de Informații.

Punctul culminant al tuturor acestor evoluții a fost seria fără precedent de asasinate care s-a deschis în 2017 și continuă până în zilele noastre, cu peste 30 de crime în care victime au fost oameni ai vieții de noapte, iar poliția – fără excepții – a asistat în rol de spectator. În mai 2021, sub presiunea uciderii jurnalistului Giorgos Karaivaz (jurnalist de investigație specializat în crima organizată n.trad.), ministrul Michalis Chrisochoidis, aflat la al patrulea mandat – la vremea respectivă – la Ministerul Protecției Civile, a predat procurorului Curții Supreme o arhivă cu dosarele și numele membrilor așa-zisei mafii grecești, urmărind declanșarea unei anchete-umbrelă din partea procurorilor.

Dar nici acel efort nu a dat rezultate, procurorii înșiși aruncând mingea înapoi la Chrisochoidis. O lună mai târziu a fost pus în aplicare un plan alternativ, cu crearea în cadrul Direcției pentru Siguranță a Regiunii Attica a unui grup mixt de ofițeri din diferite departamente (botezat task force) cu scopul de a lucra împreună la cazurile de crimă organizată.

A fost o încercare de unificare informală a diferitelor departamente și subdirecții pentru siguranța cetățeanului care se ocupă de cazuri de criminalitate gravă. Demersul a rămas în aer, după ce Chrisochoidis a fost înlăturat din funcția de ministru din cauza incendiilor devastatoare produse în Grecia în acea perioadă.

La revenirea sa, în luna ianuarie anul acesta, pentru a 5-a oară în fruntea Ministerului Protecției Civile, Chrisochoidis s-a apucat din nou de elaborarea proiectului de creare a FBI-ului grecesc. Patru luni mai târziu, proiectul de lege este gata și, potrivit unor informații, urmează să fie supus votului Parlamentului în luna mai. Proiectul include bune practici din cadrul forțelor de poliție din Franța, Italia și Germania. Noua agenție va avea denumirea de Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate (DAOE), competența sa se va extinde asupra întregului teritoriu al Greciei și va fi controlată direct de șeful Poliției Elene. Misiunea sa va fi nu doar să destructureze organizații criminale, ci și să efectueze investigații cu privire la „spălarea de bani”.

Din acest motiv, se instituie posibilitatea cooperării directe cu Autoritatea Independentă pentru Venituri Publice (echivalenta ANAF-ului din România n.trad.), cu Serviciul pentru Urmărirea Criminalității Economice, precum și cu servicii similare din străinătate. În plus, prin dispoziția Poliției Elene, „FBI-ul grecesc” va prelua și investigarea infracțiunilor care nu intră în sfera activităților crimei organizate, dar „sunt de interes deosebit pentru opinia publică sau pot afecta sentimentul de securitate al cetățenilor sau necesită experiență specială pentru a-i descoperi pe făptași”, după cum se precizează în documentele consultate de Kathimerini.

Sub umbrela noului serviciu vor intra patru subdirecții: Combaterea Drogurilor, Infracțiuni împotriva Vieții și Proprietății, Combaterea Crimei Organizate și Combaterea Violenței în Sport. Va asimila de asemenea Direcția Poliției Economice, întrucât ambiția este ca noul serviciu să urmeze doctrina „follow the money” în anchetele pentru combaterea crimei organizate.

Potrivit informațiilor, guvernul grec a dat deja undă verde pentru implementarea proiectului, iar dacă proiectul de lege va fi depus în Parlament în cursul lunii mai, așa cum este în plan, noul serviciu ar urma să-și înceapă activitatea la toamnă.

Sursa: KATHIMERINI / Rador Radio România / Traducerea: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează