G4Media.ro

GRECO: Respectarea de către România a recomandărilor de prevenire a corupției cu…

GRECO: Respectarea de către România a recomandărilor de prevenire a corupției cu privire la parlamentari, judecători şi procurori rămâne nesatisfăcătoare / Doar cinci din cele 18 recomandări au fost implementate

Într-un raport publicat miercuri, organismul anticorupţie al Consiliului Europei (GRECO) concluzionează că nivelul de respectare de către România a recomandărilor sale de prevenire a corupţiei cu privire la parlamentari, judecători şi procurori rămâne per ansamblu la un nivel nesatisfăcător, în ciuda unor progrese şi reforme planificate aflate încă într-un stadiu incipient.

GRECO concluzionează că România a implementat în totalitate doar cinci din cele 18 recomandări ce rezultă dintr-o evaluare din 2015 şi dintr-o procedură de evaluare ad-hoc a Regulii 34 lansate în 2017 cu privire la aspecte legate de reforma judiciară.

În ceea ce priveşte membrii parlamentului, nivelul de implementare rămâne neschimbat, cu excepţia unor cerinţe procedurale, cu doar două din cele nouă recomandări implementate. Având în vedere importanţa acestor recomandări pentru prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor, GRECO subliniază că este necesară o acţiune mai hotărâtă pentru implementarea acestora.

În legătură cu prevenirea corupţiei cu privire la judecători şi procurori, în urma reformelor puternic criticate ale sistemului de justiţie penală (2017-2018) din România şi a deciziei GRECO de a aplica procedura sa ad-hoc, GRECO recunoaşte acum că au fost luate unele măsuri şi iniţiative mai promiţătoare sunt în curs care au potenţialul de a rectifica multe dintre neajunsuri.

Un proiect promiţător de lege privind statutul magistraţilor din România este în curs de desfăşurare şi este în prezent supus consultării publice. Acesta prevede o procedură mai transparentă şi criterii de evaluare mai obiective pentru numirea procurorilor în funcţiile cele mai înalte şi se ocupă de asemenea de răspunderea judecătorilor.

Un rol mai puternic pentru Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) în acest proces este încă necesar, iar implicarea puterii executive, adică a ministrului justiţiei, în numirea sau revocarea celor mai înalţi procurori ar trebui diminuată pentru a asigura independenţa judiciară. De asemenea, trebuie stabilite criterii obiective şi clare, bazate pe merit şi calificare, pentru promovarea judecătorilor şi procurorilor în funcţii superioare.

GRECO salută de asemenea consolidarea în continuare a competenţelor de supervizare ale CSM şi Inspecţiei Judiciare, precum şi desfăşurarea iniţiativelor de formare şi conştientizare ce vizează întărirea, consolidarea integrităţii judiciare şi asigurarea unor proceduri disciplinare mai uniforme şi rapide în sistemul judiciar.

GRECO a solicitat autorităţilor române să furnizeze un actualizare a măsurilor luate pentru implementarea recomandărilor aflate în aşteptare până cel târziu la 31 martie 2022.

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care îşi propune să îmbunătăţească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupţiei prin monitorizarea respectării de către acestea a standardelor anticorupţie. El ajută statele să identifice deficienţele în politicile naţionale anticorupţie, fapt ce determină reformele legislative, instituţionale şi practice necesare. În prezent, acesta cuprinde cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus, Kazahstan şi Statele Unite ale Americii.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Răspunde cineva de neîndeplinirea acestor obiective? Todorel , Ciordache , Dragnea ?! Nimeni. Ce bine e în Românica…

    • Ma frend, PSD nu se mai află de ceva vreme la butoane, Dragnea stă de 2 ani la răcoare, ce naiba debitezi acolo?

    • Intrasem sa fac o gluma cu Dragnea dar văd ca mi-au luat-o înainte. Și sunt serioși.

    • Asta cu PSD nu mai e la butoane e o gluma buna. Oamenii pusi de ei sunt in continuare in o gramada de functii si institutii importante si unii nu pot fi inlaturati una doua pt ca sunt „functionari publici” si/sau au dat „concurs”, sau au mandate lungi (vezi CCR etc.). De asemenea PNL (care include si PD-L) a crescut si invatat langa PSD, deci daca doar s-ar inlocui psdistii cu altii ca ei, nu am rezolva nimic. Practic doar USR Plus incearca niste reforme, dar cu scor de 15-20% si faultati de toti restul pe unde sunt prinsi (uneori si din interior, e drept, dar mai rar), e foarte greu. Pana la urma, ce votam, aia avem. E clar ca majoritatea populatiei e fie ignoranta, fie indolenta, fie corupta (sau o combinatie de ele), iar politicianul mediu e in general mai rau decat omul mediu.

  2. nu pot să cred, acum avem „guvernul meu”, justiție păstorită de USR… tot ciuma roșie să fie de vină???

    • @Omule,
      Ia pune-ți, măcar un pic, mintea la contribuție: crezi că ar putea fi schimbat in câteva luni un sistem coclit vreme de 70 de ani, in care magiatrații s-au inchinat ba la Sfântul Partid-Stat, ba la Ochiul Dracului ?

    • Greaua moștenire Boss…

    • @Scara® dude, cred că raportul ăsta se face anual, ai nevoie de 30 de ani pentru a schimba ceva ce poți face într-un an, sau poate îmi zici în lunile astea cum s-a început schimbarea sistemului care a coclit 70 de ani, cum???

  3. „Un rol mai puternic pentru Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) în acest proces este încă necesar, iar implicarea puterii executive, adică a ministrului justiţiei, în numirea sau revocarea celor mai înalţi procurori ar trebui diminuată pentru a asigura independenţa judiciară..”
    Nea GRECO,
    Toate bune și frumoase, dar cum propui mata să scăpăm de admiratorii lui Daddy din CSM? Aud ?!
    PS. Să acceptăm pentru o perioadă, să spunem un deceniu, un CSM format din magistrați „de afară”, din țări cu sistem juridic „așezat”, sau să-i triem pe „ai noștri” cu ajutorul testului poligraf, adresându-le intrebarea: „te lepezi de Satana Răsăriteană?”…?

    • Eu propun sa le cerem sa se lepede de Satana Vestica!

    • Da, CSM-ul actual este o hazna coruptă, Mateescu este Savonea cu izmene.

  4. Da, CSM-ul actual este o hazna coruptă, Mateescu este Savonea cu izmene.

  5. „Problemele privind corupția și justiția au fost rezolvate în România. ”
    Klaun Iohannis, președintele României

  6. Coruptia, atrocitatile si abuzurile au luat amploare sub presedintele Iohannis.

  7. Nădejdea e tot în LCK, când va începe sa lucreze, că pentru Statul Roman corupția nu mai este o problema importantă!

  8. Raportul GRECO vine fix la timp, dupa ce iohannis a criticat proiectul de lege a lui Stelian Ion, tocmai pe tema CSM ului. Iohannis dorea sa scoata din joc CSM ul si sa dea toata puterea ministrului justitiei si presedintelui.
    E adevarat ca astazi nu ne convine savonea si gruparea ei, dar maine poate avem un ministru si un presedinte psd ist, atunci ce facem, le dam astora toata puterea ?
    Justitia este o putere in stat, precum guvernul si presedentia, asa ca s-o lasam sa-si aleaga reprezentantii ; asa cum a spus Stelian Ion – CSM propune o lista de 5 nume, pt marile parchete, iar ministru alege din aceasta lista.

  9. Cum?!
    Statul de drept, despre care ne vorbea mandru Johannis in 2020 la Brussels, nu mai e?!
    O fi dat disparut si de INTERPOL?!
    Johannis, 19 Iulie 2020: „Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică la Bruxelles că, pentru acordarea fondurilor europene, „foarte multe state solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept, aceasta reprezentând „o temă care a dus la multe discuţii”.
    „Ca o notă, pentru România, statul de drept nu este o problemă şi nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut şi prin schimbările politice care s-au făcut. Deci, iată, la acest capitol stăm bine”, a susţinut Iohannis.

    Si ce „fericiti” ne si vedeam cu carutele de Bani europeni in „gradina Domnului”, asa-i, Johannis?!
    Statul stramb sau cum e, dle Presedinte paralel cu Romania, K. W. Johannis?!
    Urmeaza MCV si restul, TOATE pe acelasi calapod: Johannis esti paralel cu Romania reala!!

  10. Cu ce am votat nu se poate să ne plângem de ceva. Am votat și continuăm să o facem aceeași oameni corupți de 30 de ani încoace. Nu se poate să avem alte pretenții decât ceea ce votăm.

  11. @albinute, @m, @v, @quo, nimic, nimic??!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Haideti cu propaganda de la partid!!!

  12. Numai pentru cei care nu vad ce se intampla in Romania era necesar Raportul Greco.Justitia nu vede coruptia generalizata din tara noastra.Avem judecatori, parlamentari si functionari prea putini descoperiti ca sunt corupti.

  13. Propun să-l numim pe Ioha președintele CSM iar componența consiliului să fie exclusiv din membrii imaculati ai USR.plus . Iar admiterea în magistratură să se facă la sediul Usr. Așa, ca să nu mai avem vorbe…

  14. răspunderea personală a judecătorilor și procurorilor corupți cine o va legifera?! ”magistrații” fac cam ce le trece prin scăfârlii, știind că nu răspund în niciun fel, în timp ce țara se duce la vale, iar mafia prosperă, la fel ca și interlopii, vânzătorii de carne vie, șarlatanii de partid și agresorii copiilor…